Eşlerden birinin kilo alması durumunda kilo alan taraf kadın ise kendine güveni azalıyor, kıskançlık krizleri artıyor, evliliklerde kriz yaşanıyor.
Kendinizi daha az seksi ve hantal mı hissediyorsunuz, bu giderek mutsuz olmanıza mı neden oluyor, çekiciliğinizi yitirdiğinizi eşinizle evliliğinizin bu nedenle yolunda gitmediğini mi düşünüyorsunuz.
Gardırobunuzda zarif elbiselerin yerine büyük beden pantolon ve gömlekler mi asılı.
Önce bu günlere nasıl gelindi…
Sorunun nereden kaynaklandığının farkında olmak. Bu konuda bir sorunun varlığını yani kilo fazlalığınız olduğunu kabul etmekle işe başlayın…
Eşinizin kötü yeme alışkanlıklarından etkilenmek
Erkeklerin kalori ihtiyaçları kadınlara göre daha fazladır kadın farkında olmadan eşinin porsiyon büyüklüğünü taklit etmeye eskiden daha fazla yemeğe başlar. Eşinizin kalbine giden yol midesinden geçer mit ile hareket etmek ya da annelik içgüdüsü ile önceliği aile fertlerini verip kendini ihmal etmek genellikle erkekler kalorisi çok daha az sağlıklı gıdaları yemeyi tercih ederler, evliliğin birlikteliği paylaşma ilkesini beslenme alışkanlıklarına da kaydırma eğilimi, eşlerlin sohbet, muhabbet derken yemeğin miktarını arttırmaları.
Yeni bir hayata başlangıç
- Evlilik ertesi ziyaretler evde verilen davetler, gereksiz ikramlar
- İlk yemek denemeleri her şeyin tadına bakmak nedeniyle farkında olmadan alınan kaloriler
- Çözülmemiş sorunlar, aile olmanın getirdiği sorumluluklar, aile büyükleri anne ve babaların yaşattığı gerginlikler yarattığı stres nedeniyle tüketme
- Flört dönemindeki özenli davranışlar, nazik jestlerin evlilikle birlikte devamının gelmemesinin yarattığı hayal kırıklığı ile yaşanan mutsuzluk ve mutsuzluğu teselli için yemek yemeye odaklanmak
- Atılmasın, dökülmesin, kalmasın diye yemekleri bitirmek gibi bir görev üstlenmek
- Yoğun çalışma hayatı ve ev yaşamı arasında yemeklerin fast food ağırlıklı olarak dışarıdan sipariş verilmesi
Beğenen Beğendi
Karşı cinse beğendirme çabaları azalıyor. Evliliğin verdiği rehavetle dış görünüşe eskisi kadar özen göstermeme;
Evliliğin kadınlara getirdiği ekstra sorumluluk ve yükler nedeniyle fit olmak için egzersize zaman ayıramama;
Bebek olmasın diye korunmanın doğum kontrol hapı ile sağlanması ya da üst üste gelen gebelikler pek çok nedeni sıralayabiliriz
Nasıl Bir Stratejimiz Olmalı
Kendi öz değerlerinizi hiçe sayıp, önceliği hep başkalarına vermeyin. Kendinizi hiç bir şey ve hiç kimse için fedakârlık yapmak zorunda hissetmeyin. Başkalarının öncelikleri, sizinkilerden önce gelmesin. Kilo verememenizin bahanesi; işiniz, aileniz, çocuklarınızın öncelikleri olmasın.
Sağlıklı yaşamak ve kendiniz için kilo vermeyi amaç edinmelisiniz. Eşiniz, arkadaşınız veya başka hiç kimsenin baskısı ile bu olayı çözemezsiniz. Çevrenizin olumlu katkıları, bu süreçte başarılı olmanıza katkı sağlayacaktır.
Vereceğiniz kilo hedefi, standart ideal kilo tabloları ile değil de; sizin için ideal olan, vücuttaki yağ/kas/kemik oranınız, boyunuz, yağlanmanın toplandığı bölgelere göre ve şeker, tansiyon, kolesterol değerleriniz göz önüne alınarak belirlenmelidir.
Kilo vermek için yeme alışkınlıklarınızı değiştirmeli ve kendinize ayda 4-5 kg. üstünde hedefler koymamalısınız. Hedef küçültülürse, odaklanmanız daha kolay olmaktadır. Çıtayı yüksek koyarsanız, bu sizi strese sokacaktır. Hedefe ulaşamama ve başarısızlık hissi ise diyeti yarım bırakmanıza neden olmaktadır.
Kilo alımı ve vücutta yağ birikiminin ana nedenlerinden birinin “enerji alımı” yani yüksek kalorili beslenme tarzı ile alınan kalorilerin yüksek olması buna karşın yetersiz fiziksel aktivite ile daha az kalorinin harcanmasıdır. Konuyu bu kadar basite indirgeyemeyiz… Kilo almayı ve verememeyi etkileyen genetikten tutun da hormonlara aldığınız ilaçlara; strese bağlı sayısız parametreden söz edebiliriz
Sağlıklı kilo vermede denge ve çeşitlilik önemlidir. Öncelikle bunu akıldan çıkarmamak gerekir. Sağlıklı beslenmede protein, karbonhidratlar, yağlar, lif, vitamin ve mineraller dengeli olarak alınmalıdır. Önemli ve kontrol edilebilen ise porsiyon miktarlarıdır. Diyette porsiyon kontrolü çok önemlidir.