En zayıfımıza bile sorsanız, biz kadınların vermek istediği birkaç kilo fazlası daima vardır…
Vücut ağırlığımız her zaman tek başına, şişman olduğumuzun göstergesi olmaz; aynı zamanda yağ oranı ve bu yağın toplandığı bölgelerin saptanması da önem taşır. Hedef, ideal olarak anılan tablolarla değil de; kişinin kendini sağlıklı, zinde hissedeceği ağırlık olarak belirlenmelidir.
Bölgesel olarak kilo verilebilir mi?
Vücudunuzun belli bölgelerinde biriken yağları ortadan kaldırmak için yapabileceğiniz herhangi özel bir egzersiz ve diyet gerçekten yoktur; çözüm, vücudun genelindeki kilo kaybıdır. Kilo alımı çoğu zaman vücudun farklı bölgelerinde yağ birikimi ile ilişkilidir. Vücutlarında dengesiz yağ dağılımı sorunu olan kadınların şikâyetleri ve problemlerine çözüm arayışı ne yazık ki hiç bitmez: Kalça, basen, mide ve karında toplanan yağlardan kurtulmak isterler. Çoğu, bazı bölgelerde biriken yağlara odaklanırlar ve bu adeta saplantıları olur. Sadece bazı alanlara odaklı olarak, vücudun bir bölgesindeki yağı kaybetmek için salt tek bir noktada uygulanacak egzersizler ve bölgesel yağ kaybetmeye yönelik diyetler olduğunu hayal edersiniz.
Hâlbuki bu işin prensibi; yağ yakmak için tüm vücudu, özellikle büyük kas gruplarını çalıştırmanız; kilo ve biriken yağlardan kurtulmak için ise, harcadığınız kaloriden daha az kalori almanız gerektiğidir. Mekik ve karın sıkıştırma çalışmaları bu bölgedeki yağları yakmaz;yalnızca buradaki kasları geliştirip gererek, sıkı bir görünüm elde edilmesini sağlar. Bu da sizin daha fit görünmenizi sağlayacaktır. Bu nedenle sadece mekik çekerek ya da karın sıkıştırma hareketleri yaparak, bel bölgesinde gerçek bir incelme yaratamazsınız. Nabzınızı belli sayının üstüne çıkarmak için kardio (aerobik) hareketler yapmanız ve ağırlıklarla kasları güçlendirmeniz, vücudunuzu esnetmeniz ve germeniz gerekir.
Bölgesel Olarak Kilo Verilebilir mi?
Bir diğer hatırlatma ise en son alınan, biriktirilen yağın en önce gideceğidir. Yine de yağların armut (basende toplanan), elma (karın çevresinde toplanan) olması özelliğini; kalıtımsal özellikleriniz belirler. Beden yağları genetik nedenlerle karın yerine kalçalarda biriken insanlar daha şanslıdır. Kadınlar bu yüzden menopoza kadar avantajlı sayılırlar ama sonra durum değişir. Çoklukla ileriki yaşlarda yağlar, basen bölgesinde değil de daha çok bel çevresi ve karın etrafında birikir. Böyle olmasının bir iyi, bir kötü tarafı vardır. Basende biriken yağlar, karın bölgesinde biriken yağlara oranla daha inatçıdır; sizi daha zor terk eder. Oysa karın çevresindeki yağları daha kolay yakabilirsiniz. Ancak bu bölgede toplanan yağlar; insülin direnci, karaciğer yağlanması, yüksek kolesterol, metabolik sendrom, tip 2 diyabet gibi hastalıklara neden olabileceği gibi, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini de artırır.
Kilo verme stratejimiz ne olmalı?
Kilo alımı ve vücutta yağ birikiminin ana nedenlerinden birinin “enerji alımı” – yani yüksek kalorili beslenme tarzı ile kalorinin harcanması arasında fark – olduğunu; diğerinin ise insülin salgılanmasındaki artıştan kaynaklandığını – sürekli insülin yüksekliğinin yağ birikimini tetiklediğini – söyleyebiliriz. Düşük GI gıdalar, karbonhidrat açısından zengin olmasına rağmen; kan şekeri ve insülin salınımını azaltabilirler.
Sağlıklı kilo vermede denge ve çeşitlilik önemlidir. Öncelikle bunu akıldan çıkarmamak gerekir. Sağlıklı beslenmede protein, karbonhidratlar, yağlar, lif, vitamin ve mineraller dengeli olarak alınmalıdır. Önemli ve kontrol edilecek olan ise porsiyon miktarlarıdır ve diyette porsiyon kontrolü çok önemlidir.
- Bol bol su için.
- Tuz tüketimini azaltın.
- Şeker alımını azaltın.
- Doymuş yağları azaltın.
Bölgesel Olarak Kilo Verilebilir mi?
- Lif alımını artırın.
- Alkol alımını azaltın.
- Diyet kola ve kahveyi sınırlı tüketin.
- Kompleks karbonhidratlara, rafine edilmemiş tahıllara beslenmenizde daha fazla yer verin.
- Kaliteli proteinler tüketin: Yağsız kırmızı eti daha sınırlı; tavuk, hindi, balık gibi beyaz etleri daha fazla tüketin.
- Baklagiller aynı zamanda bitkisel proteinler içerir; beslenmenizde mutlaka olmalıdır.
- Yumurtayı haftada 3 gün yemelisiniz. Süt ve süt ürünlerinin yağsız olanlarını ve prebiyotik özellikte olanlarını tüketmelisiniz.
- Günde 3 porsiyon sebze, 2 porsiyon meyve tüketmelisiniz.
- Ara öğünlerde erik, yaban mersini, kayısı gibi kuru meyveleri ve fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumları tüketebilirsiniz.
Kilo vermeyi çok kısa bir zaman dilimine sıkıştırmaya çalışmak; fayda yerine zarar veriyor.
Kişilerin beslenme alışkanlıklarını değiştirmeleri için de süreye ihtiyaçları olur. Tüm alışkanlıkları hop diye bir haftada değiştirmelerini beklemek kişileri strese sokar.
İşte size kilo vermeyi zorlaştıran başka bir faktör:
Stres hormonu olan kortizol, metabolizmanızı yavaşlatarak, kilo vermenizi zorlaştırır.
Sadece diyet yaparak kilo sorununu çözemezsiniz.
Obezite sorununun tedavisinde sadece diyet yapmak yeterli olmaz; az kalori almak ise çözüm olmaz. Vücut buna adapte olur ve böyle durumlarda metabolizma hızını düşürür; ayrıca daha az enerji harcamaya meyilli olur. Kısıtlayıcı bir diyet bırakıldığında, daha hızlı bir kilo alımı başlar. Onun için yaşam tarzında, beslenme alışkanlıklarında değişiklik yapmak; dengeli, sağlıklı ve yeterli beslenmeyi öğrenmek ve fiziksel aktivite programını yaşam boyu uygulamak gerekir.