Salatalık & Domates
Düşük kalorisi ile diyet menülerin birlikte anılan favori ikilisidir.
Yaz aylarında beslenmenize ilave ettiğiniz salatalık ve domates, yüksek oranda su içermesi ile serinletici ve nemlendirici bir özelliğe sahiptir.
SALATALIK
Bünyesinde A vitamini, B1, B6, C ,D, Folat gibi pek çok vitamin barındırır. Mineraller yönünden de oldukça zengindir, içeriğindeki kalsiyum, magnezyum, potasyumdan oranları oldukça yüksektir. Yüzde 96 sı su olan salatalık, özellikle sıcak günlerde serinlik veren ,vücudun su ihtiyacını karşılan, bir o kadar da kalorisi düşük olan kabakgillerden bir sebzedir.
Salatalığı kabukları ile tüketmelisiniz
Kabukları ile birlikte tüketildiğinde lifli yapısı sindirime yardımcıdır. Kabuğu, deriyi dolgunlaştıran, kırışıklığı önleyen kolajen olan silis içermektedir . Salatalık, bağ dokuları güçlendiren özelliğini içeriğindeki silis den alır.
Kabukları ile tüketirken iyice yıkamaya özen göstermelisiniz. Organik olmasına dikkat edin. Normal salatalıkların dış yüzeyi raf ömrü uzasın diye koruyucu maddelerle kaplanmaktadır.
Salatalık vücudu toksinlerden arındırır
Vücudun kan pH düzenleyen ve asitliğini nötralize eden yüksek alkalin seviyesine sahiptir.
Salatalık mükemmel detoks sağlamaktadır. Vücudun birikmiş toksinlerinden den temizlemesine yardım eder. Birçok durumda, salatalık ürik asidi nötralize eder, artrit tedavisinde etkisi olur.
Kullanımları sadece gıda olmakla sınırlı değildir .Ayrıca cilt üzerindeki yararlı etkileri vardır, nemlendirme özelliği taşır. Askorbik asit ve kafeik asit vücuttan su kaybını önleyen ve salatalığın bünyesinde bulunan iki önemli bileşiktir.
Salatalık diyabetik hastalar için de yararlıdır. Salatalığın Glisemik İndeks çok düşüktür. Salatalık, insülin üretimi sırasında beta hücreleri tarafından gereken bir hormona sahiptir…
Salatalık ısıya karşı çok duyarlıdır,serin bir yerde saklanması gerekir. Satın aldıktan sonra bir veya iki gün içinde tüketmeye çalışın, bir haftada gibi bir sürede gevrekliklerini kaybederler.
Salatalık, dilimlenmiş ,doğranmış veya çubuklar halinde çeşitli şekil ve boyutlarda kesebilirsiniz. Turşusu da pek sevilerek tüketilir.
DOMATES
Domatesin sağlık yararları saymak istersek; görme fonksiyonun üzerinde olumlu etkileri, mide sağlığı ve düşük kan basıncı sağlamasının yanı sıra diyabet, cilt problemleri ve idrar yolu enfeksiyonlarına yardımcı olduğunu sıralayabiliriz. Ayrıca, domates, sindirimi rahatlatmak, kan dolaşımını uyarmak, kolesterol düzeylerini düşürmek, sıvı dengesini iyileştirmek, böbrekleri korumak, vücuda detoks etkisi ile toksinlerden arındırmak, erken yaşlanmayı önlemek ve enflamasyonu azaltmak gibi pek çok yararlarını ekleyebiliriz.
Domates antioksidan özellik taşır.
A ve C vitamini kansere neden olan serbest radikallere karşı hareket eden doğal bir antioksidanlardır .Domates,bol miktarda A ve C vitamini vitamini ile cildi güneşin zararlı UV ışınlarına karşı korumaya yardımcı Beta-karoten ayrıca etkili bir antioksidan olan likopeni, yüksek oranda içerir.
Dometes bünyesinde pek çok vitamin ve mineral bulunmaktadır.
Domates, A, C, K, folat ve potasyum ,tiamin, niasin, B6 vitamini, magnezyum, fosfor ve bakır için iyi bir kaynaktır. Özellikle lif açısından zengin olan domates, sindirimi kolaylaştırır. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur ve kabızlığı giderir.
Domatesin bünyesinde ki potasyumdan ötürü ,yüksek kan basıncını düşürmek ve kalp hastalığı riskini azaltmak için önerilir. Domateste yüksek kolesterol düzeylerini düşürmek için güvenli bir yol olarak önerilen niasinin de (B3 vitamini) bulunur. Ayrıca içeriğindeki B6 vitamini ve folat, homosistein düzeylerini düşürmede yardımcı olur.(Yüksek homosistein düzeyleri ,damar çeperine zarar verebilir ve kalp-damar hastalıkları için önemli bir risk faktörüdür.) Kanın pıhtılaşmasında ve kanama kontrolünde, kalsiyum ile birlikte kemik sağlığını teşvik edici,sertleştici özelliği olan osteokalsini harekete geçiren K vitamini ,domateste bol miktarda bulunur.
Domates ve salatalığın şimdilerde seralarda. Yıl boyunca, yaygın olarak birçok çeşidini bulmak mümkün olsa da siz yine de mevsiminde yetişenleri tercih etmelisiniz.
Kullanıldığı yerlere gelince; domates, hemen hemen her yemeğe yakışır. Makarnalar, pizzalar, ketçap, çeşitli içecekler ve akşam yemeği ,kahvaltı dahil tüm öğünlerde bir lezzet unsuru olarak eşlik eder. Günlük beslenmenizde domates ile bir çok alternatif oluşturabilirsiniz.
Atıştırmalık olarak,kahvaltıda peynirin yanında, salatada, sandviç ve yemeklerin içinde,makarnanın sosu olarak,yumurta ile birlikte oldukça doyurucu bir öğün (domatesli omlet ,menemen)olur.
Çorbalarda,tencere yemeklerinde, kremalı soslar yerine domates bazlı soslar sağlıklı olmanın yanısıra diyet için uygundur.
Domates kilo vermenize yardımcı olabilmektedir. Düşük kalorilidir, yağ içermez, lifli yapıdadır. Ayrıca su oranı yüksek bir besindir. |
PİŞİREBİLİRSİNİZ,KURUTABİLİRSİNİZ
Pişirilen domatesin asit oranı da azalmaktadır. Likopen maddesi domates piştikçe artar ve zeytinyağıyla birlikte yenildiği zaman vücut tarafından daha kolay emilmektedir. Aynı zamanda ketçap ve püresi gibi domates içeren işlenen gıdalardan da elde edilebilmektedir.
Aslında en iyisi domatesi mevsiminde tüketmek gerekmektedir. Ancak güneşte kurutulan domates, besin değerini kormaktadır. Pişirilirken biraz zeytinyağı ile besin değeri ve bio yararlılığı da artmaktadır. Güneşte kurutulan domates lif bakımından oldukça zengindir.
UNUTMAYIN;
Domates ve salatalığı tüketirken ;içine koyacağınız soslara dikkat etmelisiniz. Soslar genellikle limon, sirke, yağ, tuz ve diğer malzemeler (mayonez, yoğurt) gibi katılarak yapılmaktadır. Yağ; çok küçük miktarlarda bile yüksek enerji içerdiğinden , tüketim miktarına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca sağlığınız için yağ terchinizi her zaman zeytinyağdan yana kullanmanızı öneriyoruz.
HAZIRLAYAN
TEMMUZ 2014