Çinko Ve İyot Eksikliği
Beslenme yetersizliğine bağlı guatr hangi mineralin yetersizliğinde görülür?
Vücutta tiroit hormonunun salgılanması için iyot önemlidir. Tiroit bezi iyotu alıp depo eder. Tiroit hormonlarının yetersizliğinde bazal metabolizma enerjisi düşer. Guatr hastalığına neden olan mineral iyot yetersizliğidir.
Guatr’ın oluşmasında esas etmenin iyot yetersizliği (yetersiz iyot alımı) olduğu bilinmektedir. Guatr ülkemiz için önemli bir sağlık sorunudur. Ülkemizde Karadeniz ve Akdeniz’in iç kesimleri, Doğu ve İç Anadolu’nun bazı yerlerinin guatr bölgesi olduğu bilinmektedir. Bu rahatsızlığa kadınlarımızda daha çok rastlamaktayız. Bu sebeple iyottan yeterli besinler tüketmeliyiz ki guatr riskinden korunalım.
İyodu, insan sudan ve yiyeceklerden sağlar. En iyi iyot kaynağı yiyecekler deniz ürünleridir. Yiyecekler suda pişirilip pişme suyuna atıldığı zaman önemli miktarda iyot kaybı meydana gelir. Özellikle iyot kaynağı olarak, ülkemizde iyotlu tuzlar satılmaktadır. Eğer bir kimsede basit guatr olmuş ise guatr oluştuktan sonra iyotlu tuzun etkisi yoktur. İyotlu tuz hastalığın oluşmasını ve gelişmesini önlemektedir. Özellikle gebe ve emziren annelerin iyotlu tuz kullanmaları çocuk sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.
Çinko eksikliği ve saç dökülmesi
Çinko yetersizlikleri çocuklarda büyümenin durmasına. Ayrıca yetişkinlerde de saç dökülmelerine neden olmaktadır. Çinko yiyeceklerin çoğunda bulunur. Fakat, bazı kişilerin vücudunda çinko yeterince emilememektedir (emilim yetersizliklerine bağlı olarak). Hayvansal yiyeceklerdeki çinkonun emilimi genellikle bitkisel yiyeceklere oranla daha yüksektir. Özellikle et, peynir, karaciğer çinkodan zengindir. Bitkisel besinlerden ise badem, ceviz, buğday, bulgur ve mantar çinkodan zengindir.