“Diyet yapmak”, bu sözcüğü kullanmayı bırakın; Amacınızı sağlıklı beslenmeyi öğrenmek ve ideal ölçüler yerine fit bir vücuda sahip olmak isteği ile değiştirin.
Kilo Vermede “Ağırlık” Tek Gösterge Değildir.
Kalıtım ve vücut tipinizin görüntünüzde bir rol oynadığını unutmayın.
Aynı kilodaki iki kişinin, aynı vücut kompozisyonuna sahip olması beklenmez. Onlar tamamen farklı vücut tipinde olabilirler. O halde, kişileri sadece kilosu ile değil; yağ kas dengesi, su oranına, kemik ağırlığı, bölgesel yağ dağılımı ile değerlendirmek gerekir, tartı dışında kalça oranı, bel ölçüsü, beden giyim ölçüsü size daha fazla fikir verecektir
“Diyet yapmak”, bu sözcüğü kullanmayı bırakın
İnsanlar, hayatlarında diyet yaptıkları dönemi, kısıtlılık çağrıştıran, kendilerini yaşamdan soyutladıkları bir zaman dilimi olarak yaşamamalı, yaşamınız boyunca diyet listeleri ile dolaşamazsınız, doğru olan diyet döneminizdeki alışkanlıklarınızı tüm yaşamınıza geçirebilmeniz, içselleştirmenizdir.
Kişiler diyeti bir süreç olarak ele alırlarsa, diyetleri bitip de hedefledikleri kiloya geldiklerinde, sudan çıkmış balığa dönüyorlar eski yaşamlarına ve eski alışkanlıklarına döndüklerinde kiloları da onları izliyor. İnsanların hayatlarında diyet yaptıkları süreyi, ayrıcalıklı bir zaman dilimi olarak yaşamak istiyorlar. Diyette olmanız sizi hiçbir şeyden soyutlayamaz, çünkü gerçekçi olmaz. Sosyal yaşamdan kopmamalısınız. Diyet yaparken iki farklı yaşantınız olacağı algısıyla hareket edemezsiniz. Yine işe gidecek, yine dostlarınızı ağırlayacak, davetlere katılacak, seyahat edecek, tatile çıkacaksınız. Listelerle bağlı izole bir dönem yerine, yaşam pratiklerine uygun çözümlerle, beslenme planlanmalıdır.
Yeterli ve dengeli beslenmelisiniz. Öğünlerin, et grubu, ekmek grubu, süt grubu, sebze ve meyve grubu ve yağ grubu olarak sınıflandırdığımız bütün grupları dengeli bir şekilde içermesi ve çeşitlilik ilkesine göre düzenlenmesi gerekir.
Beslenme, planlanmalı ve dengelenmelidir.
Haftalık yeme programını önceden hazırlamalıdır. Yeterli kalori sağlamayan bir diyet metabolizmayı yavaşlatır. Öğün zamanları, kalori miktarları, o hafta neler pişireceğiniz, alışveriş listeniz, kaç kere balık veya tavuk yiyeceğiniz, dolaptaki sebze ve meyveleri hangi sıraya göre tüketeceğinizi önceden planlamalısınız. Porsiyonlarınızı arttırdığınızda kilo alırsınız. Kendinizi kıtlık bilincine sokmamalısınız, diyetinizde yasaklar yoktur, az tüketilmesi gerekenler vardır.
Dengeli bilinçli ve sağlıklı beslenme ile kilo kontrolü, hareketli, aktif bir yaşam ve düzenli egzersiz yapılması, stres yönetimi ve olumlu olan düşünce biçimi ile birlikte sağlanır
Kilonuzu takıntı haline getirmeyin. Eğer kilonuz sizin için takıntı haline gelmeye başlarsa bilin ki ondan kurtulmanız daha zor olur. Bu takıntı sizin üzerinizde baskı ve stres oluşturur. Stres ise kilo vermenin en büyük düşmanlarından birisidir. Mutlaka kilo vereceğinize inanın, bunu sürekli düşünmekten, sürekli aynanın önüne geçip fazlalıklarınıza bakmaktan ve her gün tartılmaktan vazgeçin. Sürekli diyet yaptığınızı tekrarlarsanız açlık duymadığınız halde sürekli yeme ihtiyacında olursunuz.
Tartınız, kilo kaybettiğinizi göstermesine rağmen halen vücut ölçülerinizde incelme, bedeninizde daralma olmadıysa yanlış yoldasınız demektir. Kontrolsüz bir şekilde kilo vermeye çalıştığınızda vücudunuzdaki kasların erimesine neden olabilirsiniz.
“Yememem gerekenler ” listesi atın.
Bunun yerine en sevdiğiniz yiyeceklerin daha az kalorili ve daha sağlıklı ve daha hafif olanlarını yapmayı deneyin. Eğer hamburger ve patates kızartması seviyorum diyorsanız sebzeli hindili burger ve fırında pişmiş sebze dilimleri yapmayı deneyin.
Aksiliklere karşı planınız olsun.
Sosyal yaşamınız sizin için planlanan beslenme programınızı bozabilmektedir. Dışarıda yemek yemek, bir arkadaşınıza yemeğe davetli olmak, kutlamalara, partilere katılmak sosyal yaşamın olmazsa olmazlarıdır.
Önceden belirlenen katılacağınız bir yemek varsa ya da hafta sonu için özel bir davete katılacaksanız, hafta içinde önleminizi alabilirsiniz. Kalori kısıtlamasına gidebilirsiniz.
Kilo kaybı programları egzersizle desteklenmelidir
Kilo vermek istiyorsanız aynı zamanda egzersiz yapmalısınız. Çünkü egzersiz yapan kişinin yağ dokusu daha çabuk kaybolur. Ayrıca egzersiz başlangıcında vücut ağırlığında önemli bir azalma olmayabilir. Çünkü yağ dokusu azalırken başta kas kütlesi olmak üzere yağsız vücut kitlesi artar. Kas kitlesi arttığı için kilo kaybı az olabilir fakat sağlıklı kilo verme sağlanır.
Birçok kişi için, hızlı yemek daha fazla yemek anlamına gelir
Hayatın ritmi hızlı olabilmektedir. Ama yemek yeme yavaş yapılan, keyif veren, zevkli bir faaliyet olmalıdır. Yavaş yemek yediğimizde, yemeğinizi az yer daha az kalori alır daha çabuk doyar masadan daha tok kalkarız. 20 dakikadan az bir sürede yiyorsanız, hızlı yemek yediğinizi kabul etmelisiniz. En iyisi ise bunu 30 dakikaya yayabilmektir. Besinleri iyi çiğnemek hem sindirimi kolaylaştırır hem de yeme süresini uzatır.
Hızlı bir şekilde yemek yedikten sonra “adeta mideme oturdu” deriz.
Hızlı yemek yeme eylemi vücut tarafından bir stres faktörü olarak kabul edilirmektedir. Bu süreç metabolizmayı etkilemektedir. Kalori yakma oranı düşer vücudun besin emilimi azalmaktadır. Sindirim zorlaşmaktadır. Hızla tüketilen bir yemeğin ardından mide şikâyetleriniz de hızla artacaktır.
HAZIRLAYAN
OCAK 2016