Hindi eti, besin değerinin yüksek, yağ ve kolesterol içeriğinin düşük olması nedeniyle yeterli ve dengeli beslenme açısından tercih edilmesi gereken bir seçenektir.
Öncelerde, yılbaşı sofralarına özgü olduğu düşünülen hindi etini, artık büyük şehirlerin market raflarında daha fazla görebiliyoruz. Entegre hindi üretiminin ülkemizde yirmi yıllık bir tarihi olduğundan söz edebiliriz, giderek artan talep olsa da günlük beslenme içinde hindi eti, hala hak ettiği yeri bulamamış, popülerlik kazanmamıştır. Oysaki hindi eti, hem kolesterolü düşük hem de protein değeri yüksek olan, hayvansal bir protein kaynağıdır. Bu sebeple, hayvansal yağları azaltmayı öneren sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır.
Hindi eti, besin değerleri ve tat bakımından tavuk etine benzemekle birlikte yağ ve kolesterol oranı daha azdır.
Kalp ve damar sağlığı açısından uygun bir besindir
Hindi eti B vitaminleri içerir. B1 ve B2,B3, B12 vitaminleri bakımından zengindir. Özellikle kalp damar hastalıklarının tedavisinde B3 grubu vitaminlerden olan niasin içermesi nedeniyle hindi eti; Kalp ve damar sağlığı açısından uygun bir besindir. Hindi etinde B9 vitamini olarak bilinen Folik asit bulunur, B vitamini ailesinin bir üyesi olan folik asit desteği özellikle anne adayları için önem taşır, bebeklerin beyin gelişimi için önemlidir. Folik asidin başkaca bir etkisi ise homosistein düzeyini azaltmasıdır.
İçeriğindeki B12 vitamini , kansızlığı önler ve hücre gelişimini sağlar. Tavuk ve hindi etlerinin sodyum (Na) miktarı, kırmızı ete oranla düşüktür, bu nedenle düşük sodyumlu diyetler için de uygun bir proteindir.
Hindi etinde fosfor, potasyum, magnezyum ve hindinin siyah etinde önemli miktarda demir bulunur. Hindi etinde bulunan diğer bir mineral ise çinko dur. Çinko; bağışıklık sistemi, yaraların iyileşmesi, vücudun yağ, protein ve karbonhidratları sindirmesi için son derece önemli bir mineraldir. Cinsel sağlığa olumlu etkisi olur, testosteron ve spermlerin artmasına katkı sağlar.
100 gram hindi etinde 1,7 mg çinko bulunmaktadır.
Antioksidan özelliği taşır
Antioksidan özelliktedir, yaşlanmayı geciktirir. Hindide bulunan az miktardaki selenyum, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Selenyum, Tiroit hormon metabolizmasında ve antioksidan olarak görev yapar.
Mutluluk verir
Hindi eti, triptofan adı verilen aminoasit yönünden zengin bir besindir. Triptofan beyinde mutluluk hormonu olan serotonin ve uykuya yardımcı olan melatonin hormonların salgılanmasına yardımcı olur. Bu yönden zengin besinler bu özellikleri ile rahatlamaya ve uykuya yardım eder. Triptofan içeren besinlere örnek olarak, hindi eti, süt ve muzu sayabiliriz.
Diyette iken hindinin budu mu, göğüs eti mi tercih edilmeli?
Kanatlı etlerinin beyaz kısmı, siyah kısmına göre daha az yağ içerir. Hindi ve diğer kümes hayvanları çok yürüdükleri için butları, göğüs etlerine göre genellikle daha koyu renklidir. Miyoglobin, kas lifinde bulunan kırmızı renkli bir pigmenttir, kas hücrelerinde oksijen taşır, miyoglobin proteini ne kadar çoksa, doku da o denli koyu renkli (ya da daha kırmızı) olur. Demir, ete kırmızı rengi veren miyoglobinin yapısında bulunmaktadır. Bu nedenle tavuk ve hindi etlerinin siyah kısımlarında demir içeriği beyaz kısımlarına göre yüksektir. Kırmızı ete yakın bir renkte olan hindinin but kısmı; kaslara oksijen götüren destekleyicilerin ve protein taşıyıcılarının fazla olduğunun göstergesidir.
Tavuk ve hindi etinin toplam yağ içeriği, kırmızı etlere göre daha düşüktür. Hangisini tercih ederseniz edin, sadece derisini yememeye özen gösterin.
100 gr derisiz göğüs eti; 115 kalori, 1 gram yağ içerir.
100 gr derisiz hindi but eti; 135 kalori, 3 gr yağ içerir.
Kırmızı olarak adlandırdığımız, etlerini yediğimiz hayvanlarda vücut yağı, et lifleri arasına dağılmış durumdadır. Tavuk, hindi olarak sınıflandırdığımız kanatlılarda ise bu yağ, deri altında birikir. Tavuk ve hindi eti derisiz yenildiğinde, alınan toplam yağ miktarı, önemli oranda azalacağından daha lezzetli olacağı düşünülse de, pişirmeden önce mutlaka hindinin derisi alınmalıdır.
Hindi eti daha rahat sindirilmektedir
Tavuk eti ve hindi etinde liflerin kısalığı ve bağ dokusunun az oluşu ile pişirilmeleri ve sindirilmeleri, kırmızı etlere göre daha kolaydır. Hindi etini, kırmızı et ya da piliç eti ile kullandığınız bütün yemek çeşitlerinde kullanabilirsiniz.
Ekonomiktir
Kırmızı ete göre ekonomiktir. Bu yüzden sofranızda rahatlıkla yerini alabilmektedir.
Pişirirken bu önerileri dikkate alın:
Hindi etinin yumuşak olması, lezzet ve aromasının arttırılması için, çeşitli baharatlar ve taze otlar ile birlikte, soğan suyu yâda asitli olan yoğurt, sirke, limon suyu veya bir miktar zeytinyağı gibi sıvılarla marine edebilirsiniz. Kümes hayvanlarının etlerini pişirirken, pişme suyuna soğuk su eklendiğinde et sertleşecektir.
Satın alırken nelere dikkat etmelisiniz?
Hindi satın alırken,
- ambalajlı olmasına,
- ambalaj üzerinde üretim yeri ve tarihine,
- renk koku ve görünümüne
dikkat etmelisiniz. Hindi etleri, hijyenik koşullarda kesilmeli, soğuk zincir bozulmadan, tüketiciye ulaştırılmalıdır.