Yazın cildinize daha fazla özen göstermelisiniz. Çünkü: Sağlıklı bir cilt dokusuna sahip olmanın belirli kriterleri vardır. Bunun başında genetik özellikleriniz gelir, yaşam biçiminiz, duygusal durumunuz ve beslenme şekliniz, etki eden diğer parametrelerdir. Cildiniz çevresel etkenlerden etkilenerek daha hızlı yaşlanır. Gerektiği gibi korunmayan bir ciltte nem kaybı olur, pul pul dökülür, mimik çizgileri ve ince çizgileri artar. Cildimizin daha genç ve güzel, daha parlak, ışıl ışıl, sağlıklı görünümü; cildinizi dış etkenlerden koruyarak ve içten destekleyerek mümkün olur. Egzersiz yapma, stresten sigara içme gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmanın yanı sıra yeterince uyku hatta uygun yatış pozisyonu da cildinizin görünüşünü etkileyecektir. Yüzüstü yüzün yastığa gömülerek uyuma alışkanlığı bile kırışıklıklara neden olur. Bakım ve temizlikte bir o kadar önem taşır.
Yazımızda paylaşacağımız tüm bu noktalar dikkat ederek siz de yazın cildinize daha fazla özen göstermelisiniz.
Yazın Cildinize Daha Fazla Özen Göstermelisiniz
Güneşin Zararlı Etkilerinden Cildimizi Korunmak İçin Beslenmemizde Neler Olmalı
Modern yaşantının bize getirdiği konforun bize sağladığı yararlar ve kolaylık inkâr edilemez. Bunun yanı sıra çevre kirliliği, sigara dumanı, kimyasal madde ve atıklar, ultraviyole ışınları daha saymakla bitiremeyeceğimiz kadar çok toksik etkilere karşı karşıya kaldığımız da diğer bir gerçektir. Vücudumuzun bu toksik etkilere karşı verdiği tepkiyi ise OKSİDATİF STRES olarak isimlendiriyoruz. Bu reaksiyon sonucu oluşan SERBEST RADİKALLERE karşı ise hücreleri, ANTİ OKSİDANLAR koruyor.
Antioksidanlar cilt yaşlanmasını yavaşlatmanın yanı sıra, güneş ışınları vb. derimizi yıpratan faktörlerin olumsuz etkilerinden korunmamıza yardımcı olur.
Özellikle yaz aylarında cilt, güneş ışınlarına, rüzgâra ve suyla sık temasa bağlı olarak kurur, hassaslaşır, zaman zaman da kızararak reaksiyon gösterir. Cildin bu duruma gelmemesi için, günlük nemlenmeye ve koruyucu tabakasının yenilenmesini sağlayacak bakıma ihtiyacı olur.
yazın cildinize daha fazla özen göstermelisiniz. Peki nasıl?
Güneşin Olumsuz Etkilerinden Cildimizi Korumak İçin Tüketmemiz Gereken Antioksidan, Vitamin Ve Mineraller
Selenyum, cildin elastikiyetini arttıran, önemli bir antioksidandır. Selenyum (balık, tahıllar, sarımsakta bolca bulunur.) Aynı zamanda güneşten gelen UV ışınlarının zararlı etkilerini azaltır. E vitamini ile birlikte alındığında vücudumuzu toksinlerden korur. Selenyum; et, deniz ürünleri, sarımsak, yumurta, tahıl tohumları, sebzeler, peynir ve diğer proteinden zengin gıdalarda bulunur.
Likopen içeren yiyecekleri tüketin, bunlar meyve ve sebzelere pembe-kırmızı rengi veren pigmentlerden oluşuyor, domates, karpuz, çilek, greyfurt ta bolca bulunur.
Flavonid içeren orman meyveleri, kırmızı erik, kayısı da unutmamak gerekir.
