Kilo kaybı çabalarını desteklemek için masaj harika bir yoldur; metabolizmayı hızlandırır, bağışıklık sistemini güçlendirir, duygusal yeme ve iştah kontrolü üzerinde etkisi olur .
Masaj, dolaşımı, vücuttaki kanın düzgün akışını arttırmak, kasların gevşemesini sağlamak için binlerce yıldır uygulanan çok eski bir tedavi yöntemidir. Eski Çin, Hint ve Mısır kaynaklarından masajın hastalıkları önlemede, tedavi ve yaralıları iyileştirmede kullandıklarını biliyoruz.
Masaja Niçin İhtiyacınız Olur?
Gevşemek, stres ve yorgunluğu azaltmak, dinlenmek, ağrılardan kurtulmak, biraz rahatlamak, vücudun şekillenmesi, cildin daha elastik ve fit olması, sıkılaşmak, incelmek, form tutmak, selülitlerin azalması, metabolizmanın hızlanması, dokuda oksijenlenmenin artması, şımartılmak … gibi daha pek çok nedeni sayabiliriz.
Masaj; ağrı, gerginlik ve sertliği giderir, kasları germeye esnetmeye yardımcı olur, kas tonusu artırır, eklemlerin hareket esnekliğini arttırır, krampları ve kas spazmları giderir, eklemlerdeki ağrı ve şişliğe etkisi olur. Büyük ölçüde fiziksel stres ve gerginliğin yarattığı, buna bağlı oluşan, yorgunluk, semptomatik ağrıları, yakınmaları azaltır. Cildin elastikiyetini artırır,cildin beslenmesi için kan dolaşımını uyarır. Doğal yaşlanma sürecini yavaşlatmak ve derinin elastikiyetini koruyarak, kırışıklıkların oluşumunu geciktirmek için faydası olur.
Bir diyet ve egzersiz programıyla birlikte yapılan masaj seansları, yağlı bölgelerin daha sıkı görünümüne, toparlanmasına katkıda bulunmaktadır. Lenf dolaşımını artırmaktadır. Bağışıklık sistemi uyarımaktadır. Doku ve organlara oksijen ve kan akımını sağlamak için önerilmektedir. Yorgunluk ve ağrıya neden olan kasta laktik asit birikimini önlemektedir. Kollar ve bacaklardaki ödem azaltmaktadır. Masaj ile sinir sistemi uyarılmaktadır. Psikolojik rahatlama sağlanır, enerji artar, yatıştırıcı, rahatlatıcı etkisi olur, sıkışmış sinirlerin yol açtığı ağrılar hafifler, kronik ağrılar azalır. Vücudun doğal ağrı kesici Endorfin salınımı uyarılır. Uyku kalitesini artırmaya, uykusuzluğa yardımcı olur. Ayrıca, kan basıncını düşürücü etkisi ile baş ağrısına iyi gelir.
Masaj ile Kilo Vermeniz Mümkün Olmaz
Kilo vermenin yolu; kalori açığı yaratmaktır, kalori alımını azaltmak ve fiziksel aktivite düzeyinizi artırmanız gerekir. Masaj ile kilo vermeniz mümkün olmaz ama masaj ile kan dolaşımınız ve metabolizma hızınızı artırabilir, toksinlerden kurtulabilir, stresinizi azaltarak duygusal yeme ve iştahınızın önüne geçebilir, daha sıkı ve gergin, düzgün konturlara sahip olabilirsiniz. Bu özellikleri ile masaj kilo verme çabalarınızı destekler. Yağ dokusu bakımından yoğun ve problemli olan bölgelere, kilo verdikten sonra oluşabilen sarkmaların toparlanmasında, yağ çözücü, selülit giderici ürünlerle masaj yapıldığında, bu uygulama uygun bir diyet ve egzersizlerle birleştirilerek desteklendiğinde, gözle görülür düzelmeler sağlanır.
Masaj Çeşitleri
Klasik Masaj: , Vena ve Lenfa sistemi doğrultusunda el ile çeşitli manipulasyonlar uygulayarak genel bir gevşeme sağlamak, dolaşımı hızlandırmak, kaslardaki gerginliği azaltmak amacıyla uygulanan bir masajdır
Lenfatik Masaj; dokularda ödem birikimini önlemek veya oluşmuş ödemin drenajını sağlamak amacıyla yapılan bir masaj türüdür. Lenf yollarını uyarma lenfatik akışı tetikler ve lenf sıvısının bu yollara iletilmesini kolaylaştırır. Lenfatik Masaj, metabolizma hızını vücutta dolaşımı artırır, bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar.
Aromaterapi Masajı; Koklama ve deriden alınma yolu ile vücuda alınan esansiyel yağların terapötik etkilerinden faydalanarak çeşitli manipulasyonlarla uygulanan masaj türüdür. Aromatik masaj; uykuyu sağlamak, dinlenmenin yanı sıra kas ağrısı azaltmak, stres düzeyini etkileyerek ruh halinizi iyileştirmek, rahatlamak ve iştahınızı kontrol etmenin en iyi yollarından biridir. Ayrıca, masaj yaparken kullanılan doğru yağlar cildi besler, rahatlatır.
Temeli Akupunktur’a dayanan Shiatsu Masajı, Thai Masajı, Refleksoloji gibi pek çok şekilde uygulanır.
Masaj, çok farklı tekniklerle yapılabilmektedir
- Masaj sırasında yağ, jel ya da hareketi kolaylaştıran ve sürtünmeyi azaltan losyonlar kullanır.
- Masajın türüne ve uzunluğuna bağlı olarak; sinir sistemi üzerinde, yatıştırıcı, uyarıcı ya da yorucu bir etkisi olabilmektedir.
- Masaj, çok rahat ve dinlendirici bir ortamda; genellikle sükunet verici bir müzik eşliğinde, rahat yatak /masa , yumuşak ışıkları ile sakin ve sessiz bir yerde uygulanmalıdır.
- Kişinin ihtiyaçlarına bağlı olarak, genel vücut masajı 40-60 dk sürerken; bölgesel uygulamalarda 15-20 dakikalık bir süre uygundur.
- Masaj, elin uçları ve elin bütünü ile tek elle, çift elle, avuç içiyle, parmaklarla ya da el sırtıyla yapılabilmektedir.
- Hafif, sert,ritmik, uzun- düz vuruş, kısa- vurmalı vuruş, sıvazlama, dairesel hareketler, baskılama, darbeleme, titretme, ovma, yoğurma gibi pek çok tekniği içerir.
Makina ve Cihazlarla Masaj
Masaj elle yapıldığı gibi titreşim içeren elektrikli masaj cihazları yardımı ile de yapılabilmektedir. Piyasada çeşitli masaj aletleri bulunmaktadır. Bunların içinde en çok tercih edilenleri titreşimli ve vakum özellikli olan cihazlardır. Lazer enerjisi veya radyo dalgaları ile yapılan masaj kan dolaşımını artırarak; selülit görünümünü, cildin çukurlu görünümünü azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Unutmamak gerekir ki mekanik cihazlar insan elinin rahatlatıcı dokunma duyusundan yoksundur.
Masaj Uygulamasının Sakıncalı Olduğu Durumlar
Akut kas yaralanmalarında; masaj kanamayı artıracağından veya herhangi bir sebeple damar yapısının bozulduğu durumlarda masaj sakıncalıdır. Masaj uygulanmadan önce kişinin sağlık sorunları için uzmana danışması gerekmektedir.
Hazırlayan
Nisan 2016