Cildimiz doğal olmayan, dengesiz ve sağlıksız beslenme, güneşin zararlı ultraviyole ışınları, sigara, alkol, çevre kirliliği gibi faktörlerden olumsuz etkilenir: Bunun sonucunda ciltte kolojen –elastin dokuda yıpranmaya maruz kalır, cildin elastikiyeti azalır, doğal yaşlanma süreci ve yerçekimi etkisi ile de, cildimizde sarkmalar, kırışıklıklar meydana gelir.
Ciltte görülen deformasyonları ve dokulardaki yaşlanma etkilerini, sağlıklı bir beslenme, düzenli uyku, uygun bakım ile ve vücudu stres ve güneş ışınlarından koruyarak azaltmak, daha güzel, gergin, kırışıksız bir cilde sahip olmak mümkün olur.
Beslenmeniz Denge Ve Çeşitlilik İçermeli
Bunun için beslenmemize tam buğday ekmeği, kepekli makarna, kepekli pirinç gibi tam tahıllar; mercimek, kuru fasulye ve bezelye gibi bakliyat grubu besinler, süt ürünleri ve yoğurt, zeytinyağı, fındık yağı, ayçiçeği yağı gibi kaliteli yağlar, kabuklu yemişler, keten tohumu, ceviz, balıkta bulunan omega-3 esansiyel yağ asitleri, sebze ve meyveler ile proteinlerin yeterli miktarlarda olduğu bir yemek düzenimiz olmalıdır.
Yeteri Kadar Sıvı Tüketmelisiniz.
Su vücudumuzu ve cildimizi zararlı maddelerden arındıran en önemli sistemdir. Derimizin nemlenmesini arttırır; toksinleri uzaklaştırır; metabolizmamızı hızlandırır; Su, dolaşım sistemi ve cildin beslenmesi için de önemlidir. Vücudun hergün 2-2,5 litre suya ihtiyacı vardır. Gün boyunca tükettiğiniz su cildinizin kurumasını önler.
Özellikle su tüketmelisiniz, kahve gibi kafeinli içecekler, idrar söktürücü özelliktedir ve idrarla su atımını teşvik eder, bununla birlikte, Yeşil çay gibi antioksidan içeren bitki çaylarını da tercih edebilirsiniz.
Güneş Işınları
Güneş ışınları, özellikle D vitamini sağladığı için kemik sağlığımız için çok gerekli, ama bu faydayı sağlamak için sanıldığı kadar uzun süre güneşte kalmanız gerekmiyor, günde 15-20 dakika güneşi görmek yeterli oluyor. Ayrıca, hatırlatmama gerek yok herhangi bir cilt koruyucusu sürmeden direkt güneş ışığına çıkmamamız gerektiğini artık hepimiz biliyoruz.
Stres ve Sigara
Her ikiside cildimizi olumsuz etkiliyor ve vücut için gerekli vitamin ve minerallerin kaybına neden oluyor. Sigara içerdiği maddelerle damarların büzülmesine ve kan akımının azalmasınada neden olur. Stresin olumsuz etkilerini önlemek için egzersizden de yararlanın hem kan dolaşımınız artar hem de, özellikle temiz havada yapacağınız fiziksel aktivitelerle, sağlıklı bir cilt için gerekli olan oksijeni de sağlamış olursunuz.
Kilo Alıp Hızlı Bir Şekilde Vermeye Dikkat Etmeli
Her ne kadar cilt, genetik ve çevresel koşulların etkisi ile yıpransa da sıklıkla kilo alıp vermek te ciltte sarkmalara yol açıyor, bu kişinin yaşı ve kaybettiği kilo miktarı ile de bağlantılı, unutmamamız gereken nokta ise, daha genç görünen bir cilt için de ideal kilomuzu korumak zorundayız.
Sağlıklı Bir Cilt İçin Temizlik Ve Bakım Önemli
Bu arada fazla sıcak su kullanma ve uzun yıkanma süreleri cildin yağ tabakasını azaltıp kurumasına ve erken kırışmasına neden olur. Kullanılan temizlik ürünlerinin kalitesi de önem taşır. Uygun sıcaklıkta daha kısa süreli duş ve cildimizi yıpratmayan , ph derecesi cildimizle uyumlu temizlik ürünleri kullanmalısınız.