Vitaminler
A vitamini ve beta karotenler. A vitamini serbest radikallerin oluşmasına karşı etkilidir, yaşlanmayı geciktiren antioksidan görevi görür. Yaz meyve ve sebzelerinin çoğu beta karoten içerir, havuç, kayısı, domates, biber, kavun, ıspanak, maydanoz, asma yaprağı, dereotu, gibi. A vitamininin fazla alınmasının toksik etkileri olur. A vitamini beta karotenler yolu ile vücutta dönüştürülürse, karaciğerde depo edilerek toksik etkilere de neden olmaz.
C vitamini erken yaşlanma belirtileri ve kırışıklıkların oluşmasını azaltmada etkilidir. C vitamini, en çok domates, yeşilbiber, çilek, turunçgiller, kivi ve maydanozda bulunmaktadır.
E Vitamini, kaynakları bitkisel yağların çoğu, ceviz, fındık-fıstık, tohumlar, soya, et, balık, yeşil yapraklı sebzeler ıspanak, kuşkonmaz, elma, yumurta ve tahıllardır. Kanser oluşum riskini azaltır. Gözde güneş ışınlarının olumsuz etkisini azaltarak, katarakt oluşumunu geciktirir. Hücre zarının ve duvarının normal görevini yapmasına yardım eder. E vitamini C vitamini ile alınırsa vücutta daha fazla depolanabilir ve vücudun içten de yağlanmasını, hücrelerin beslenmesini destekler. Hücrelerin daha uzun yaşamasını ve yenilenmesini sağlayan E vitamini, vücuttaki oksijenin en iyi şekilde kullanılmasına da yardım eder. Yaşlanmaya karşı en etkin vitaminlerden biridir ayrıca cildin elastikiyetini de korur.
PROVİTAMİN B5: Cildi nemlendirme özelliğine sahip bir vitamindir. Ciltte yeni hücrelerin gelişmesinde etkisi olur. Güneş ışınlarının neden olduğu kızarıklıkları giderir, güneşe maruz kalan saç tellerinin kırılıp kurumasını önler. Provitamin B5 en çok tahıllar, yumurta sarısı, mantar, baklagiller, karnabahar ve patateste bulunur.
ÇİNKO, A vitaminin özelliklerini artırmanın yanı sıra güneş yanıklarının iyileştirme sürecini de hızlandırır. Fındık, mantar, deniz ürünleri, kırmızı et, hindi, yumurta, peynir, yeşil yapraklı bitkiler çinko bakımından zengindir.
Mineraller
BİOTİN, (Maya, yumurta sarısı, soya fasulyesi, karaciğer, balık sütte bulunmaktadır)
FOLİK ASİT (Folik Asit bakımından zengin yiyecekler: ıspanak, marul, domates ve patates, lahana ve meyve çeşitleri, aynı zamanda da kepek unundan yapılmış besinler ile mercimek, fasulye gibi baklagiller)
OMEGA 3 yağ asitlerini (somon, sardalye, uskumru) içeriğinde bulunduran besinleri tüketmelisiniz. Cilt güzelliğinin ilk şartı sağlıklı kan dolaşımıdır. Omega 3 ve omega 6 yağ asitlerini dengeli tükettiğimizde, kan dolaşımı düzene girer ve cilde daha fazla oksijen taşınır. Bu yağ asitleri ayrıca hücre zarını güçlendirir ve cildin daha genç görünmesini sağlar
Su Yine Su
Bol bol su içmek ise inanamayacağınız yararlar sağlıyor. Su vücudumuzu ve cildimizi zararlı maddelerden arındırır. Üstelik dolaşım sistemi ve cildin beslenmesi sağlar, cildi gerginleşir, kurumasını önler. Vücudun her gün 2-2,5 litre suya ihtiyacı vardır.
Sağlıklı Bir Cildinizi Olması İçin Beslenmenizde Olmasını Önerdiğim Besinler
- Avokado, fındık, Zeytinyağı ve keten tohumunda bulunan yağlar deri hücrelerinin kendilerini yenilemesine yardımcı olur.
