Diyete başlarken, istekli olmanız oldukça önemlidir.
Kilo vermek kadar diyete başlama kararını almak da önemlidir. Diyete başlarken motivasyon ve isteğiniz ile hazırlanırsanız başarı şansınız da bir o kadar artacaktır.
İstekli siz olmalısınız
Çevrenizdekilerin zorlaması ile kilo vermeyi başaramazsınız; kendiniz istemeli ve diyet için kendinizi hazır hissetmelisiniz. Eşiniz, arkadaşınız veya başka hiç kimsenin baskısı ile bu olayı çözemezsiniz. Baskılar yüzünden kilo vermeyi istemek; kişiyi psikolojik açıdan yıpratabilir. Çevrenizin olumlu katkıları, bu süreçte başarılı olmanızı sağlayacaktır. Gerçekten isteyerek diyete başlamalı ve bunu sadece kendiniz için yapmalısınız. Diyete başlarken beslenme ve diyet uzmanından yardım alırsanız işiniz kolaylaşacaktır. Bir profesyonel eşliğinde diyet yaptığınızda kilo verme süreci daha etkili olmakta ve kişiler programlarını uzun vadeli olarak sürdürmeyi başarmaktadırlar. Eğer aşırı kilolu iseniz ya da sağlık sorunlarınız varsa hekime danışmak da şart.
Kilo verme süreci sizi korkutmamalı
Kilo vermede gerçekten sizi korkutan nedir? Samimiyetle kendinize bunu sorun. Olayı zor olarak algılamanıza neden olan aslında endişelerinizdir. Bu konuda kararlı ve sabırlı olmanız gerektiğini bilmek, uzun süre boyunca kendinizi kısıtlayacağınız fikri ile yaşayacağınız düşüncesi, sürece başlama isteğinizi sürekli ertelemenize neden olur. Hele, istediğiniz kiloları “ya veremezsem” endişesi, başaramama korkusu, sizi adım atmaktan alıkoyar. Kilo verme sürecinin uzun olması, istenilene hemen ulaşamamak, sabırsızlık duymak, diyette olma sürecini sık sık kesintiye uğratır. Motivasyonu yüksek ve sürekli tutmak gerekir.
Diyete başlamadan önce psikolojik olarak kendinizi hazırlamalısınız
Öncelikle kilo vermeye başlama zaman seçimine dikkat! İş veya ev hayatı ile ilgili sorunlar yaşadığınız, taşınma, mali sıkıntılar gibi ekstra zorlukların olduğu veya hastalık gibi sizi zorlayacak, stresli, özel bir döneminizde olmamalısınız. Kilo vermek için başınızın daha rahat olduğu, gerçekten buna zaman ayırabileceğiniz bir dönemi seçmelisiniz. Çünkü uzun bir yolculuk sizi bekliyor. Her ne olursa olsun asla yılmayacağınıza, her daim sabırlı olacağınıza ve olaylara olumlu yaklaşacağınıza dair kendi kendinize söz vererek diyete başlamalısınız; gerisi çorap söküğü gibi gelecektir…
Destek ve yardım istemek
Kilo vermek isteyenlerin ortak kaygısı, diyet yaptıkları dönemde sosyal ilişkilerini nasıl yönetecekleridir. Kilo kaybı hedeflerine sağlıklı olarak ulaşmayı planlarlarken; fiziksel, zihinsel, duygusal enerji gerektirecek ek stres kaynaklarından uzak olmak isterler. Diyet yapılan süre size kısıtlılığı çağrıştırmamalı, özellikle de sosyal yaşamınızı etkilememelidir. Aslında dostlar tam da bugünler için gereklidir.
Kilo verirken çevrenizden destek almanız, motivasyonunuzun artmasına yardım edecektir.
Sağlıklı bir yaşam tarzını hayatınıza adapte etmek için kendinizin hazır olması kadar, birlikte yaşadıklarınızı da hazırlamanız gerekir. Kilo kaybını desteklemesi için çevrenizdekilerin yardımları da önemlidir. Aksi halde diyetinizi sabote edebilirler. Özellikle en yakınlarınızın olumsuz açıklamaları, motivasyonunuzu kaybettirecektir: “Nerden çıktı şimdi bu zayıflama sevdası?”, “Gayet iyi görünüyorsun, bu kilolar sana yakışıyor.”, “Bak o tatsız tuzsuz yemeklerini bana yediremezsin, ona göre…”, “Sen her gün spor yapacaksın, ben evde seni mi bekleyeceğim?”…
Diyet yemeklerinin tatsız, tuzsuz olduğu ön yargısı da biz diyetisyenlere yapılan en büyük haksızlıktır. Bu tür söylemlerin arkasında biraz korku yatar, belki de ihmal edileceği endişesi, düşüncesi. O halde çevrenizdekileri, birlikte yapacağınız, paylaşacağınız şeylerin yine eskisi gibi olacağı konusunda ikna etmek size düşecektir. Ailede sağlıklı beslenme bilincinin geliştirilmesi ve bu şekilde aile bireylerinin sağlık kazanımları, ebeveynlerin rol model oluşu, buzdolabı detoksu, birlikte hazırlanan alışveriş listesi, iş bölümü, destek sisteminin oluşturulması, birlik, beraberlik, paylaşım… Kulağınıza hoş geliyor değil mi?
Sürekli her yerde diyet konuşmak psikolojik olarak yıpratıcıdır ve karşınızdaki kişiyi sıkabilir. Bu yüzden sadece sınırlı sayıdaki kişilere diyete başladığınızı söyleyin ve onlarla sürekli motivasyon için konuşun. Canınız bir şey istediğinde onlara anlatın. Paylaşmak her zaman yemeyi engeller. Önemli olan karşınızdaki kişinin sizi yargılamayan, sadece sizi dinleyen birisi olmasıdır.
Konu kilo vermek olunca herkesin söyleyeceği bir şeyleri olur
Siz kilo vermeye çalışırken akıl verenler olur; herkes kişisel deneyimlerini aktarmak ister, her kafadan bir ses çıkar. Bırakın başkalarının deneyimlerini. Unutmayın! Metabolizmalar farklıdır; birine uyan yöntem diğerinde işe yaramaz. Ya “Ben geçen sene o yöntemi denedim, hiç kilo vermedim” diyebilir ya da “Nasılsa yine zayıflayamayacaksın…”, “Yine mi diyet yapıyorsun, bu kaçıncı?”… Motivasyonunuzu yerle bir edecek bu sözlere karşı kulağınızı adeta tıkamalısınız.
Hedef en önemli şeydir. Diyete başlamadan önce muhakkak hedefiniz olsun. Ancak hedefleriniz kısa bir zamanda kilo vermek değil, uzun zamanda ve sağlıklı kilo vermeye yönelik olsun. Ancak imkânsız hedefler de koymayın ki; diyetiniz yarıda kalmasın.
Diyete başlarken daha planlı hareket edebilirsiniz. Diyete başlarken neler yapmamız gerekir?
İhtiyacınız olanları önceden hazır edin. Egzersiz için spor ayakkabı ve kıyafet ya da sağlıklı yemekler hazırlamak için önce mutlaka bir alışveriş listesi hazırlayın ve bunları alın. Ara öğün alternatifleri, meyve ve sebze, kuru yemişler, kuru meyveler; hepsi elinizin altında bulunsun. Ton balığı, tavuk, peynir, kepekli ekmek gibi çabuk hazırlanan besinleri mutlaka mutfağınızda bulundurun.
Hazırlayan
Banu Kazanç
Beslenme ve Diyet Uzmanı