Yaz mevsimi ile sosyal aktiviteler artar. Bu açıdan, yediklerinize özen göstermelisiniz.
Yaza girmeden önce kilo vermek için çoğunuz beslenmenize özen gösterdiniz, diyet ve egzersiz programı uyguladınız. Davetlerde yediklerimize, içtiklerimize dikkat etmediğimizde, yapılan diyetler kesintiye uğruyor ve kilo almamız kaçınılmaz oluyor, değil mi? Peki, sosyal aktivitelerimiz bu kadar artmışken, bir daveti diğeri takip ediyorsa; formumuzu korumak, zinde ve fit olmak mümkün mü?
Yaz aylarında da sağlıklı seçimler ile sağlıklı ve formda kalmak sandığınızdan daha kolay. Bunu, beslenmenizde doğru yiyecekleri tercih ederek sağlayabilirsiniz. Bu dönemde, su içeriği yüksek sebze ve meyve gibi hafif besinlere ağırlık vererek beslenmeli ve sindirimi zor olan, kızartılan, kalorisi yüksek, ağır besinlerden kaçınmalısınız.
Yemek seçiminizi ağırlıklı olarak ızgara veya haşlanan balık-tavuk gibi proteinler ile yanında makarna, pilav yerine buharda, fırında, haşlanmış, çiğ, çeşitli sebzeler, yoğurtlu mezeler, zeytinyağlı sebze olarak ayarlamalısınız. Salatalarınıza hindi eti, ton balığı veya haşlanmış fasulye gibi baklagiller de ilave edebilirsiniz ancak ağır sosları kullanmayın. Onun yerine taze mevsim yeşilliklerini, diğer salata malzemelerini limon ve baharatlarla tatlandırın; ketçap ve hardalı da yemeklerin yanında sos olarak kullanabilirsiniz. Izgara etlerle birlikte sunulan garnitürlere de dikkat etmelisiniz; özellikle beşamel sosla hazırlananların kalorisi oldukça yüksek oluyor. Seçiminizi birkaç kaşık bulgur pilavından yapabilirsiniz.
Yaz mevsimi ile sosyal aktiviteler artar. Bu açıdan, yediklerinize özen göstermelisiniz akşam yemek davetlerine dikkat
Yazın akşam davetleri geç saatlerde başlar; güneşin batması, havanın serinlemesini bekleyin. Genellikle saat 21 civarında yemek yiyebilirsiniz. O saate kadar aç olduğunuzda, daha fazla yemek isteğinizin önüne geçmek için, gece geç saatlerde yenen yemek yüzünden sindirim problemi ve ertesinde uyku sorunları yaşamamanız için davetlere çok aç gitmemelisiniz. Akşam yemeğinde çok aç olup da yeme kontrolünü kaybetmemeniz için iki ara öğün yapmanızı öneririm. Saat 15 gibi bir parça meyve ile birkaç ceviz yiyebilirsiniz; 18 gibi ise bir kase light yoğurt veya 2 kepekli grisini ile bir parça peyniri de tercih edebilirsiniz. Bu ara öğün, enerjinizi yükseltmenin yanında, kan şekerinizin seviyesini de kontrol edecektir.
Daha az yemeniz için küçük taktikler
Yemek tabağınızı, tatlı tabağı ile değiştirin; restoranlardaki tabak ölçüsü çok büyük oluyor, porsiyon ölçünüzü kaçırabilirsiniz. Özellikle açık büfe tarzında yemek sunuluyorsa daha da dikkatli olun, tabağınızı az doldurun; doymaz iseniz büfeye bir daha gidip gelirsiniz. Bunlar, daha az yemeniz için küçük taktikler. Yemeğinizi mümkün olduğunca yavaş yiyin ve lokmalarınızı da çok çiğnemeye çalışın; böylelikle iştahınızı kontrol edebilirsiniz.
Tatlı yiyecek ve içecekler
Dışarıda yemek yerken ekmek yememeye özen gösterin. Eğer karbonhidrat alacaksınız, bunu tatlıya saklayın. Yine bir öneri: Tatlı gelince mümkünse yarısını yiyin. Aslında tatlı yerine en iyisi taze meyvedir; karar sizin.
Bol bol su içmeniz yaz aylarının kuralıdır. Sıcak hava nedeniyle serinleyebilmeniz için kalorisi yüksek soğuk ve tatlı içecekler, dondurma, meyveler; yaz döneminin vazgeçilmezleri olarak hayatımızda yer alır. Meyve suları iştahınızı açar; meşrubat tarzında olanları ise önermiyorum, meyve yemek çok daha yararlıdır. Dondurma yemek isterseniz o da meyveli olursa daha az kalori almış olursunuz.
Akşam davete katılacaksanız diğer öğünlerinizi ayarlamalısınız
Yemeği dışarıda yiyeceğiniz akşamlarda, öğle öğününde, yeşilliklerden oluşan salata beraberinde protein alırsanız bu sizi daha uzun süre tok tutar ve metabolizmanız daha iyi çalışır.
Düşük kalorili çorbalar açlığı bastırmakta çok işe yarar. Soğuk çorbaları da deneyebilirsiniz, sıcak günler için serin bir lezzet olur. Düşük kalorili salatalar, ana yemek öncesi kendinizi doymuş hissettirecek bir başka iyi seçenektir.
Davette ipin ucu kaçtıysa ertesi gün önleminizi alın
Bir gün porsiyon ölçünüzü çok kaçırdıysanız o günün sonrasını biraz hafif geçirin. Bazen bir günde hem tatlı hem pizza hem makarna yiyebilirsiniz. (Bunu en fazla 10 günde bir kez yapabilirsiniz.) Aşırı yemek yediğinizin ertesi günü 2,5-3 litre su içip sadece protein ağırlıklı besinler tüketin. Sabah peynir+ekmek; öğlen ve akşam et, tavuk, balık ve salata yiyin. Böylece protein metabolizmayı hızlandırır ve aldığınız fazla kalori yağa dönüşmeden vücuttan atılır. Yine de kaçamaklara dikkat edin; kontrol sizin elinizde, nerede duracağınızı bilmelisiniz. “Hayır, daha fazla almayacağım, bu kafi.” diyecek olan sizsiniz.
Kontrollü alkol tüketmelisiniz
Alkolün, sıcak havalarda, sağlığa zararlı etkileri daha fazla olur. Haftada 2 gece, 2 kadehle sınırlandırmaya özen göstermelisiniz. İçki hakkınız bitince, arkadaşlarınıza, yeşil elma – nane – çilek – siyah üzüm katarak cazip hale getirdiğiniz suyla eşlik ederseniz; alkolün olumsuz etkilerinden de kurtulabilirsiniz.
Hazırlayan
Banu Kazanç
Beslenme ve Diyet Uzmanı