Yeşil renk doğanın, canlılığın rengidir, aynı zamanda sakinleştir insana huzur ve güven verir, iyileştirici ve yapıcı özellikleri ile insanları olumlu yönde etkiler.
Bitkilerin yeşil rengini sağlayan, yaprağında bulunan klorofildir, bu ayrıca bitkilerin güneş ışığı su ve karbonhidrat kullanarak fotosentez yapmasında rol oynar bitkiye gereken besinlerin yapımını sağlar. Klorofil, sindirim sistemini düzenler, kanın temizlenmesinde, vücudun toksik etkilerden arınmasına yardım eder.
Yaklaşan bahar aylarında sofranızdan yeşil sebze ve meyvelere daha çok vermelisiniz.
Yeşil renkli bütün bitkiler, sağlıklı beslenme için diyetinizde sıklıkla yer vereceğiniz besinlerdir. Ancak, pişirme klorofilin büyük bölümünü olumsuz etkiler, onun için yeşil bitkileri mümkün olduğunca çiğ olarak tüketmek veya kısa süreli pişirilmesine özen göstermek gerekir.
Yeşil Sebze ve Meyvelerin Listesini Yaptığımızda Ortaya Zengin Bir Tablo Çıkar
- Kabak, salatalık, bezelye, kuşkonmaz, ıspanak, pazı, semizotu, yeşil fasulye, pırasa, bamya, enginar, lahana, roka, tere, marul, bakla, brokoli, Brüksel lahanası, yeşil soğan, yeşil biber
- Maydanoz, mercanköşk, fesleğen, biberiye, kekik gibi otlar
- Elma, armut, avokado, yeşil üzüm, limes, kivi gibi meyveler
Yeşil meyve ve sebzeler, güçlü antioksidanlardır, hücreleri serbest radikallerin olumsuz etkilerinden korumaya yardım ederler. Genel olarak vücudumuza sağladığı yararları özetlemek istersek:
-
- Kan yağ düzeylerini düzenler, karaciğer fonksiyonlarına yardımcıdır.
- Sağlıklı bir cilt ve dişler, güçlü kemikler, kan, sinir ve kaslar için gereklidir.
- Bağışıklık sistemini koruduğu, kalp hastalığı, bazı kanserler türlerine yakalanma riskini azalttığı konusunda bilimsel veriler mevcuttur.
- Yeşil renkli bitkilerde bulunan bir pigment olan lutein içerirler. Luteinin, aslında rengi sarıdır, bitkilerdeki klorofil maddesiyle birleştiği için yeşil renklidirler. Güçlü bir antioksidan olan lutein ayrıca Karaciğerin salgıladığı faydalı enzimlerin miktarını artırır, katarkt gibi çeşitli göz hastalıklarına karşıda koruyucudur.
- Yeşil yapraklı sebzeler, vitaminler (A, B, C, E vitamini, ), mineraller ( potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum) ve lif içerirler. Sağlıklı bebek doğurmak için folik asit içeren yeşil yiyecekleri tüketmek hamile kadınların beslenmesinde önem taşır
AVOKADO:
Çok kalorili olmasına karşın güçlü bir hücre koruyucusudur, Antioksidan özelliği ile hücrelerin yaşlanmasını yavaşlatır ve kansere yakalanma riskini azaltır. Tüm meyveler arasında protein bakımından en zengin olanıdır. Bol miktarda E vitamini potasyum ve B6 vitamini de içerir.
BAMYA:
Düşük kalorili ve Lif içeriği yüksek olduğundan önerilir barsakların düzenli çalışması için faydalıdır
BROKOLİ:
Bol miktarda demir içeren brokoli diğer mineraller açısından da oldukça zengindir. C vitamini ve B1 Vitamini için iyi bir kaynaktır. Beta karoten içeriği ile antioksidandır, kalsiyum içeriğinin yüksek olması nedeniyle kemik erimesi riskine karşı önerilir.
BEZELYE:
C vitamini, beta karoten, potasyum demir ve lif içerir.
BRÜKSEL LAHANASI:
Pişirken duyduğumuz keskin koku, sulforafan adı verilen antioksidandan kaynaklanır, Kanser türlerine özellikle kolon, akciğer ve sindirim sistemi kanserlerine karşı koruyucu olan sebze, yüksek oranda lif sağlar, C vitamini için iyi bir kaynaktır.
