Yeterli Emzirme İçin Günde En Az 3 Litre Su İçin
Emziren annelerin nasıl bir beslenme düzeni olmalı? Anne sütünün miktarı nasıl arttırılır? Emzirirken kilo vermeye ne zaman başlamalı? Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Kazanç, tüm yeni annelerin zihnini meşgul eden kritik soruları yanıtladı.
Kilo vermek için acele etmeyin:
Banu Kazanç’ın aktardığı bilgilere göre, doğumdan sonra kilo vermek için acele edilmemesi gerekiyor. Çünkü düşük kalorili diyetler; salgılanan süt miktarının azalmasına neden olabiliyor. Annenin doğum yaptıktan bir ay sonra kilo vermeye başlaması uygun görülmektedir.
Beslenme düzenine dikkat:
Emziren annelerin sadece hayvansal proteine değil, aynı zamanda bitkisel proteine de yönelmesi gerektiğini söyleyen Kazanç; “Haftada 1-2 öğünde balık tüketilmelidir. Günde bir yumurta, peynir, yoğurt gibi ürünler yenmelidir. C vitamini kaynağı sebzeler ve meyveler sofranızda olmalıdır. Kuru meyveler ve kuruyemişler yoğun enerjileri yanında, demir ve kalsiyum gibi mineraller açısından da zengindir. Ancak yüksek kalori içerdikleri için tüketilen miktarları sınırlamak gerekir. Günlük en az 1800-2000 kalori alınmalıdır. Bu seviyenin altında kalınırsa süt üretimi bozulabilir. Emzirme sırasında günlük kalori ihtiyacına ek olarak 500 kalori daha fazla beslenmek yeterlidir” dedi.
Süt kalitesini sütle arttırın:
Banu Kazanç’ın aktardığı bilgilere göre anne sütünün kalitesini arttıran en önemli besin maddelerinden biri de süt. Bu noktada annenin, yeterli ve dengeli beslenmeye ek olarak günde en az 3-4 su bardağı süt içmesi gerekiyor. Süt tüketilememesi halinde aynı miktarda yoğurt ve ayran tüketilmesi öneriliyor. Öte yandan anne sütünün yüzde 80’den fazlası sudan oluşmakta. Bu nedenle süt miktarının yeterli olabilmesi için günde en az 3 litre sıvı almak büyük önem taşıyor.
Anne sütünü arttırmak için neler yapılmalıdır?
- Her emzirmeden sonra bir bardak su için.
- Günde bir bardak süt, iki kase de yoğurt tüketin.
- Her gün beş adet ceviz ya da on adet badem yiyin.
- Salatalarda bol miktarda soğan kullanın, her gün bir havuç ekleyin.
- Sabah kahvaltısında bir bardak taze sıkılmış meyve suyu için ve şeftali, muz, kivi gibi vitamin değeri yüksek meyveler yiyin.
- Folik asit gebelikte olduğu kadar emzirme döneminde de önemlidir. Yeşil yapraklı sebze tüketmeyi ihmal etmeyin.
Bu yiyeceklerden uzak durun!
- Sigara ve alkol kullanımını tamamen unutun.
- Çay, demirin vücutta kullanımını önemli ölçüde engeller. Çay tüketimini olabildiğince azaltın.
- Şarküteri ürünlerinden kaçının. Bu tip et ürünleri, vücuda zararlı nitrat bileşikleri içerir.
- Tuz tüketimine dikkat edin, iyotlu tuz kullanın.
- Hamur işi, tatlı, börek, pilav, makarna gibi kalorisi yüksek yiyecekler yerine sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme programı izleyin.
- Yemek pişirirken kızartma ve kavurmalardan uzak durun. Haşlama, ızgara, fırınlama yöntemlerini tercih edin.