Soğan zengin lif kaynağıdır.
Soğan kan şekerini düzenler.
Kilolu olmak, kandaki şeker metabolizmasının dengeli olmaması ile ilişkilendirilir. Kandaki şekerin ani olarak yükselmesi ve hızla düşmesi, yemek yemenizi etkiler ve sık sık açlık duygusuna neden olur.
Vücudunda krom minerali az olanlar sık sık acıkır, bu da iştah kontrolünü engeller ve yağlanmaya neden olur. Krom eksikliği, vücudun kilo kaybı mekanizmasının yavaşlamasına neden olur. Soğan içeriğindeki krom ile hem kan şekerini düşürür hem de insülin seviyesini artırır.
Kuersetin metabolizmanızın daha hızlı çalışmasını sağlar.
Soğanda bulunan kuersetin ve antosiyoninler için;
Soğan çorbası İle yağ yakın ve toksinleri atın!
Vücutta toksinlerin birikmesi ile metabolizma yavaşlar. Toksinlerden kurtulmak için soğan çorbası etkili bir seçenektir. Soğan çorbasını hazırlarken; lahana, soğan, olgun domates, yeşil biber, kereviz sapı, su, tuz ve biber kullanacaksınız.
Soğan ve çeşitleri;
Soğanın midede yanma yapmasından şikayetçi olanlar ise iç zarını soyarak tüketebilirler.Soğanı kızartarak ya da kavurarak kullanmayın. Bu pişirme şekli ile soğanın hem faydalı özelliklerini azaltmış olur hem de gereksiz kalori almış olursunuz. En faydalı olanı ise taze yeşil soğanın yenilmesidir.
Taze soğanı her mevsim bulmak mümkündür. Salata ve yemeklerin yanında bolca tüketebilirsiniz. Beyaz kısmı bol miktarda A vitamini; yeşil kısımları ise bol miktarda C vitamini içerir. Arpacık soğanla ağır ağır fırında pişirdiğiniz et yemeği ise, soğanın nefis şekerli tadı ile damağınızda muhteşem bir tat bırakır!
Soyarken gözlerinizin yanmasına neden olur.
Soğan havayla temas ettiğinde içerdiği yararlı maddeler kaybolur. Bu yüzden sadece kullanılacağı zaman soyulmalı ya da küçük parçalara ayrılmalıdır. Doğrandıktan 30 dakika sonra, soğan içerisinde bazı ayrışmalar meydana gelir ve bu ayrışma maddeleri, hassas bağırsak ve midede gaz toplanmasına, mide ekşimesine ve karın ağrılarına neden olur.
Soğanın kokusunu sevmeyiz! O yüzden;
Soğanı yedikten sonra ağızda bıraktığı kokuyu gidermek için dişleri fırçalamak, ekmek, maydanoz veya karanfil çiğnemek ya da bir miktar süt içmek faydalı olur. Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, kokunun elinize bulaşmadığını göreceksiniz.
Nasıl saklanmalı?
Soğan; oda sıcaklığında, iyi havalandırılan, karanlık ve loş bir ortamda saklanmalıdır.Patateslerden salınan nem, soğanların yumuşamasına neden olacağı için birlikte saklanmaları sakıncalıdır.
Sırada harika bir tarif var;
Bir adet kırmızı soğanı piyaz şeklinde doğrayın. Doğradığınız soğanın üzerine 3-4 kaşık soya sosunu koyun. Ardından, 1 yemek kaşığı nar ekşisini ekleyin. Sonrasında, 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağını ve bir avuç maydanozu ilave edin. Yemeklerin yanında nefis bir garnitür olacaktır!