Cennet meyvesi sağlıklı bir yaşam için önemlidir. Buna ek olarak, her öğünde kullanabilirsiniz.
Sağlığa olan yararları nedeniyle hızla yıldızı parlamaya başlayan bir meyve; Cennet meyvesi ya da Trabzon hurması, bu haftaki yazımızın konusunu oluşturdu. Şimdilerde tezgâhlarda boy göstermeye başlayan Trabzon hurması; parlak turuncu renkli, düşük kalorili, enerji içeriği ve besin değeri yüksek, tam da bir kış meyvesidir. Bu lezzetli meyve, vücudunuzu serbest radikallere karşı koruyan, bağışıklık sistemini arttıran çeşitli fitokimyasallar ve antioksidanlar içerir.
Daha çok güney illerimizde yetiştirilir. Aslında tarihi bir o kadar eskiye dayanıyor: Yunancada “Tanrıların meyvesi” olarak isimlendirilmiş. Bu meyvenin ana vatanının Çin olduğu düşünülüyor; son birkaç yüzyılda dünyaya yayılmış ve dünyanın diğer bölgelerinde de üretilmiştir.
Yeteri kadar olgun ve yumuşak olduğunda yenebilen bir meyvedir
Cennet meyvesinde “tanen” oranı oldukça yüksek olduğundan olgunlaşmadan tüketmeniz pek kolay olmaz; çok baskın buruk bir tadı vardır. Olgunlaştığında ise tadı bal gibi olur; neredeyse jelatinimsi bir kıvamdadır.
Cennet meyvesi çeriğinde neler var?
A, B, C, E vitaminleri, manganez, bakır, magnezyum, çinko, potasyum ve fosfor içerir. Karbonhidrat bakımından zengindir. Ayrıca, pek çok organik bileşiğin yanında diyet lifi içerir. Bir orta boy Cennet hurması; 118 kalori, 31 gram karbonhidrat ve 1 gramdan daha az protein, yağ ve 6 gram lif içerir.
UNUTMAYIN! Cennet hurması früktozdan zengin, tatlı bir meyvedir. Bu nedenle, tüketimi için sınırlama ihtiyacı olsa da, vücuda büyük fayda sağlar. Enerji düzeyinizi arttırmada, stres ve yorgunluğun önlenmesinde yardımcı olur.
Kilo kaybı programınız için iyi bir seçenektir
Kilo kaybı programı sırasında, yüksek lif içeriği ile daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar, şeker ve tatlı özlemini azaltarak kilo vermeye yardımcı olur.
Kan dolaşımınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir
İçeriğindeki potasyum, vücuttaki kan damarlarını genişleterek, kan basıncını düzenlemekte yardımcı olur; kan basıncını kontrol ederek, kalbinizi ve ilişkili sistemlerin sağlıklı kalmasını sağlar. Demir, potasyumdan sonra Cennet hurmasının en bol ikinci mineralidir ve demirin emilimini kolaylaştıran C vitamini içeriğinden dolayı kansızlıkta iyi sonuçlar verir.
Bağışıklık sisteminizi güçlendirmenize yardımcı olur
C vitamini bakımından zengindir; C vitamini, hastalıklarda direnci arttırır. Bunun dışında C vitamini, kollajen üretimine yardımcı olur.
Sindirimi iyileştirmek için tüketmelisiniz
Lif için iyi bir kaynaktır, çözünebilen ve çözünemeyen lif içerir. Çözünebilen olmayan diyet lifi, bağırsak sağlığı için önem taşır ve sindirim sistemi hastalıkları riskini azaltma için önerilmektedir. Çözünebilen diyet lifi ise kan şekerinin sabit tutulması ve kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur; sindirim sisteminin çalışma hızını yavaşlatarak tokluk hissini uzatır.
Kansere yakalanma riskini azaltır
Bünyesinde çok çeşitli fito-besin maddeleri, flavonoidler ve antioksidanlar bulunmaktadır.
Erken yaşlanma etkilerine karşı
A vitamini, beta-karoten, lutein, likopenden zengin, antioksidan kaynağı bu meyve; erken yaşlanma, kanser, katarakt ve makula dejenerasyonu gibi dejeneratif hastalıklara neden olan serbest radikalleri nötralize eder.
Kompleks B vitaminleri
B vitamini kompleks elementlerini içerir. Vücudun çeşitli enzimatik süreçleri ve metabolik fonksiyonlarında yer alan bu unsurlar, vücut sistemlerinin etkin ve etkili bir şekilde çalışmasını sağlar ve böylece genel metabolizmanızı arttırır. İçeriğindeki B2 vitamini, karbonhidrat, protein ve yağların enerjiye dönüştürülmesinde rol oynar. Diğer bir B kompleks olan niasinin, bireyin “iyi” kolesterolünü arttırdığı ve kardiyovasküler sorunlar riskini azalttığı bilinmektedir. Ayrıca, iyi bir folik asit kaynağıdır. Folik asit, vücudun kırmızı kan hücreleri üretmesine yardımcı olur ve anemiyi önler. Bebek bekleyen annelerde folik asit eksikliği, düşük kilolu bebeklerin doğumuna neden olur. Yapılan araştırmalar, hamilelikte yeterli miktarda folik asit alımının, bebekte merkezi sinir sitemi anomalileri görülme olasılığını anlamlı ölçüde azalttığını göstermektedir.
Nasıl yenmeli?
Trabzon hurmasının pek çok çeşidi vardır. Ülkemizde yaygın olarak, “Hachiya” adı verilen, sertken buruk olan ancak olgunlaşınca ve yumuşayınca yenilen çeşidi bilinmektedir. Bu tür, yüksek oranda tanen içerdiği için hamken tadı buruktur. İyice yumuşadıktan sonra burukluğu kalmaz, lezzetli olur.
Meyve olarak yemenin dışında tatlı olarak da tüketirsiniz, salatalar veya peynirlerle birlikte yediğinizde tadını dengelersiniz. Benim önerim; kabak tatlısı gibi pişirerek tüketmeniz olacaktır. İçine şeker ilave etmeksizin, üzerine çok az ceviz koyup bir miktar tahin ile nefis bir tatlıya dönüşüyor. Trabzon hurmalarını, kek ve muhallebi tariflerinizin içine şeker yerine dahil edebilirsiniz. Ara öğünlerinizde 1 kâse yoğurdun içerisine taze Cennet meyvesini doğrayın ve 1 çay kaşığı tarçın katın; canınız tatlı istemeyecektir. Kefirin içine kattığınızda bağırsak floranız için benzersiz bir içecek elde edersiniz.
Hazırlayan
Banu Kazanç
Beslenme ve Diyet Uzmanı