Kurban bayramı, kavurma tüketiminin yoğun olduğu bir gündür.
Bu yıl Kurban Bayramında oldukça uzun bir tatil bizleri bekliyor; Hafta sonu tatillerinin ilavesi ile tam dokuz gün, okullar açılmadan, yaza veda etmek için iyi bir tatil fırsatı gibi görüp bunu değerlendirmek isteyenlerin sayısı oldukça fazla diyebiliriz.
Biz diyetisyenlerin en yoğun günleri ise bayram sonları ve tatil dönüşleri oluyor. Çünkü bu süreçte ipin ucu iyice kaçıyor. Bayramda çok sıkı bir diyet programı uygulanmasından yana değilim ama kilonuzu korumanız için sadece biraz daha dikkatli olmanızı tavsiye ediyorum.
Kurban Bayramı süresince et tüketiminiz artacaktır. Kırmızı et, kaliteli bir protein olmanın yanında, doymuş yağ ve yüksek oranda kolesterol içerdiğinden; sağlığınızı riske atmamak için dikkatli olmalısınız.
Kurbanlıklarınızın veteriner kontrolünden geçtiğinden emin olun ve keserken de saklarken de hijyenik kurallara dikkat edin.
Kurbanlık etler bekletilmeden pişirildiğinde hem sert olur, hem de güç sindirilir. İdeali, etleri en az 24 saat bekletmektir.
Etin yanında hamur işi, makarna ve pilav yerine aşırı et tüketimini dengelemek için yanında sebze yemelisiniz. C vitamini, potasyum gibi vitamin ve minerallerden zengin yeşil yapraklı sebzeler ve çiğ olarak tüketeceğiniz salata; ette bulunan demirin emilimini artırır.
Kavurma İçin Söyleyeceklerim
Kavurma, bayrama özgü bir lezzet, her ne kadar sağlığınız için önermesek te adeta kurban bayramı ile özdeşleşen bu geleneksel yemeği görmemezlik edemeyiz.
Bayramın Vazgeçilmez Yemeği Olan Kavurmayı Pişirirken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
Kurban etinin yağsız tarafını pişirmeye dikkat edin, Kavurma yaparken etin içine iç yağı, kuyruk yağı, tereyağı gibi yağlar koymayın, eti sadece kendi suyu ile çok kısık ateşte pişirin. Mümkünse öğle yemeğinde yemeye özen gösterin.
Tatlı Tüketimi De Kontrol Altında Olmalı
Tatlı olarak, aşırı şerbetli, yağlı veya hamur işi tatlılar yerine, sütlü tatlılar veya komposto; hatta daha çok meyve tercih edilmelidir. Baklava, şöbiyet gibi tatlılar 1-2 dilimi geçmeyecek şekilde tüketmelidir.
Aşırı tatlı tüketimi, kan şekerinde dalgalanmalara neden olur. Ayrıca, hızlı acıkır ve daha fazla tatlı yemek istersiniz. Kan şekerinizi proteinli bir besin tüketerek dengede tutmanız gerekir. Çikolata, şeker ve tatlılar; sindirim sisteminizi olumsuz etkiler. Kontrolü elden bırakırsanız, kilo artışı dışında hazımsızlık, mide yanması, gaz vb. gibi bağırsak şikâyetleriniz de artacaktır. Özellikle diyabet, hipertansiyon, kalp-damar hastalıklarınız varsa; sağlığınıza ve yemenize, bu dönemde daha da dikkat etmelisiniz.
İçeceklere Dikkat
İçilen kahve, kola ve çikolata ile alınan kafein miktarları konusunda da dikkatli olmalısınız. Meyve suları yerine mineralli sular ve ayranı tercih edin.
Öğünlerinize Dikkat Etmelisiniz
Öğünlerinizin düzeni bozulabilir, Bayram ziyaretleri nedeniyle yemek saatleriniz, ana ve ara öğünleriniz şaşabilir. İştahınızı kontrol etmek için, ziyaretlere giderken çok aç olmamaya dikkat edin.
Bayram Sofralarınız Nasıl Olmalı?
Bayram sofralarında misafirlerinizi ağırlarken; kızaran soslu et yemekleri yerine haşlanan et, yanında pilav, börek gibi hamur işleri yerine buharda pişen sebzeler, çok az zeytinyağı ilave ederek hazırlanan sebze yemekleri, salatalar ile daha düşük kalorili, hafif ve sağlıklı menüler oluşturabilirsiniz.
Ne Kadar Et Tüketelim?
Bayram boyunca 500 – 600 gr dan daha fazla et tüketmemek gerekir. Kurban bayramında yiyeceğiniz eti günde kişi başına 200 gram ile sınırlamalısınız. Gereğinden fazla et tüketimi, midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Etlerin pişirilme süreci de önemlidir. Minimum bir gün dinlendirilen etler ızgara ve haşlama tarzında pişirilmelisiniz, pişirme esnasında kendi yağıyla pişirilmelisiniz. Ek yağ kullanmamalısınız. Bayramda fazla kaçırılan yemekler sağlığınızı bozar. Özellikle kronik hastalıklara sahipseniz yediklerinize dikkat etmeniz gerekir.
Etin Yağlı Kısımları Ve Sakatatlardan Mümkün Olduğunca Kaçınmalı.
Sakatatlar yüksek kolesterol ve ürik asit içermelerinden dolayı kolesterol ve ürik asit yüksekliği olanların kaçınması gerekir.
Su Tüketimini Arttırın
Günlük su tüketimini artırmak hem sindirimi kolaylaştıracak hem de toksinlerin atılmasını kolaylaştıracaktır.
Hazırlayan
Banu Kazanç Beslenme Ve Diyet Uzmanı
Eylül 2016