Kollajen oluşumu için demir, C vitamini ve oksijene ihtiyaç vardır .C vitamini ile beta karoten cildin pürüzsüz ve parlak olmasını sağlar. Çinko, A vitamini ile birlikte, cildinize sıkılık ve gerginlik, esneklik kazandıran, kolajen ve elastin üretimine yardımcı olur, ciltteki yağ oluşumunu dengeler, böylece zamansız kırışmayı önler. Magnezyum ve B vitamini ile E vitamini dokulardaki yıpranma etkilerini azaltır.
Cildimize destek olacak bir diyette bulunması gereken yiyecekler ise;
Avokado, fındık, Zeytinyağı, somon balığı ve keten tohumunda bulunan yağlar deri hücrelerinin kendilerini yenilemesine yardımcı olur.
Süt ve süt ürünleri içindeki kalsiyum, hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur. Yumurta ise hem iyi bir protein kaynağı hem de cildin güzelleşmesinde etkili olan biyotit ve B12 içerir. Uskumru,somon ve ton balığı omega3 kaynağıdır cildin pürüzsüz sıkı ve yumuşak olmasını sağlar.
Folik Asit insan vücudunun üretemediği bir B Vitaminidir ve yiyeceklerle alınmak zorundadır. Folik Asit bakımından zengin yiyecekler: ıspanak, marul, domates ve patates, lahana ve meyve çeşitleri, aynı zamanda da kepek unundan yapılmış besinlerdir. Brokolide antioksidan özelliğinin yanı sıra A ve C vitaminide içerir, cildin elastikiyetini korur.
Çinko kollojen ve elastin üretimine yadım eder. Fındık, mantar, deniz ürünleri, kırmızı et, hindi, yumurta, peynir, yeşil yapraklı bitkiler çinko bakımından zengindir. Ayrıca, ay çekirdeği ve kabak çekirdeği çinko içerirler hergün bir miktar tüketebilirsiniz.
Domates, Bu sebze kırışıklıkları önlemede etkili olabilir. Domateste bulunan beta karoten ve likopen kuru cilt için de bire bir, ayrıca, kayısı, şeftali gibi diğer turuncu renkli sebze ve meyveler de de bulunuyor.
Sağlıklı Bir Cilde Sahip Olmak İster misiniz?
Erik B ve cilt için önemli olan E vitaminlerini içerir, Yazın tazesini kışın ise kurusunu yiyebilirsiniz. Kavun da bulunan beta karotenler, kolajen oluşumu için faydalı, yazın sıklıkla tüketin, çilekte c vitamini ve antioksidan kaynağı, ayrıca kaloriside düşük, cilde faydalı bir meyve olarak tercihiniz olmalı, ayrıca kırmızı meyveler, yaban mersini, böğürtlen gibi antioksidan özellikleri ile cildimizi zararlı çevre etkilerine karşı korur. Yeşil çay da toksinleri atmaya yardımcı olur.
Buğday, yüksek oranda B ve E vitaminleri içeriyor. Özellikle E vitamini içeriği ile doğal bir antioksidan olarak cildi yaşlanmaktan koruyor ve kırışıklıkların oluşumunu önleyerek cildin genç kalmasını sağlıyor, Keten tohumuda hem omega3 hemde E vitamini içerir, cildin nemini korumasında etkisi olur.
Süt cildin beslenmesi için gereken tüm proteinleri içeriyor. Soya fasulyesi de kollejen üretimine yardımcı olur.
Ananas, brom elin içeriyor dokuları gerginleştirir, kırışıklıkları azaltır, Nar da içeriğindeki polifenoller ile çok iyi bir antioksidan kaynağıdır, damarlar üzerinede etki ederek cildin daha sağlıklı görünmesine yardım eder.
Havuç, içeriğindeki beta karoten ile cildi nemlendirip besliyor, kirli hava ve kapalı ortamların ciltte oluşturduğu olumsuz etkileri gideriyor. Yaz aylarında da cilde sağlıklı bir bronzluk kazandırıyor. Sağlık ve güzelliğiniz için Folik asit ve C vitamininden zengin Maydanozun da tüketilmesi gerekiyor.
Selenyum içeren, soğan, sarısak, ton balığı da cilt için oldukça yarar sağlar.
Salatalık, her türlü cilt sorununa iyi geliyor. Susuzluğu giderici özelliği ile cildin nem oranını dengeliyor.
Greyfurt içeriğindeki C vitaminleriyle antioksidan etkisi yapıyor, Cildin direncini artırıp hücreleri yeniliyor, cilde ışıltılı bir görünüm sağlıyor.
