Birçok insan için, yaz keyfini çıkarmalarını engelleyen tek bir şey var: bunaltıcı sıcak.
Sıcakta çalışmak zorunda olanlar; klimanız olmayabilir veya çalıştığınız sıcaklık ayarlarının kontrolü sizde olmayabilir. Etrafınızdaki havayı hareketlendiren fanlar daha serin hissetmenize yardımcı olur.
Evinizi serin tutmak için her sabah perdeleri kapatın; akşamları ise havanın doğal klimatize edici özelliğinden yararlanın, nispeten serinleyen hava için pencerelerinizi karşılıklı açıp sirkülasyon sağlayın.
Vücut ısınızı düşürmenin en hızlı yolu soğuk bir duş almaktır.
Açık renkler ışığı yansıtır; beyaz veya pastel renkli giysiler, koyu giysilere göre daha serin tutar. Ve mümkün olduğunca bol, üzerinize gevşek oturan giysiler daha iyi hava akışı sağlar; bu da daha serin hissedeceğiniz anlamına gelir.
Ayaklarınızı soğuk suya sokmak size anında rahatlama sağlar ve ayaklarınız sıcak havalarda şişerse yardımcı olabilmektedir.
Büyük bir öğünün sindirilmesi, küçük bir öğünün sindirilmesinden daha fazla enerji gerektirdiğinden, vücudunuzun fazladan çalışmasını ve bu sırada ısınmasını önlemek için az ama sık sık bir şeyler yemeye çalışın.
Sıvı almak özellikle yaz aylarında inanılmaz derecede önemlidir. Buna rağmen susuz kalırsak aklımız bulanıklaşır ve en basit işlere konsantre olmakta zorlanırız.
Yediğimiz yiyecekler serin ve sulu kalmamıza yardımcı olabilmektedir. Karpuz, kavun, salatalık, kereviz, çilek veya salata gibi düşük tuzlu ve yüksek su içeriğine sahip, serin ve kıtır kıtır alternatifleriniz olduğunu aklınızdan çıkartmayın. Sindirimleri kolaydır, pişirilmeleri gerekmez, mükemmel bir yaz yemeği alternatifidirler. Ancak tüketirken, karpuz ve kavunun glisemik indekslerinin yüksek olduğunu göz ardı etmeyin.
Dondurma, serinlemek için kesinlikle harika bir yol olsa da, kalorisi yüksektir ve yağ içeriği, enerji vermek yerine uykulu hissetmenize neden olabilir. Fakat bunun yerine, içine meyve katılmış yoğurdu dondurabilirsiniz. Üzümleri, soğuk bir atıştırmalık elde etmek için dondurabilirsiniz. Muz ve çilekleri dilimleyip dondurabilirsiniz hatta bunu pek çok meyve ile deneyebilirsiniz. Dondurmalarını yapmak içinse bu meyveleri mutfak robotundan geçirebilirsiniz.
Bir bardak nane çayı, mentol etkisiyle ferahlamanız için harika bir yoldur.
Yaz içecekleri: Serinletse, canlandırsa, ferahlatsa, hem az kalori içerse hem de sağlıklı olsa
Yaz aylarında hava sıcaklığı enikonu yükseldiğinde, vücudun susuz kalmaması daha da önem kazanır ve vücut terleme ile su kaybettiği için su ihtiyacı artar. Üstelik vücut sıvı kaybederken beraberinde vücut için gerekli mineralleri de kaybeder.
Susadıkça su için! Su, sıvı ihtiyacını çözmede en iyi kaynaktır. Kalorisi yüksek, asitli içeceklere itibar etmemelisiniz. Gazlı içecekler susuzluğunuzu gidermediği gibi su atımını teşvik eder ve içerdikleri yüksek kaloriler, kilo almamıza neden olur.
Yaz aylarında içtiğiniz su soğuk olabilmektedir. Kış aylarında soğuk su içildiğinde sindirim daha zorlaşır ve gaz şikâyetleri artar; bu nedenle kış aylarında içeceğiniz su soğuk olmamalıdır. İdeali ise suyun oda ısısında içilmesidir.
ÖNERİLER
- 2 dilim ananas + 1 kivi + 1/2 limon suyunu blender’dan geçirin. Püre haline gelen karışıma 1/2 su bardağı laktozsuz süt ilave edin. Hazırladığınız smoothie’yi afiyetle içebilirsiniz.
- 1 bardak domates suyu + bol miktarda kıyılmış maydanoz + 1/2 limon suyunu karıştırın, en son üzerine karabiber ilave edin. İşte kalorisi az ama lezzetli bir içecek sizleri bekliyor.
- 1 bardak ayranın içine rendelenmiş 1 adet salatalık + az miktarda nane ya da dereotu + 1 soda ilave ederek kırık buz parçaları ile servis yapabilirsiniz.
- 1 poşet yeşil çay + kabuk tarçın + 1 limon suyunu 3 dakika kaynatıp soğutun, içine 1/2 bardak portakal suyu ilave edin. Birkaç dilim yeşil elma ile süsleyip buz parçacıkları ekleyerek servis yapabilirsiniz.
- 5 dilim karpuz + 1/2 limon suyunu blender’dan geçirip, üzerini taze nane yaprakları ile süsleyip içebilirsiniz.
- 2 dilim kavun + 3 kayısı + 1/2 limon suyu + 1/2 bardak laktozsuz süt. Bu karışımı blender’dan geçirip keyifle içebilirsiniz.