Yaz ayları yaklaşırken herkes de zayıflama telaşı başlıyor. Mevsim değişiklikleri metabolizmada inişlere ve çıkışlara neden olmakla birlikte lenf dolaşımımızı ve ruh sağılığımızı da etkilemektedir.
Ruh sağlığı değişikliklerine bağlı olarak yeme alışkanlığımız da etkilenmektedir. Bahar yorgunluğu oluyor. Özellikle bahar aylarında bağışıklık sistemi zayıflıyor. Buna bağlı olarak isteksizlik, güçsüzlük, uykusuzluk ve yorgunluk hissediliyor. Bu psikoloji de diyet yapma isteğini azaltıyor. Bağışıklık sisteminin zayıflaması metabolizmamızı yavaşlatıyor. Vücut kendini koruma sistemini alıp, enerji tüketimi azalmasına yol açıyor. Vücudun su toplamasına sebep oluyor.
Bahar aylarındaki mevsim geçiş sürecini sağlıklı ve verimli geçirip yaza fit girebilmemiz için;
- Gününüzü rahat ve metabolizmanızı iyi çalışır duruma getirmek için kahvaltı öğününe ağırlık vermelisiniz. İyi bir kahvaltı ile güne ve diyete başlamak sizin direncinizi koruyacak ve diyetin yapılabilirliğini sağlayacaktır. Ekmek ve peynirin yanı sıra haftada 3 gün mutlaka yumurta yenmeli zira yumurta enerji veren amino asitlere sahiptir.
- Metabolizmanızı çalıştırmak için, susamasanız bile, günde 2,5 – 3 lt su tüketin. Su bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücutta oluşabilecek şişkinliklerin atılmasını sağlayarak metabolizmayı hızlandırır. Yağların vücuttan atılmasını sağlar. Yeterince su içmemek yorgunluk ve isteksizlik yaratır.
- Yemeğe yeterli zaman ayırarak daha uzun süre çiğnemenizi öneriyorum. Bu sistem yediğiniz yiyeceklerden daha fazla tat almanızı ve aşırı yemekten kurtulmanızı sağlayacaktır.
Yaza Hazırlık Diyeti
- Egzersiz yapmayı unutmamanızı öneriyorum; Yapacağınız egzersiz metabolizmanızı hızlandırmanın yanında birkaç gün geçtikten sonra iştahınızın da azalmasına neden olacaktır. Ama dikkat etmeniz gereken nokta egzersiz yaparken ağırlık çalışmayın.
Eğer ağırlık yapmaya başlarsanız vücutta yağ yakımını engelleyip, vücutta kas yapmanıza neden olursunuz. Sizlerin amacı diyetle birlikte egzersiz yaparken metabolizmayı hızlandırmak olmalıdır. Bahar aylarında havanın ısınması ile birlikte uzun yürüyüşler yapmaya çalışın.
Bunun için sizlere önerim 45 dakika yürüyüş veya 30 dakika yüzme; Eğer spor salonuna giderseniz 30 dakika yürüyüş + 15 dakika bacak ve kol hareketlerini çalışmanız yeterli olacaktır. - Atıştırma krizlerinizi atlatmanız için ise, sizlere önerim;
Eğer sürekli atıştırıyor ve sürekli yeme ihtiyacı duyuyorsanız öğünlerinizin sayısını artırın
7,8, öğün gibi. Bu şekilde beslenmek hem metabolizmanızı çalıştıracak hem de size “sürekli yemek yiyebiliyorum” duygusunu verip sizi rahatlatacaktır. Bu sık öğünlerde porsiyonlarınızı küçük tutmanızı öneriyorum. - Yemekler arasında 1,5–2 saat aralık bırakmanızı öneriyorum çünkü yediğiniz yiyeceklerin hazmı 1,5 ila 2 saat sürer. Diğer taraftan bu sistem vücutta kan şekeri dengesini sağlayacak hızlı zayıflamanızı da sağlayacaktır.
Yaza Hazırlık Diyeti
- Beyaz un, kek, mısır, çay şekeri, bal, patates, makarna gibi acıktıran yiyecekleri dikkatli yemenizi öneriyorum; Bu yiyecekler tek başına kan şekerinde ani yükselmeye neden olup metabolizmanızı yavaşlatacaktır. Söylemek istediğim bu yiyecekleri tamamıyla diyetinizden çıkarmak değil, yanında süt, yoğurt, ayran gibi proteinli bir yiyecekle yemeye dikkat etmenizdir.
Makarna+yoğurt
Kek+1 bardak süt
- Bahar döneminde gribal enfeksiyonlara açık bir durumda olduğumuzu unutmayın. Bunun için diyet yaparken C vitamini yüksek kivi, portakal, biber, maydanoz, yeşil salata yemeye özen gösterin. Ayrıca günde 1000 mg. C vitamini takviye almalısınız.