- Süt ve süt ürünleri içindeki kalsiyum, hücrelerin yenilenmesine katkı sağlar. Yumurta ise hem iyi bir protein kaynağı hem de cildin güzelleşmesinde etkili olan biyotin ve B12 içerir.
- Uskumru, somon ve ton balığı omega3 kaynağıdır cildin pürüzsüz sıkı ve yumuşak olmasını sağlar.
- Folik Asit insan vücudunun üretemediği bir B Vitaminidir ve yiyeceklerle alınır. Folik Asit bakımından zengin yiyecekler: ıspanak, marul, domates ve patates, lahana ve meyve çeşitleri, aynı zamanda da kepek unundan yapılmış besinlerdir.
- Brokolide antioksidan özelliğinin yanı sıra A ve C vitamini de içerir, cildin elastikiyetini korur.
- Çinko kolojen ve elastin üretimine yardım eder. Fındık, mantar, deniz ürünleri, kırmızı et, hindi, yumurta, peynir, yeşil yapraklı bitkiler çinko bakımından zengindir. Ayrıca, ay çekirdeği ve kabak çekirdeği çinko içerirler her gün bir miktar tüketebilirsiniz.
Yaz Meyveleri
- Domateste bulunan beta karoten ve likopen kuru cilt için de bire birdir. Bununla birlikte beta karoten kayısı, şeftali gibi diğer turuncu renkli sebze ve meyveler de bulunmaktadır. Şeftali ve kayısıda tüketmenizi önerdiğim yaz meyveleridir.
- Erik B ve cilt için önemli olan E vitaminlerini içerir, Yazın tazesini kışın ise kurusunu yiyebilirsiniz.
- Yaz aylarında karpuz ve kavunu da çokça yemelisiniz, vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olurlar. Likopen ve betakaroten içeriklerinin sağladığı faydanın yanı sıra, su içerikler ile hem sizi ferahlatır. Hem de cildin nemlenmesine yardımcı olurlar. Bununla birlikte beta karotenler, kolajen oluşumu için faydalıdır.
- Çilekte c vitamini ve antioksidan kaynağı bir meyvedir. Ayrıca kırmızı meyveler, kiraz, vişne, kırmızı erik, yaban mersini, böğürtlen gibi antioksidan özellikleri ile cildimizi zararlı çevre etkilerine karşı korur.
- Yeşil çay da toksinleri atmaya yardımcı olur.
- Buğday, yüksek oranda B ve E vitaminleri içerir. E vitamini içeriği ile doğal bir antioksidan olarak, cildi yaşlanmaktan korur, kırışıklıkların oluşumunu önleyerek cildin genç kalmasını sağlar.
- Keten tohumu da hem omega3 hem de E vitamini içerir, cildin nemini korumasında etkisi olur.
- Salatalık, her türlü cilt sorununa iyi gelir. Susuzluğu giderici özelliği ile cildin nem oranını dengeler.
- Greyfurt içeriğindeki C vitaminlerinin antioksidan etkisi ile cildin direncini artırıp hücreleri yeniler, cilde ışıltılı bir görünüm sağlar
- Ananas, bromelin içeriyor dokuları gerginleştirir, kırışıklıkları azaltır,
- Nar da içeriğindeki polifenoller ile çok iyi bir antioksidan kaynağıdır. Damarlar üzerine etki ederek cildin daha sağlıklı görünmesine yardım eder.
- Havuç, içeriğindeki beta karoten ile cildi nemlendirip besler. Kirli hava ve kapalı ortamların ciltte oluşturduğu olumsuz etkileri giderir. Yaz aylarında da cilde sağlıklı bir bronzluk kazandırır.
- Sağlık ve güzelliğiniz için Folik asit ve C vitamininden zengin Maydanozun da tüketilmesi gerekiyor.
- Güneşe karşı vücudun bağışıklığını artırmak için selenyumdan zengin soğan ve sarımsakta sofranızda olmalı.
Hazırlayan Banu Kazanç
Beslenme Ve Diyet Uzmanı
Temmuz 2016