Yılbaşında giymek isteğiniz elbisenizin sizi daha formda ve ince göstermesini mi istiyorsunuz? Henüz geç değil. Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Kazanç’ın aksam.com.tr okurları için hazırladığı üç günlük listeyle iki kilo verip bir beden incelebilirsiniz.
Şişkinlik, özellikle bir davet öncesi kadınların korkulu rüyasıdır. Her şey yolunda gibi gözükürken elbisenizin içine sığamadığınızı acıyla fark edersiniz. Oysa kilo almamışsınızdır, sadece “şişmişsinizdir”. Yedikleriniz, sizi olduğunuzdan kilolu gösteriyordur. Bu olasılığı bertaraf etmek için vücudunuzun su tutma kapasitesini arttıran ya da oluşan gaz ile karın bölgenizin şiş, gergin ve kötü görünmesine sebep olacak fazla lif, yağ ve yüksek sodyum içeriğine sahip besinleri öğünlerinizden çıkarmalısınız.
Tuzdan uzak durun, tuzlu yememeye özen gösterin. Sodyum su tutmaya neden olduğundan, tuz tüketiminizi günde 5 gramın altında tutmaya çalışın.
Daha fazla sıvı tüketin. Su en iyi ödem atıcıdır.
Bakliyatlar, lahana, brokoli, turpgiller grubuna ait karnabahar türü sebzeler, çiğ sebze ve salatalar sağlıklı seçenekler arasında olmasına rağmen; lif içermeleri nedeniyle, çiğ olarak tüketildiklerinde şişkinliğe neden olur.
Kolalı, asitli, gazlı içecekler ile bira, soda, maden suyu gibi içecekler de şişkinliğe neden olur.
Kurabiye, kek, kraker, cips, dondurma ve börekler, beyaz ekmek gibi yüksek şeker ve rafine edilmiş karbonhidrat tüketmeyin.
Süt, bazı insanlarda şişkinlik, gaz ve kramplara yol açar. Süt yerine, probiyotikli yoğurt gibi gıdaları tüketmelisiniz. Aynı şekilde beyaz buğday unundan yapılan her şeyi, bir süreliğine beslenmenizden çıkarabilirsiniz.
Metabolizmamızı hızlandırarak 2 kilodan kurtulalım
Metabolizmanızı hızlandırmak için gün içine yayarak en az 2,5 litre su tüketmelisiniz.
Güne bir bardak ılık limonlu su ile başlayın. Limon, içeriğindeki zengin C vitamini nedeni ile yağ yakımını hızlandırır. Salatalarınızı özellikle bol limonlu tüketmeye özen gösterin.
Daha fazla “protein” alın. Her öğünde yumurta, ton balığı, yağsız et, tuzsuz peynir gibi besinler tüketin. Haftada 2-3 kez ızgara veya buğulama olarak balık yemeyi ihmal etmeyin.
Su içeriği yüksek olan besinleri tüketin. Meyve ve sebzelerde yüksek oranda su bulunur. Sebzeleri hafifçe buharda pişirerek tüketmeniz daha doğru olur.
Çorba, yemek ve bitkisel çaylara zencefil, limon ve tarçın ilave edebilirsiniz. Vücutta su toplanmasını önlemek için su atmamızı destekleyecek taze maydanoz, nane, dereotu, kekik, biberiye, fesleğen, roka ile salatalar hazırlayabilir; soslar yerine baharatlar ve limon ile tatlandırabilirsiniz. Bir tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde zeytinyağı ilave edebilirsiniz.
Sağlıklı yağlardan korkmayın. Avokado, keten tohumu, ceviz ve zeytini rahatlıkla tüketin. Günde 2-3 adet ceviz veya 5-6 adet fındık yiyin.
Kalsiyum ve potasyum vücudunuzun sıvı dengesini düzenler. Yağlı balıklar ve meyve kuruları, kalsiyum ihtiyacınızı karşılar. Muz ve yeşil yapraklı sebzeler bol miktarda potasyum içerir.
ÜÇ GÜNLÜK ÖRNEK LİSTE
1. GÜN
Sabah: 2 Etimek + 40 gr labne peyniri + salatalık, domates, maydanoz
Öğle: 2 yumurta bol maydanoz ve domates ile hazırlanmış menemen + bir dilim çavdar ekmeği
Ara: 1 kase probiyotik yoğurt + 3 ceviz
Akşam: Izgara veya buğulama yapılmış balık+ biberiye ve limon ile tatlandırılmış bir küçük patates
Ara: 2 dilim ananas
2. GÜN
Sabah: 1 dilim hindi füme + 1 dilim çavdar ekmeği
Öğle: 160 gr ton balıklı salata + 1 dilim kepek ekmeği
Ara: 2 galeta + 50 gr peynir
Akşam: 1 tabak ızgarada pişmiş mevsim sebzeleri + dörtte bir haşlanmış tavuk göğsü
Ara: 1 kivi veya 2 mandalina
3. GÜN
Sabah: 5 zeytin + 2 Etimek + 2 tatlı kaşığı lor içine 1 adet küçük doğranmış kırmızı biber ve bir avuç dereotu
Öğle: 5 köfte + bir tabak mantar sote
Ara: 3 kuru erik + 5 ceviz
Akşam: 300 gr ızgara balık + haşlanmış pazı limon soslu
Ara: 1 armut