- Makarna ve bulgur pilavı gibi karbonhidrat yiyecekleri sadece öğle yemeğinde tüketin. Patates yemek istediğimizde kabuklu patatesi tercih ediniz.
- Akşam öğününde et, tavuk, balık gibi proteinli yiyecekleri tüketiniz. Diyet sırasında aldığınız proteinli yiyeceklerin kalitesine dikkat ediniz. Özellikle et, tavuk ve balığı değişik günlerde yemelisiniz. Bu dağılımı yaparken dikkatli olun, bir gün balık, diğer gün tavuk, daha sonraki gün de et yemeye özen gösterin.
- Kan şekeri kontrolü ve şeker ihtiyacını karşılamak için meyveleri ara öğünde tüketip, yoğurt, meyve, süt gibi proteinli bir yiyecekle birlikte almakta fayda vardır. Kan şeker kontrolü ve vitamin değeri için en önemli meyveler kivi, elma, çilek, portakal, armut tercih edilebilir.
- Özellikle sebze, meyveler, tam buğday ve çok tahıllı ekmek basaklarınızı çalıştırmaktadır. . Sebzelerde en çok tercih edeceğimiz barsak hareketlerini sağlayan ve tok tutan brokoli, brüksel lahanası, karnabahar ve havucu sayabiliriz.
- Vücudun su toplamaması için ekstra tuz almamalıyız
Yaza Hazırlık Diyeti
- Hava değişimine bağlı olarak vücutta su toplanmasını önlemek için beslenmenizde daha fazla maydanoz, soğan, marul, biber, muz ve roka yemeye özen gösterin.
- Bazı içeceklere de dikkat etmenizi öneriyorum. Aşırı kahve içmek, aşırı asitli içecekleri tüketmek (kola, asitli diğer içecekler)strese neden olur. Bu durum kilo vermenizi negatif etkiler. Diğer yandan da bu içecekleri çok tüketmek kan şekerinizde dengesizliğe neden olup, aşırı yemenize sebep olacaktır. Ayrıca karaciğerinizi de yorar
Dikkatli olun, sizlere günlük önerim kahveyi max. 2 fincanda tutmanız olacaktır. - Metabolizmanızı hızlandırmak için önerim; Tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, çok tahıllı ekmeği tercih edin. Mercimek, baklagiller, çiğ havuç, et, balık, tavuk, kahvaltıda süt ile birlikte yulaf ezmesi, süt, yoğurt da metabolizmanızı hızlandırır.
- Çikolata yemek istediğiniz de (haftada 2 defa) siyah çikolatayı tercih etmelisiniz.
- Haftada 2 defa 2’şer kadeh şarap içebilirsiniz.
- Diyet yaparken uyku düzeninize de dikkat etmenizi öneriyorum; Uykusuzluk aşırı gerginliğe ve aşırı yeme krizine neden olur. Çünkü uykusuz olduğunuz da gerginliğiniz artacak metabolizmanızı da yavaşlatacaktır. Bu durumun tersi de metabolizmanızı yavaşlatır. Aşırı uykuda metabolizmanızı yavaşlatıp kalori yakımınızı azaltacaktır. Önerim ise metabolizmanızın düzenli çalışması için en ideal günde 7–8 saat uyku.
- Uzun süreli şok diyetlerden kaçınmanızı öneriyorum. Şok diyetler bir süre sonra yemeklere aşırı saldırmanıza neden olur. Bu tür diyetler kısa zamanda verdiğiniz bütün kiloların hızla geri alımına da neden olacaktır.
ÖRNEK MENÜ:
( Kan tahliline göre kişiye özel diyet yapılmalıdır)
SABAH:
50 gr Peynir
2 Dilim çok tahıllı ekmek
Haftada 3 gün yumurtaARA:
1 Portakal veya 1 Elma
ÖĞLE:
Haftada 2 defa:
Bulgur pilavı Veya MakarnaHaftada 5 defa:
- Sebze 1 Tabak (Havuç, Brokoli, Bürüksel lahanası karışımı)
- 1 Kâse yoğurt
- Ekmek 1 Dilim
ARA:
1 Tost veya 1 Simit veya 1 Muz veya 1 Portakal veya 1 Elma yenilebilir.
AKŞAM:
350 gr Balık ( Ton balığı, Alabalık, Somon balığı, Lüfer )
Veya
200 gr et ( 5 Köfte) gibiVeya
200 gr Tavuk (1 Göğüs ) gibi
SalataYATMADAN:
1 Portakal + 1 Elma
Yorum1
kilo vermek e7abuk ooaalck bir iş degil ha verirsin bir ayda 20 30 kilo ama belki bir hayat bıyu e7ekersin bunun acısını herşeyin belli bir kuralı metodu var