Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Banu Kazanç sağlıklı, dengeli ve kaliteli beslenebilmek için sofralarımızda balığa ciddi bir yer ayırmamız gerektiğini söylüyor.
Kaliteli bir protein kaynağı olan balık, vücut direncini artırıyor, enfeksiyonlara karşı koruyor, kalp damar sistemini destekliyor, beyin ve hücre gelişimine de katkıda bulunuyor. Balık yanında yenilecek bol limonlu bir yeşil salata, balıkta az bulunan C vitaminini lezzetli şekilde kapatan çok iyi bir seçimdir.
Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Banu Kazanç balığın taze ve uygun fiyatlı olduğu bu günlerde haftada iki kez balık yenmesini öneriyor…
Yüksek protein kaynağı
Kaliteli protein kaynakları arasında yer alır. Biyolojik değeri yani yararlılığı yüksek bir protein kaynağıdır.
Kalp-damar sağlığını koruyor
Bütün balıklar sağlığınız için yararlı ama özellikle içeriğinde Omega-3 bulunduran somon, ton, sardalye, alabalık, uskumru, hamsi ve istavrit gibi yağlı balıklar daha da yararlıdır. Omega 3 bizi kalp-damar hastalığı risklerine karşı korur.
Kemikler için yararlıdır
Ton, sardalye gibi konserve balıklar ve yumuşacık kılçıklarıyla beraber yenilebilecek küçük balıklar ise kalsiyum ve fosfor için iyi birer kaynaktır. Bu özelliği nedeniyle, kemik erimesi sorununu yaşayan ve menopoz dönemindeki kadınların balık etini fazla tüketmesi gerekir.
Yağ oranı az, kalorisi düşüktür
İçinde sağlık için önemli olan Omega-3 yağı bulunmasına karşın balıklar, kırmızı ete oranla daha az yağlıdır. Balıklarda kalori daha düşüktür, (fazla yağlı balıklar hariç) kilo aldırmazlar. Balıkların sindirimi yapıları gereği çok daha kolaydır.
Vitamin deposu
Balıkta herkes için yararlı olan A, B ve D vitaminlerinden bol miktarda bulunur. İçerdiği koruyucu yağ asidi sebebiyle, kalp hastalarının sofralarından eksik etmemeleri gereken gıdaların başında geliyor. Vücudun bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli rolü olan A vitamini, kemik sağlığı ve gelişiminde görevli olan D vitamini içeriyor. Balık, tiroid için de iyot bakımından da zengin bir besindir.
Büyüme ve beyin gelişiminde etkili
Zekâ gelişiminde balığın, özellikle çocuklarda zekâyı geliştirici özelliğini vurgulamak gerekir. Omega-3 yağ asitleri çocukların büyümesi, beynin gelişmesi için son derece gerekli yağ asitleridir.
Mineral zengini
Balık; demir ve çinko gibi vücut için çok önemli olan iki mineralden son derece zengindir. Özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar ve kadınlar için balık, yararlı bir besindir.
Taze alırken oltaya gelmeyin
Balık alırken şunlara dikkat etmelisiniz:
Balığın tazeliği gözlerinin parlak ve lekesiz, solungaçlarının kırmızı ve pembe, pul ve yüzgeçlerinin diri oluşundan, kaslarının sert ve esnek oluşundan, balığın üzerine parmağınızı bastırdığınızda çukurluğunun hemen düzelmesinden, kötü kokmamasından anlaşılır.
Balık nasıl pişirilmeli?
Balıktan istenen faydanın sağlanabilmesi için pişirilmesine de dikkat etmek gerekir. En sağlıklı balık pişirme yöntemleri ızgara, yağsız veya az yağlı tavada pişirme ve fırında buğulama yöntemleridir. Yağda kızartıldığı zaman kolesterol ve yağ oranı artar.
Kaynak: hurriyetaile.com