Vücudun her gün 2-2.5 litre suya ihtiyacı vardır. Bir gün boyunca terleme, idrar, soluma ve bağırsak hareketleri ile 2-2.5 litre kadar su kaybederiz. Vücudun su dengesini koruması hidrasyon, vücuttaki su miktarının azalması ise dehidrasyon olarak adlandırılmaktadır. Özellikle diyet yaparken sıcak havada vücudunuzun su dengesine dikkat etmelisiniz
Sıcak Havalarda Su İhtiyacınız Artar
Fiziksel aktiviteler, hava sıcaklığı, kilo gibi etkenler vücudun ihtiyaç duyduğu su miktarını arttırabilmektedir. Sıcak havalarda ısı enerjisi terleyerek ciltten atılır ve vücut bu şekilde ısısını düşürmeye çalışır. Su, vücut sıcaklığını ayarlar. Terlemeyle kaybedilen su yerine konulmadığı veya arttığında güçsüzlük, halsizlik ve bitkinlik hissi oluşur. Ter ile birlikte vücut potasyum ve sodyum gibi iki minerali de kaybettiği için bedensel performans hızla azalır. Sıvı kaybının daha da artması halinde kan basıncında düşme, bellekte bozulma, hareket etmede zorluk başlar. Hatta çok fazla susama bazen bazı rahatsızlıkların belirtisi olarak ta ortaya çıkabilir. Bunların arasında akla ilk gelen diyabet (şeker) hastalığıdır.
İnsanların günlük ihtiyacını ise; yaş, cinsiyet, boy uzunluğu, vücut ağırlığı, çevresel ve iklimsel koşullar, beslenmeniz, mevcut hastalıklarınız ve fiziksel aktiviteniz gibi pek çok parametre belirler. Sıklıkla günde 8 bardak su içmeniz gerektiğini duyuyorsunuzdur. Ben, çok farklı bardak boyutu olduğundan, bardakla ölçümlendirmek yerine, en az iki buçuk litre su içilmesini öneriyorum. Kilo fazlası olan kişilerin bu miktara; her fazla beş kg. başına bir bardak fazla su eklemeleri gerekir.
Yaz Aylarında Serinlemek İçin Soğuk Su
Aşırı soğuk ve buzlu değil ise yaz aylarında içtiğiniz suyunuzun soğuk olmasında sakınca yoktur. Kış aylarında soğuk su içildiğinde, sindirim daha zorlaşır ve gaz şikayetleri artar, bu nedenle kış aylarında içeceğiniz su soğuk olmamalıdır. İdeali ise suyun oda ısısında içilmesidir. Soğuk suyla sıcak suyun mideyi terk etme hızları farklı, soğuk su mideyi 20 dakika içerisinde terk ederken, sıcak su için bu süre daha uzun.
Susuzluk hissettiğiniz an vücudunuzda yüzde 20 oranında sıvı kaybı başlamıştır. Susama duygusu yaşlandıkça azalır. Suyu daha lezzetli hale getirmek için yeşil elma ve limon dilimi, taze nane, karanfil gibi hoş kokulu baharatlar ekleyin. Bu arada çok su içerek, özellikle de çok kısa zaman diliminde bunu yaptığınızda vücudunuza zarar vereceğinizi unutmamalı, su ihtiyacınızı gün içine yayarak tüketmelisiniz.
Hücre içi ve dışı sıvıların dengesi bozulduğunda ciddi sağlık sorunlarına yol açar.Her şeyin fazlası zararlıdır, sağlıklı olduğunu her fırsatta dile getirsek te aşırıya kaçtığınızda su içmenin zararlı etkileri görülebilir.
Su Tüketimimi Nasıl Arttırabilirim?
Su kalorisiz, en kolay bulunan yan etkisi olmayan mükemmel bir içecektir. Yemeklerden önce ve sonra soğuk, ılık ya da sıcak her ne biçimde olursa olsun mutlaka su içmelisiniz. Sabah kalkar kalkmaz içilen bir bardak ılık su güne iyi başlamanızı sağlar. Her sabah kalktığınızda ilk işiniz su içmek olsun. Bunu kendinize alışkanlık haline getirin. Yatmadan önce içilecek bir bardak su ise rahat uyumanızı sağlar. Araştırmalara göre, günlük sıvı ihtiyacını sudan sağlayanlar daha sağlıklı ve daha az kilolu oluyorlar.
Birçok kişi morali bozuk olduğunda, canı sıkıldığında buz dolabının kapısını açıp bir şeyler yeme eğilimindedir. Bu durumda yapılacak en yararlı şey su içmektir, önerim; açın buzdolabınızın kapağını ama yemek yemek için değil, su almak için olur mu?
Yeterli Miktarda Potasyum Alın
Yaz aylarında terleme ile kaybedilen potasyum kas sorunlarına neden olabilir, yeterli miktarda potasyum aldığınızdan emin olmalısınız. Özellikle terlemenizin arttığı, bağırsaklar yoluyla sıvı kaybının çoğaldığı durumlarda su kaybı sıcak bir ortamda oluşmuşsa, sıcak çarpması gibi ciddi sorunlar ortaya çıkar. Sıcaklığın yanında havanın aşırı nemli olması, terin buharlaşmasını engellediğinden dolayı daha fazla rahatsızlık hissedilmektedir.
Susuzluk Metabolizmayı Yavaşlatır
Bazen aç olmadığınız halde bir şeyler yemek istersiniz. Bu durumda içtiğiniz su sizin gelişi güzel yiyecek tüketmenizi engeller. Susuzluk aynı zamanda metabolizmayı yavaşlatır. Yemek sırasında fazla su içmek mide asidini seyrelterek sindirim sorunlarına yol açabilmektedir.
Kilo ve Su İlişkisi
Kilo verme programlarında vücutta depo edilen yağlar yakılırken, su oranında artışların olması gerekir. Ne kadar çok sıvı alırsak o derece yağların yanmasını sağlarız. Besinlerin ağızda sindirimi başladıktan sonra tüm doku ve hücrelere suyun yardımı ile taşınır. Oluşan enerji sonrasında atık maddelerin atımı da suyun yardımı ile olur. Günümüzde çok karşılaştığımız yanlışlıklar arasında kilo verirken, yağ kaybı yerine su kaybının gerçekleşmesidir. Kilo verirken su dengesine dikkat etmelisiniz.
Sağlıklı, Gergin ve Parlak Bir Cilt
Sağlıklı ve gergin ve parlak bir cildin gereksinimi sudur, kilo verirken yüzün çökmemesi, kırışmaması, cildin sarkmaması için, nemli bir cilt yüzeyine sahip olmak önem taşır.
Hazırlayan
Banu Kazanç
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Haziran 2016