Turuncu; kırmızı ve sarı rengin birleşiminden oluşur. Kırmızı enerjinin sarı mutluluğun rengidir. Turuncu renk, insanın içini ısıtır, beyinde oksijen miktarını artıran canlandırıcı bir etki oluşturur ve zihinsel aktiviteyi uyarır.
Turuncu rengi ile bu mevsime canlılık, sıcaklık katan, uzunca koni şeklinde ve etli olan kökünden dolayı sebze olarak yenilen bir çeşit kök bitkidir Havuç,hani şu kış aylarında yaptığımız kardan adamın uzun burnundan bahsediyorum.
İçeriğinde bol miktarda A vitamini barındıran havuç; B, C, D ve E vitaminleri açısından da oldukça zengindir. Ayrıca beta-karoten, şeker, minerallerden demir, fosfor, potasyum, magnezyum, arsenik, kükürt, bakır ve krom içerir. Yüksek glisemik indekse sahip bir besin olmakla birlikte; belli aralıklarla ve doğru şekilde tüketildiğinde, sağlıklı beslenmede yerini alabilir. 100 gramı 40 kalori içerir.
HAVUCUN SAĞLIĞA KATKILARI
- Sindirim sistemini de düzenleyici etkiye sahip olan havuç, cildinizin yaşlanmasını önler. Havucu tüketmenizin, sağlığınız için çok yararlı olduğu tartışılmamaktadır.
- Doğal A vitamini kaynağı olduğu için göz sağlığını, görme gücünü artırır.
- Havuç suyu, güçlü bir antioksidan olan beta-karotenden zengin olduğu için hücre yıpranmasını önler. Yaşlanma sürecini yavaşlatır. Yapılan çalışmalarda, havucun, başta akciğer kanseri olmak üzere vücudu bazı kanser türlerine karşı koruduğu saptanmıştır.
- İçeriğindeki E vitamini bağırsakları çalıştırarak sindirime yardımcı olur. Havuç, gıda zehirlenmelerine karşı koruyucu etki gösterir ve aynı zamanda ishali önlemede etkisi olur.
- Kolesterolü düşürücü özellik taşır.
Havucu Diyet yaparken Tüketebilirsiniz; Havuç, Lifli Bir Sebzedir. Yavaş sindirilmektedir ve tok tutmaktadır. Ancak yüksek şeker içeren bir bitki olduğunu unutmamalısınız. Havucun doğal şeker oranı yüksektir. Tam olgunlaşmadan toplanmış olan küçük havuçlarda şeker oranı daha fazladır. Havuç olgunlaştıkça, içerdiği şeker de azalır. Rendelenmiş Havucun Glisemik İndeksi Biraz Daha Artar. Ara öğünlerde,tokluk hissi sağladığından ve tatlı isteğinizi azaltacağından, 1 küçük havuç yiyebilirsiniz.
Beta-karoten ve Havuç
Beta-karoten güçlü bir antioksidandır. Birçok bitki ve meyvelerde bulunan karotenler, vücutta retinole dönüşerek A vitamini aktivitesi gösterirler. Besinlerle alınan A vitamini; retinol ve karoten halinde bulunmaktadır. Beta karoten, karaciğerde depolanmamaktadır; vücudun ihtiyacı olduğu anda karaciğer tarafından A vitaminine dönüştürülmektedir. A vitamininin yüksek dozları toksik olmasına karşın; beta karoten, yüksek dozlarda dahi toksik değildir. Yüksek dozda A vitaminine ihtiyaç olduğunda, A vitamini karaciğerde depolandığından, karaciğerde birikmemesi için beta karoten daha güvenli olarak kullanılmaktadır.
Beta-karoten yüksek dozlarda alındığında ise cilt, sarı-turuncu bir renk alabilmektedir. Bu renklenme özellikle el ve ayaklarda ortaya çıkar. Havucun rengi ne kadar güçlüyse, içerdiği beta-karoten maddesi de o kadar fazladır.
Havucu Nasıl Yemelisiniz
Çiğ ya da pişirerek tüketilebilirsiniz. Havucu pişirirken tercih edilmesi gereken en sağlıklı yöntem ise buharda pişirmektir. Bu sayede içindeki beta karoten de etkilenmez.
Havucu tüketirken biraz zeytinyağı ilave ederseniz; içeriğindeki vitaminlerden en iyi şekilde faydalanırsınız. Havucu çiğ tüketerek veya suyunu sıkarak kullandığımızda, barındırdığı A vitamininin tamamını alamayız. Bunun için bir bardak havuç suyuna mutlaka 3 damla sıvıyağ damlatın. Böylece, havucun içindeki A vitamininin tamamı vücut tarafından emilmiş olur.
Havuçlu diyet öneriler
- Diyet yaparken, sebze yemeklerinin içindeki 1-2 parça havuç veya salataya rendelenen bir miktar havuç sizi şişmanlatmaz.
- Tavada pişirip, biraz zeytinyağı, limon ve yoğurt ile karıştırıp, yanında 1 dilim kepek ekmeği ile tüketirseniz; alternatif bir öğün olabilmektedir.
- Sandviçlere, rendelenmiş havuç ekleyin. Farklı bir sandviç için, az yağlı krema peynir ile ince rendelenmiş havucu karıştırın ve doğranmış yeşil zeytin ve rendelenmiş soğan ekleyin
Ne kadar Havuç yiyebilirim ;
Glisemik İndeks tercih edilmesi gereken karbonhidratlar için önemli bir kriterdir. Bunun yanı Sıra Glisemik yük olarak isimlendirilen ; Bir öğünde tüketilen toplam karbonhidratın miktarı da bir o kadar önemlidir. Glisemik yük fazlaysa yani bir günde fazla karbonhidrat alırsanız.
Önceleri glisemik indeksi yüksek olduğundan, havuçtan kaçınmak önerilirdi. Oysaki havuç, düşük-orta glisemik indeksi olmasına karşın glisemik yükü düşük bir besin olarak sınıflandırılmaktadır.
Bir besinin glisemik indeksi yüksek olsa bile tüketilen miktarı az olduğunda, glisemik yükü düşük olur. Glisemik yükünün düşük olması nedeniyle günde bir havuçla sınırlı kalmak kaydı ile diyet yaparken havuç tüketebilirsiniz.
HAZIRLAYAN
KASIM 2015