A Vitamini
A vitamini ve betakaroten, hücre yenilenmesini sağlar, A vitamini önemli bir antioksidan olduğu için vücudumuzun ve cildimizin enfeksiyonlara karşı direncini arttırır. Betakaroten, A vitamininin değişik bir formudur. Beta karoten turuncu ve kırmızı sebzelerde bulunmaktadır. Serbest radikallere karşı savaşarak, kollagen ve elastin yapıları korumaktadır. Epidermin(cildin üst tabakasının) olumsuz faktörlerden etkilenerek yaşlanmasını yavaşlatmaktadırlar. Ve en az A vitamini kadar etkilidir. A vitamini Havuç, kayısı, ıspanak, kabak, brokkoli, kavun da bulunur.
B Vitamini
Çünkü B karmaşık vitaminleri hücresel gelişim için gerekli olan enzimlerin oluşmasına yardımcı olurlar. B vitaminleri içinde cilt açısından en faydalı olan biotindir.
Tüm tahıllar, özellikle buğday tohumları biyotin içerir deri, tırnak ve saç sağlığı için gereklidir. Eksikliğinde cilt çatlakları ve saç dökülmesi sıkça görülür, maya, yumurta, karaciğer, yulaf ezmesi, pirinç gibi besinlerle bulunur.
B3,Niasin ise, nemlendirici özelliği ile hassas kuru ciltler için önerilir, et, balık, süt ürünleri, karaciğer; tam tohumlar, mantar, kuşkonmaz ve yeşil yapraklı sebzeler ve fıstıkta bulunur.
B6 vitamini Et, balık ve kanatlı eti patates, bazı yeşil sebzeler ve pembe meyvelerde bulunur.
C Vitamini
Pürüzsüz ve sağlıklı bir cilt için C vitamini gereklidir, cildi gergin ve dolgun gösterir. Kollajen doku’nun oluşumunda birinci derecede etkilidir. Aynı zamanda çok güçlü bir antioksidandır. C vitamini; cildimizin, UV ışınlar, sigara dumanı ve hava kirliliği ile oluşumu artan serbest radikallerden bir miktar korunmasını sağlar, bağışıklık sistemimizi güçlendirir.
Başlıca
- yeşil sebze ve meyvelerde
- ıspanak,
- lahana,
- Portakal,
- greyfurt,
- limon
gibi turunçgillere
- kiraz,
- dolmalık biber,
- brokoli,
- karnabahar,
- domateste
bulunmaktadır.
D Vitamini
D vitamininin kemik sağlığı için önemli olduğunu gayet iyi biliyoruz. Cildimiz için de gereklidir. Bu vitamin yaraların iyileşmesinde önemli bir rol oynar. D vitamini üretebilmek için biraz güneş ışığına ihtiyacımız var.
E Vitamini
Genç ve yumuşak bir cilt için E vitamini etkilidir. Antioksidandır ve C vitamini, Selenyum ile birlikte alındığında etkisi artar. Ayrıca bu vitamin hücre yenilenmesine yardımcı olur. Dokuların yaşlanmasını önler ve güneş ışınlarının zararlı etkisini azaltır. Ceviz, fındık, ıspanak, zeytin, kuşkonmaz, hububat tohumları, yeşil sebzeler, yumurta, bitkisel yağlar E vitamini içerir.
Antioksidanlar cilt yaşlanmasını yavaşlatmanın yanı sıra, güneş ışınları vb. derimizi yıpratan faktörlerin olumsuz etkilerinden korunmamıza yardımcı olur.
Selenyum, cildin elastikiyetini arttıran, önemli bir antioksidandır. Aynı zamanda güneşten gelen UV ışınlarının zararlı etkilerini azaltır. Bununla birlikte E vitamini ile birlikte alındığında vücudumuzu toksinlerden korur. Selenyum;
- et,
- deniz ürünleri,
- sarımsak,
- yumurta,
- tahıl tohumları,
- sebzeler,
- peynir
diğer proteinden zengin gıdalarda bulunan antioksidan bir mineraldir.
Alfa lipoik asit ve lutein antioksidadır. Cilt hücrelerini yenileyerek daha canlı ve genç görüntü sağlamaktadır. Ayrıca
- yağsız kırmızı et,
- mayalı ve kepekli ekmek,
- tahıl ürünleri,
- Ispanak,
- pazı
- karnabaharda
bolca bulunmaktadır.
Coenzim Q-10 enzimi keten tohumu ve balık yağı başlıca doğal kaynaklardandır.
Likopen domatesteki ana karotenoiddir. Ayrıca karpuz, kuşburnu ve greyfurtta da bulunmaktadır.