“Ben bugün su içmeyi unuttum” şeklindeki söylem, sanıyorum pek çoğumuza tanıdık gelecektir. Vücut ağırlığımızın neredeyse %50-60’ı sudan oluşuyor. Bu oran yaşlandıkça ve kilomuz arttıkça azalıyor. Yaşamsal bir kaynak olan suyu vücutta beyin ve böbrekler yönetiyor. Birinin fonksiyonu suyu atmak, diğeri vücudun su ihtiyacı konusunda uyarmak.
1. Niye su içmeliyiz?
2. Günde ne kadar miktar su tüketmeliyiz?
Suyu terle, solunumla, boşaltımla, dışkılama ile kaybediyoruz. İnsanların günlük ihtiyacını ise; yaş, cinsiyet, boy uzunluğu, vücut ağırlığı, çevresel ve iklimsel koşullar, beslenmeniz, mevcut hastalıklarınız ve fiziksel aktiviteniz gibi pek çok parametre belirler. Sıklıkla günde 8 bardak su içmeniz gerektiğini duyuyorsunuzdur. Ben, çok farklı bardak boyutu olduğundan, bardakla ölçülendirmek yerine, en az iki buçuk litre su içilmesini öneriyorum.
3. Su içmek gerçekten kilo vermeyi kolaylaştırıyor mu?
Kilo verme stratejilerinde daima su içmenin önemi vurgulanır. Kilo verme programlarında vücutta yağlar yakılırken vücudun daha fazla suya ihtiyacı olur. Bilinçsizce yapılan diyetlerle bir de vücuttaki suyun atılması hatasına düşülürse, tartı kilonuzu eksik gösterir ama siz vücudunuzdan yağ yerine suyu kaybedersiniz ki o da bir işe yaramaz. Kilo kaybı vücudun su oranını korurken, kas kaybı olmaksızın, yağ verilmesi ile gerçekleşmelidir. Sağlıklı, gergin ve parlak bir cildin gereksinimi sudur, kilo verirken yüzün çökmemesi, kırışmaması, cildin sarkmaması için, nemli bir cilt yüzeyine sahip olmak önem taşır.
4. Nasıl daha fazla su içebilirim?
Su kalorisiz, en kolay bulunan yan etkisi olmayan mükemmel bir içecektir. Yemeklerden önce ve sonra soğuk, ılık ya da sıcak her ne biçimde olursa olsun mutlaka su içmelisiniz. Sabah kalkar kalkmaz içilen bir bardak ılık su güne iyi başlamanızı sağlar. Her sabah kalktığınızda ilk işiniz su içmek olsun. Bunu kendinize alışkanlık haline getirin. Yatmadan önce içeceğiniz bir bardak su ise rahat uyumanızı sağlamaktadır. Özellikle yemeklerden önce su içmek tokluk hissi sağlar, daha fazla kalori almanızı önler. Tokluk ve susama merkezleri beyinde birbirlerine çok yakın olduğu için “açlık” ve “susuzluk hissi” bazen karışabilir.Açlık hissettiğinizde önce bir bardak su içmeyi denemelisiniz. Susuzluk hissi geç algılanır, sadece susadığınızda su içme alışkanlığınız varsa bunu değiştirmeli, su içmek için susamayı beklememeli, düzenli aralıklarla su içmelisiniz.
5. Su içmeyi sevmiyorsam ne yapabilirim?
Eğer su içmeyi sevmiyorsanız, suyu aromatik otlar, meyvelerle tatlandırmayı deneyin. Kendinize su içmek için; güzel bardaklar ya da şık bir sürahi alabilirsiniz. Ya da renkli pipetlerle su içmeyi eğlenceli hale dönüştürebilirsiniz. Su içmenizi teşvik etmek için; bilgisayarınıza ya da telefonunuza gün içerisinde sizi uyaracak hatırlatıcı mesajlar koyabilirsiniz. Çalışma ortamınızda ve evinizde “su iç” yazılı notlar asabilirsiniz. Bu arada çok su içerek, özellikle de çok kısa zaman diliminde bunu yaptığınızda vücudunuza zarar vereceğinizi de unutmamalı, su ihtiyacınızı gün içine yayarak tüketmelisiniz.