9*Pazartesiden cumaya kadar diyet yapmak, hafta sonu ise serbest olmak
Diyet yapanlar, çoğunlukla, pazartesiden cuma akşamına kadar titizlikle uyguladıkları diyet programlarını; hafta sonu geldiğinde, mesai bitimi ile terk etmek isterler. Bireyin doğasında hep ödüllendirme isteği yatar. Yoğun olarak geçirdikleri çalışma haftasının da ödülü olmalıdır. Bu istek ne yazık ki “yemek yeme” ile iç içedir. Dinlenmek, eğlenmek, arkadaşlarla birlikte olmaya daima yeme içme eşlik eder. Sonucunda ne olur?
Eğer makul ölçüler aşılır ve dikkatli davranılmaz ise; hele spora ara vermek için hafta sonu bahanesi eklenirse, pazartesiden cumaya kadar kaybedilen kilo geri alınır ve yoyo hareketi başlar.
Hafta sonları için dinlenme ve eğlenmeyi, spor yapmayı, açık havada yürüyüş yapmayı, bisiklete binmeyi, piknik yapmayı, dostlarınızla birlikte olmayı ödül olarak kullanın ya da spa veya masajı seçin. İş yemeğe gelince; gelin onu da birlikte planlayalım: Gereksiz kalorilerin tutsağı olmayın!
Programlı olmalısınız
Beslenme, hafta sonlarının da dâhil edildiği, belirli bir planlama içinde olmalıdır. Hafta sonlarının daha verimli olması için; tüm aile bireylerinin sorumlulukları olması gerekir. Tabii başı yine kadınlar çeker; en iyi organizatör onlardır. O hafta neler pişireceğiniz; kaç kere balık, et, tavuk veya baklagil yiyeceğiniz; dolaptaki sebze ve meyveleri hangi sıraya göre tüketeceğiniz ve bütün hafta yeneceklerin satın alınması, hazırlanması gibi detayları içerir.
Planlı alışveriş
Bir sonraki haftaya hazır olmak için hafta sonunu iyi değerlendirmek, iyi bir stratejidir ve akıllıca yapılan alışveriş, sağlıklı beslenmenin en önemli adımıdır. Market alışverişine aç karnına başlamayın. Evde, alışveriş listenizi ve haftalık beslenme programını planlamalısınız. Her ne kadar “evdeki hesap çarşıya uymaz” ise de siz, planınızı önceden yapın. Buzdolabında meyve, sebze ve sağlıklı atıştırma için gerekli malzemeleri bulabilmelisiniz.
Aktif dinlenmeyi seçebilirsiniz
Hareketsiz bir şekilde kanepeye uzanarak günü geçirmek aslında çok sıkıcıdır ve sürekli bir şeyler atıştırma isteğini de beraberinde getirir. Dinlenmek için bir limit koymalısınız. Bence iki saat; bir kanepe üzerinde gazeteleri karıştırarak, kumanda elinizde kanalları gezerek geçireceğiniz maksimum süre olmalıdır.
Kontrol sizde; siz organize edin
Hafta sonları yine dışarıda yemek yiyebilirsiniz. Arkadaşlarınıza liderlik yapıp, sağlıklı menüleri olan yeni yerler keşfedebilirsiniz. Ya da sağlıklı yemekler hazırlayarak dostlarınızı davet edebilirsiniz. Çok yorulmanız gerekmeden arkadaşlarınızla hazırlanacakları paylaşabilirsiniz. Basit sandviçlerin olacağı piknikler yapabilirsiniz.
Hafta sonları yemek pişirin
Hafta sonu rahatlamak ve gevşemek için yemek pişirmek yerine, hızlı (fast food) ve kolay bir yemek tercih etmeyin. Sağlıklı diyet yemekleri pişirip, arkadaş ve aile çevresindekileri ağırlamak için iyi bir fırsat olarak düşünün. Böylelikle hem sosyal hayatınız renklenecek hem de diyetinize uymanız daha kolay olacaktır. Hafta sonu kahvaltılarınızda sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünleri veya mangal partili brunch’lar yerine büyük bir meyve salatası yapabilirsiniz.
Öğün atlamayın veya öğünleri birleştirmeyin
Uzun uyku süreleri bütün programınızı altüst edebilir. Aynı saatte veya en fazla bir saat geç uyanarak öğün saatlerinize bağlı kalmaya çalışın. Özellikle kahvaltı için daha fazla zaman ayrıldığı için yemek saatleri kayabiliyor.
İyi bir kahvaltı ile güne başlamalısınız. Kan şekerinizin de bu saatlerden başlayarak dengede olması çok önemlidir. Protein ve kompleks karbonhidratların birlikte olduğu bir kahvaltı, hafta sonu için iyi bir seçenektir. Az yağlı peynir, haşlanmış yumurta, salatalık, domates veya taze meyve, yulaf, müsli gibi kahvaltılık tahıllarla çilek gibi meyve, süt veya yoğurt ilavesini veya kepek ekmeği ve taze kaşar peynirle hazırlanmış tostu tercih edebilirsiniz.
Ara öğünlerinizi ihmal etmeyin. Birkaç fındık, sütle hazırlanmış kahve yanında iki grisini, bir porsiyon meyve veya probiyotik yoğurt yiyerek; öğün aralarının dört saatten fazla olmamasına dikkat etmelisiniz.
Hep aynı miktarda kalori almalısınız
Her gün alınan kalorilerin aynı miktarda olması istenir. Bir büyük öğünün ardından gelen öğünlerde, bunu nasıl dengelemeniz gerektiğini öğrenmelisiniz. “Pazartesi günü tekrar başlarım nasıl olsa…” düşüncesiyle kıtlıktan çıkmışçasına her şeyi yemeye kalkışmayın. Cumartesi günü, istemeden, yemenin dozunu kaçırdıysanız; yeniden başlamak için pazartesi gününü beklemeyin. Ertesi gün daha fazla protein alın, karbonhidratları sınırlayın ve daha fazla sıvı tüketin. Böylelikle metabolizmanız hızlanır ve kalorilerin yağa dönüşmesi minimum seviyede olur.
Hafta sonu tatilinde film izlerken; kuruyemiş, cips yerine 1 bardak tuzsuz ve yağsız olmak koşulu ile patlamış mısır yiyebilirsiniz.
Tartılın; tartılar yalan söylemez
Hafta sonu tatili başladığında ve pazartesi sabahı tartılın. Neler olup bittiğini hakkında fikir edinmek için harika bir yoldur. Hafta sonu kaçamaklarının sonucunu gözlerinizle görmeniz, kendinizi tutmanızı sağlayacaktır.
Renklendireceğiniz hafta sonları
Nasıl mı? Örneğin yeşil, sarı ya da kırmızı yiyeceklerin yenildiği günler ya da bakliyat günleri gibi… O günlerde sadece, o günün yiyeceklerini tüketin. Bu arada dünya mutfaklarından değişik tatlar, balık günleri, ayın sebze ve meyveleri için özel sağlıklı yiyecek partileri düzenleyebilirsiniz.
Mutsuzluğa izin yok
Mutsuz olursanız, diyeti kolaylıkla terk edip kendinizi sık sık buzdolabınızın önünde bulabilirsiniz.
Yeterince su içmeyi unutmayın
Yeterince su içmeli, kahve ve kolalı içecekleri ise sınırlı olarak tüketmelisiniz. Bitki çayları ve yeşil çay önceliğiniz olmalıdır.
Yeşilaycı olun ya da hafta sonu sadece bir gün, 2 kadeh sınırlamasına uyun.