Kışın üşümemek için, beslenmenize de dikkat etmelisiniz.
İşte, Kış geldi, kapımızı çaldı. Kış deyince; paltolar, kazaklar, bereler, atkılar gelir akla… Bir de evden dışarı adım attığınızda yüzünüze çarpan soğuk hava… Üşüyüp te ısınmak; bence kış mevsiminin kendine özgü güzelliği, içinizi ısıtan sıcak bir çay ve sarılmaya doyamadığınız battaniye, bol zencefilli tarçınlı salep, çıtır çıtır kestane, bunlar mevsimin bonuslarıdır.
Kış aylarının sıklıkla görmeye alıştığımız tablosu; kadınların ayağında kalın çorapları, üstlerinde kalın kazakları ve kendilerini yünlerle sarıp sarmaladıkları halde hala üşümeleri ve erkeklerin daha ince giysilerle gayet konforlu oluşları…
Erkekler daha fazla kasa sahip olduklarından, metabolizmaları daha hızlıdır; az üşürler. Kas kitlesi ve yağ katmanları, bizi sıcak tutmaktan büyük ölçüde sorumludur. Büyük kas kütlesi daha fazla ısı üretecektir. Yağ ise vücut ısısını korumada yardımcı olur.
Diyette Olmak Üşümenin Bahanesi Olabilir Mi?
Kadınların sürekli diyette olmalarını bahane ederek düşük kalorili bir beslenmeyi tercih etmeleri ve daha az kalori almak için salataya yüklenmeleri, öğün atlama eğilimleri sonucu metabolizma hızları düşer ve kan dolaşımı azalır. Çok kilo kaybetmiş insanlar da soğuğa karşı zaman zaman artan bir hassasiyet yaşayabilirler.
Üşümemek İçin Vücudunuzun Hangi Besinlere İhtiyacı Olur
Yemeklerinizi muntazam ve öğünler arasında 3-4 saat olacak şekilde ayarlamalısınız. Kan şekeri seviyesi çok düşük veya çok yüksek olmamalı. Glisemik indeksi düşük, lifli besinler ile kan şekeriniz dengede olur. Vitamin ve minerallerin yer aldığı uygun bir beslenme planı uygulamanız gerekir.
Demir açısından zengin bir beslenme: Koyu yeşil ve koyu kırmızı sebzeler, brokoli, ıspanak ve pancar, yumurta ve tavuk gibi tam protein kaynakları, kuru üzüm beslenmenizde olmalıdır.
Omega 3 zengini beslenmenin dolaşım sistemi üzerinde olumlu etkileri olur. Ellerinizin ve ayaklarınızın buz kesmemesi için Omega-3 içeriği yüksek; balık, ceviz, keten tohumu ve koyu yeşil yapraklı sebzeler yemelisiniz.
Üşümeye Karşı B Vitaminleri Ve Demir İçeriği Yüksek Besinleri Seçin
Demir; kırmızı et, karaciğer, yumurta sarısında fazla miktarda bulunmaktadır. Ayrıca, bitkisel kaynakları arasında fasulye, mercimek, nohut, kuru üzüm, kuru incir, kuru erik, kuru kayısıyı, kaju ve fındığı sayabiliriz. Sağlıklı bir sinir sistemi iletimi için B-1 (tiamin), B-6 (piridoksin) ve B-12 de dâhil olmak üzere, B vitaminleri eksikliği yaşamamalısınız. B grubu vitaminleri; tahıllar, kırmızı et, sakatat, süt ve süt ürünleri, yer fıstığı, tavuk, ceviz, yumurta, yağlı tohumlarda bulunur.
Niye Üşüyorsunuz
Isı, beyinde termostat görevi yapan hipotalamus tarafından kontrol edilir. Vücut sıcak olduğunda, cildin yüzeyine yakın bölgede bulunan damarlar açılır ve ısı çıkışını (terleme ile) sağlar. Soğukta ise vücut titreme ile kas hareketini artırır ve ısı sağlar.
Sağlıksız beslenme alışkanlıkları kesinlikle soğuğa karşı vücudun tepkisini etkiler. Yemek yeme, enerji kaynağı olduğu için; öğün atlandığında, vücut enerji tasarrufu yapmaya çalışır. Çok sık öğün atlanıp, bu alışkanlık haline getirildiğinde ise “kötü beslenme alışkanlıkları olan kişiler” olarak isimlendirdiklerimiz; uzun vadede beslenme yetersizlikleri nedeniyle soğuktan daha fazla etkilenirler.
UYARI; Kışın çok üşüyenler! Öğün atlamayın, aç kalmayın ve çok az kalori almayın. Yemek yedikten sonra sindirim sırasında açığa çıkan enerjiden dolayı, vücut aç karnına olduğundan yaklaşık %10 daha fazla ısı üretir.
Aşırı yorgun olmak, yeterli uyumamak ve yorgunluk hissi de daha fazla üşümemize neden olur
Kadınların, hormonal dengesizlik nedeniyle östrojen seviyesindeki dalgalanma da üşüme hissinin yaşanmasında rol oynayabilir. Menopozdaki kadınlar genellikle hormonal değişiklikler nedeniyle soğuktan yakınırlar. Diğer bir sorunları ise ateş basma şikâyetleridir.
Yaşlanma kaçamayacağınız bir süreçtir ve vücutta birçok değişikliği de beraberinde getirmektedir. Bu nedenle yaşlı insanlar, genellikle soğuktan daha fazla şikâyetçi olurlar.
Bazı Durumlarda Sürekli Üşüme Hissi, Hastalıkların Habercisi De Olabilir
Çok düşük ya da çok yüksek kan şekeri seviyeleri, bir kişinin soğuk hassasiyetini artırır.
Üşüme hissinin işaret ettiği diğer bir hastalık ise hipotiroidizmdir. Tiroid bezi yeterli hormon üretemediğinde kilo alma, yorgun hissetme ve genelde üşüme hissi olabilmektedir.
Anemi, üşümenin diğer nedenidir. Dokulara oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri ile daha hızlı bir kan akışı sağlanır. Bu ise vücudun sıcak kalmasına yardımcı olur.
Çok Üşüyenler! Bunlara Dikkat Edin:
Giyim: Kışın üşümemek için, daha kalın değil, daha fazla katlı giyinmelisiniz. Çok kalın tek parça yerine katlı giyinirseniz; giysi katmanları arasında kalan hava daha iyi ısınmanızı sağlar.
Sigara: Kışın üşümemek için daha iyi bir damar sistemi; sağlıklı kan dolaşımı için sigarayı azaltmaya veya daha doğrusu bırakmaya çalışın.
Egzersiz: Kan dolaşımı ve sağlıklı kas kütlesi sağlamak için egzersiz yapmalısınız.
Uyku: Yeterli uyku uyumalısınız: Yedi-sekiz saat uyku süreciniz olmalıdır.
Stres: Daha az stres: Stres ve sürekli endişe içinde olmak da üşümenin nedeni olur.
Hazırlayan
Beslenme Ve Diyet Uzmanı