ENGİNAR:
Kolesterolü düşür, kalp ve karaciğer için faydalı bir bitkidir. Dinçlik ve zindelik sağlayarak zihinsel performansı arttırır. Kalp kaslarını güçlendirir ve dolaşımı destekler. Kanı toksinlerden arındıran, sindirim sistemini temizleyen bir besindir.
Kandaki şeker miktarını ayarlar, Şeker hastalarına önerilir.
KUŞKONMAZ:
Ülkemizde pek tanınmayan ancak yeni yeni tüketilmeye başlayan sebzedir. Potasyum ve magnezyum için iyi bir kaynaktır. Diüretik (idrar söktürücü) özellik taşır. Folik asit içeriği yüksektir.
ISPANAK:
Bu yeşil yapraklı sebze bir çok yararlı özellikleri bünyesinde bulundurur. Beta-karoten yönünden oldukça zengin olmanın yanısıra, B6 vitamini, C vitamini, folik asit, demir, kalsiyum, magnezyum ve potasyum kaynağıdır.
SEMİZOTU:
Kanı temizler İdrar söktürücü özelliği ile böbrek kumlarını dökmeye, yardımcı olur, düşük kalorilidir, şeker hastalarına önerilir. Sebzeler arasında en fazla miktarda omega 3 içerir, ekşimsi tadı nedeniyle sevilerek yenir.
TERE:
Bağırsak parazitlerini düşüren bitki, kan temizleyici ve hazımsızlığı giderici özellik taşır. Karaciğer, böbrek ve bronşları temizler, kanda şekeri düzenlemede yardımcıdır, acı tadı ile mideyi çalıştırıp hazmı kolaylaştırır, iştahı artırmada katkı sağlar, bol demiri içeriği ile kansızlığa iyi gelir.
ROKA:
Böbrekleri çalıştıran, karaciğeri koruyan, iştah açan roka: aynı zamanda idrar söktürücü ve hazmı kolaylaştırıcı özelliğe sahiptir.
MARUL:
Bol miktarda mineralleri içerir, yemekten önce salata şeklinde yenen marul tokluk hissi sağladığından iştah kontrolünde ve kandaki şeker oranını dengelemede yardımcı olur. Marul idrar söktürücüdür, kanı temizler ve karaciğeri korumada katkı sağlar. Yüksek miktarda kalsiyum içeren bu sebze, kemikleri güçlendirmesi açısından önem taşır kemik erimesine karşı etkili olur.
MAYDANOZ:
Genellikle taze yenen maydanoz, bir demir deposudur, ayrıca kalsiyum, potasyum, kükürt ve A vitamini bulunur. Bir tutam maydanoz, günlük C vitamini ihtiyacının çoğunu karşılar. Maydanoz sindirimi kolaylaştırır, görme gücünü artırır. Böbrekleri, karaciğeri ve idrar yollarını temizlemeye yardım eder, kan şekerini dengelenmesinde rol oynar ve kansere yakalanma riskini azaltır.
SALATALIK :
Salatık Yüksek oranda su içeriğine sahiptir. Karaciğeri ve böbrekleri daha iyi çalışmasına katkı sağlar. Salatalığın, içeriğindeki kükürt ile kanı temizlenir. Ayrıca ciltteki ter bezlerini çalışmasına olan etkisi ile cildin taze ve pürüzsüz olmasına yardım eder. Serinletici etkisi vardır.
ARMUT:
Kabızlık sorunu yaşıyorsanız, armut çözüm için iyi bir seçenektir. Armut, hazmı kolaylaştır, idrar sökücü özelliği ile böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Az kalorili fakat buna karşılık bol lifli ve zengin mineral içeriğine sahip armut, diyet yapanlar için de faydalıdır.
KİVİ:
C vitamini bakımından en zengin meyvelerden biridir. A vitaminleri ile potasyum açısından da çok zengin bir meyvedir. Ayrıca kalsiyum, demir ve magnezyum gibi mineraller içerir. Kivi aminoasitler yönünden zengindir.
ÜZÜM:
Yeşil üzüm bünyesine bulunan bor minerali ile özellikle menopoz sonrası kalsiyumun emilimine katkısı olan östrojen seviyelerini korumada yardımcıdır. Bu nedenle kemik erimesinin yıkıcı etkilerine karşı koruyucu olur.