Folik asit, kalp krizi, inme, kognitif bozukluk ile ilişkili, Alzheimer hastalığı ve bazı kanser türlerine karşı önleyici etkiye sahip. Hücre oluşumunu sağlayan Folik Asit sağlığımız açısından oldukça önemli, kalp hastalıkları riskini azaltıyor Folik Asit’in vücutta azalması kanser ve kansızlık riskini artırabiliyor.
Folik asit eksikliği tüm hücresel fonksiyonları etkilese de en çok hücrelerin kendilerini tamir etme ve yeni hücre yapımı fonksiyonlarını olumsuz olarak etkiler. En hızlı hücre yenilenmesi olan, kırmızı kan hücreleri gibi hücreler bundan çok etkilenirler. Kansızlık (anemi) bu hastalarda görülür. Araştırmalar hamilelikte yeterli miktarda folik asit alımının bebekte merkezi sinir sitemi anomalileri görülme olasılığını anlamlı ölçüde azaltmaktadır.
Bazı durumlarda vücutta folat eksikliği ortaya çıkabilmektedir. Bu durumların en iyi bilineni alkolizmdir. Alkol folatın emilimini engelleyerek eksikliğe yol açar. Besinler yolu ile yetersiz alınması da bir diğer eksiklik nedenidir. Hamilelik ya da kanser gibi hücre bölünme hızının yüksek olduğu durumlarda da vücudun folata olan gereksinimi artacağından eksiklik görülebilmektedir. Ayrıca, yaşlanmak, çok fazla aspirin kullanmak, kolesterol düşürücüler, doğum kontrol hapları, epilepsi, anti konvülzan ilaç kullananlarda görülür ve alkol da vücuttaki folik asit miktarını azaltır. Folik asit eksikliği kalp hastalığı riskini de arttırabilmektedir.
Folik asit içeren besinlerimiz,
- Portakal, mandalina, greyfurt gibi narenciye
- Kavun, karpuz
- Mercimek
- Bezelye
- Kuşkonmaz
- Muz
- Kuru baklagiller, fasulye, barbunya
- Brokoli, marul, maydanoz ıspanak gibi yeşil sebzeler
- Fındık, ceviz, yer fıstığı
- Alabalık
- Yumurta
- Ton balığı,
- Yoğurt
- Pancar,
- Çilek
- Avokado
- Zenginleştirilmiş kahvaltılık tahıllar
- Karaciğerdir
Ancak, ışık, ısı ve gıda işleme onu kolayca yok edebilir sebze ve meyveleri taze olarak veya mümkün olduğu kadar az pişirilmiş şekilde tüketmek gerekir.
Eksikliğinde Nelerle Karşılaşırız
- Hafızada sorunlar,
- sinirlilik,
- depresif durumlar,
- halsizlik,
- kilo kaybı,
- fiziksel çalışmaya karşı dayanaksızlık
folik asit eksikliğinde ortaya çıkabilecektir. Folik asit eksikliğinde dilde hassasiyet, ağız köşelerinin çatlaması, mide barsak sisteminde rahatsızlık hissi, ishal görülebilmektedir. Hamilelik öncesi folik asit kullanımı: Bebek sahibi olmayı planlıyorsanız folik asit kullanımına hamilelikten önce başlamalı ve hamileliğinizin ilk 12 haftasında devam etmelisiniz. Folik asit eksikliği anemisi: Folik asit eksikliği anemiye neden olabilmektedir. Besinlerin yanı sıra folik asit tablet olarak da alınabilmektedir.