Takvim yaprağımızda yeni yılı görmeye başlamadan önce hep kararlar alır, bunu yaparken de genelde daha sağlıklı yaşamı hedefleriz.
Bu yıl önerim; daha fazla su içmeyi bir alışkanlık haline getirmeniz olacaktır. İnanılmaz yarar göreceksiniz.
Kilo vermek için su içmeniz gerektiği vurgulanmaktadır. Gerçekten su içmeye başladığınızda ,suyun tok olmanızı sağladığını,metabolizmanızın daha hızlı çalıştığını,vücudun su tutması ile başa çıkabildiğinizi,sindirim ve boşaltım sisteminizin daha iyi çalıştığını görecek ve toksinlerden arındığınız için kendinizi daha iyi hissedeceksiniz
Su, iştahınızı engeller. Bazen aç olmadığınız halde bir şeyler yemek istersiniz. Özellikle yemeklerden önce su içmek tokluk hissi sağlar, daha fazla kalori almanızı önler .Bu durumda içtiğiniz su, sizin gelişi güzel yiyecek tüketmenizi engelleyecektir. Susuzluk, aynı zamanda metabolizmayı yavaşlatır. Su, dokulara oksijen taşıyarak yağ yakımını hızlandırır. Vücutta depolanan yağları yakmak için vücudun daha fazla suya gereksinimi olur.
En doğal ve etkili ödem atma yolu; su içmektir. Kadınların, belirli dönemlerde hormonal faaliyetleri ile oluşan ödemlerinden kurtulması için erkeklere oranla daha fazla suya ihtiyaçları olur. Yine yeterince su tüketilmediğinizde. Kilo vermek için önerilen arttırılmış lifli beslenmeniz, bağırsak sıkıntıları (kabızlık) yaşanmanıza neden olacaktır.
Yeni başlayan yılla birlikte su içmeyi arttırmak için neler yapabiliriz ?
Sadece susadığınızda su içme alışkanlığınız varsa; bunu değiştirmelisiniz, aynen yemek yediğiniz öğünleriniz gibi düzenli aralıklarla su içmelisiniz.O halde her yemeğe başlamadan önce bir bardak su içmeye ne dersiniz.
Ne kadar su içmeliyim ?
Vücudun su ihtiyacı kişiye göre değişir. Kilo, aktivite düzeyi, iklimsel faktörler (sıcaklık, nem gibi), beslenme tarzı ve mevcut hastalıklar; bu ihtiyacı etkileyen parametrelerdir. İçeceğiniz su miktarının yeterliliğini, idrarınızın renginin çok açık olması ile test edebilirsiniz. Kısa zaman içinde çok su içerek, vücudunuza zarar vereceğinizi de unutmamalı; su ihtiyacınızı, gün içine yayarak gidermelisiniz.
Suyu nasıl içelim
Sabah kalkınca ilk işiniz su içmek olmalıdır. Aynı şekilde gece yatmadan da bir bardak su içmelisiniz. Suyu daha lezzetli kılmanız için; yeşil elma ve limon dilimi, taze nane, karanfil gibi hoş kokulu baharatlar ekleyebilirsiniz.
Su içmek için güzel bardaklar, şık sürahiler satın alabilirsiniz. Renkli pipetlerle su içmeyi eğlenceli hale dönüştürebilirsiniz. Ne kadar su içtiğinizi test etmek için ölçekleriniz olması önemlidir. Günlük su tüketiminizi takip etmelisiniz.
Suyun şişkinliğe neden olmasını önlemek için ağır ağır yudumlayarak içmelisiniz. Suyu oturur pozisyonda için: Ayakta iken içtiğiniz su, mideyi hemen terk ederek, direkt oniki parmak bağırsağına geçer. Oturma pozisyonunda ise midede daha uzun kalır; mide asitlerinin etkisi ile mikroplara karşı koruma sağlar.
Suyun ısısı ne olmalı?
Kış aylarında soğuk su içildiğinde, sindirim daha zorlaşır ve gaz şikâyetleri artar. Bu nedenle, kış aylarında içeceğiniz su soğuk olmamalıdır. Ayrıca ideali ise suyun oda ısısında içilmesidir. Bununla birlikte dikkatinizi çekmek istediğim nokta; suyun sıcaklığının zayıflamada bir etkisi olmadığıdır
Günümüzde ambalajlar içinde sunulan şişelenen içme suyu tüketimi artmıştır. Güvendiğiniz marka suları ve yetkili mercilerin denetiminde olduğunu gösterenleri satın almalısınız. Güneş altında bekleyen pet şişelerdeki sular sağlığınız için risk oluşturur. Cam şişeleri tercih etmelisiniz .Vücutta tüm metabolik işlemler dengeli bir pH’a bağlı olduğundan, “alkali” olan, yani pH’ı 7’den büyük olan suların tüketilmesi sağlıklı olur. Suların içinde erimiş halde bulunan kalsiyum ve magnezyum tuzlarından kaynaklanan sertlik su için önemli bir kalite özelliğidir, içimi hoş olan sular, daha çok orta sertlikte sulardır.
Aromalı Sular Nasıl Hazırlarız
İçtiğiniz suları içine koyacağınız ilaveler ile çok lezzetli ve cazip hale getirebilirsiniz.
- Otlar: Biberiye, kekik, nane, fesleğen, kişniş, maydanoz
- Baharatlar: Tarçın çubukları, kakule bakla, taze zencefil, karanfil, vanilya
- Meyveler: Çilek (taze veya dondurulmuş), kavun, tropikal meyveler,portakal,mandalina,greyfurt gibi turunçgiller, elma, armut
- Yenilebilen çiçekler: Gül, lavanta, narenciye çiçekleri,
- Sebzeler: Salatalık, kereviz, rezene, havuç
Aromalı sular için örnek karışımlar
- Dilimlenmiş portakal, kakule, tarçın, karanfil, yenibahar
- Kavun parçaları, fesleğen yaprakları
- Dilimlenmiş taze zencefil, dilimlenmiş limon
- Bir avuç avuç taze yaban mersini, dilimlenmiş salatalık, nane yaprakları
- Mango, ananas dilimleri, birkaç sap taze nane
- yeşil veya kırmızı elma, bir kaç çubuk tarçın
HAZIRLAYAN
ARALIK 2014