Bebeklerin beslenmesinde en önemli besin kaynağı olan anne sütü bebeğin beslenmesi. Gelişmesi ve büyümesi için gereklidir. Bu nedenle annenin beslenirken özellikle sütünün yeterli miktarda olmasına dikkat etmelidir.
Beslenmede proteinlere özellikle yer vermeli, hayvansal proteinin yanında bitkisel protein (fasulye-nohut gibi) alınmalıdır. Balık haftada 1-2 öğünde yer almalı, vitamin ve mineral yönünden zengin olan meyve ve sebzeler yenmelidir. Emziren annenin günlük kalorisi 500-750 kalori fazlalık içerir, bunun için günlük en az 1800- 2000 kalori alınmasına dikkat etmek gerekir. Bu seviyenin altındaki enerji alımlarının süt üretimini bozmasının yanı sıra. Diğer besin öğelerinde de yetersizliğe yol açabilmektedir. Emzirme sırasında günlük kalori ihtiyacınıza ek olarak 500 kalori daha fazla beslenmeniz yeterlidir. Bu ihtiyacı karşılamak üzere ek olarak 2 su bardağı süt, bir yumurta veya o kadar et, 2-3 ince dilim ekmek veya unlu bir yiyecek, bir adet meyve, bir porsiyon sebze yemenizi öneririm.
Emziren Anneler İçin Öneriler
Anne sütünün kalitesi annenin yediği gıdalardan direkt olarak etkilenmemekle birlikte, sütün miktarı annenin aldığı sıvı gıdalarla ilişkilidir ve anne sütünün % 80’den fazlası sudan oluşmaktadır. Bu nedenle süt miktarının yeterli olabilmesi için annenin günde en az 3 litre sıvı alması istenmektedir. Bu miktar suyun yanında az şekerli limonata, süt, ayran, komposto, papatya çayı, ıhlamur gibi sıvılarda olabilmektedir. Yeterli ve dengeli beslenme ile anne hem kendi fizyolojik gereksinimleri karşılanmaktadır. Hem de bebeği için gerekli anne sütünün yeterli miktarda üretilmesi sağlanacaktır.
Bu dönemde annenin hem kendi sağlığı, hem de bebeğinin sağlığı açısından daha çok enerji, protein, vitamin ve mineral alması gerekir. Anne sütünün miktarını ve kalitesini artıran en önemli besin maddesi hiç şüphesiz süttür. Annenin yeterli ve dengeli beslenmesine ilave olarak günde en az 3-4 su bardağı. Aynı zamanda kalsiyum yönünden zengin olan süt içmesi gerekir. Süt içemiyorsanız, aynı miktarda yoğurt veya ayran tüketebilirsiniz. Annenin bu dönemde dikkat etmesi gereken bir diğer önemli konu da artan protein ve demir ihtiyacının karşılanmasıdır. Her gün 1 adet yumurta , peynir, yoğurt gibi ürünler ile protein gereksinimini karşılanabilir, ayrıca beslenmede 1 porsiyon etli sebze yemeği veya kuru baklagil ile Vücutta demirin daha yararlı kullanılabilmesi için her öğününüzde C vitamini kaynağı olan sebzeler ve meyveler yer almalıdır. Çünkü C vitamini, vücutta demirin emilimini arttırır.Kuru meyveler ve kuru yemişler yoğun enerjileri yanında, demir ve kalsiyum gibi minerallerden de zengindir,ancak yüksek kalori içerdikleri için tüketilen miktarları sınırlamak gerekir.
Emziren Anneler İçin Öneriler
Gebelik döneminde normalden fazla kilo alan ve gebelik öncesinde de fazla kilolu olan anneler emzirme döneminde metabolizmaları hızlandığı ve bebek bakımı ile günlük hayatta daha çok koşuştukları için kilo verme eğilimindedirler. Bu kalori harcamaları tabii ki annenin forma girişini hızlandırabilir. Doğumdan sonra, kilo vermek için acele etmemelisiniz. Düşük kalorili diyetler yapmanız ve beslenme düzeninize dikkat etmemeniz salgıladığınız süt miktarının azalmasına neden olabilmektedir.
Aman bu noktaya dikkat edelim. Anne sütünü çoğaltabilmek adına, daha fazla yemeleri öğütlenmektedir. Şekerli ve tatlı türünden besinlerin süt verimini arttırdığı yönünde yanlış inanışlar toplumda yaygındır. Bu şekilde beslenme ile bilinçsizce alınan gereksiz kaloriler ise sütü artırmaz. Sadece kilo artışına neden olurlar.
Ayrıca annenin rahat, huzurlu ve stresten uzak oluşu da süt verimini etkilemektedir,sık sık emzirmek ve göğüslerin iyi boşalmasını sağlamak sütü en çok artıran yöntemdir
Bu dönemde sigara ve alkolün yasak olduğu da söylemeye gerek yok sanırım. Günümüzde anneler bu konuda çok duyarlı davranıyorlar. Emzirme döneminde yiyeceklerle beraber alman demirin vücutta kullanılmasını önemli ölçüde engelleyen çayın tüketilmesi mümkün olduğunca azaltılmalıdır. Çay yerine C vitamininden zengin taze sıkılmış meyve suları, demirin vücutta daha çok kullanılmasını sağlaması nedeniyle tercih edilmelidir.
Emziren Anneler İçin Öneriler
İşlem görmüş şarküteri ürünlerinden kaçınılmalıdır. Bu tür et ürünleri,vücuda zararlı nitrat bileşikleri içerirler, Salam, sosis, sucuk, hazır çorbalar gibi gıda katkı maddesi içeren hazır besinler mümkün olduğu kadar az tüketilmelidir. Emzirme döneminde de tuz tüketimine dikkat edilmelidir. Aşırı tuz kullanılmamalıdır. Emziren kadınların iyotlu tuz kullanmaları çocuk sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Sütün kokusunu ve tadını bozabilecek sarımsak ve soğan gibi besinler ile kırmızıbiber gibi baharatlardan ise tüketmemek daha iyi olur.
Yine bu dönemde
- hamur işi,
- tatlı,
- börek,
- çörek,
- pilav,
- makarna,
- ekmek
gibi kalorisi yüksek yiyeceklerden uzak durmak. Sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme programı izlemek. Hamilelik döneminde alınan kiloların daha rahat verilebilmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca yemekleri pişirirken kızartma ve kavurmalardan uzak durulmalıdır. Haşlama, ızgara, fırınlama yöntemleri tercih edilmelidir.
Anne sütünü arttıran yiyecekleri özetlersek süt günde 1 bardak,2 kase yoğurt,bol miktarda salatalarda soğan kullanılmalıdır. Günde 1 adet havuç salatalara eklenmelidir. Günde 5 adet ceviz yada 10 adet badem yenilmelidir. Sabah kahvaltısında 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu içilmelidir. Şeftali,kivi, muz gibi vitamin değeri yüksek meyveler yenilmelidir.