“En çok karşılaştığınız sorun nedir?” diye sorarsanız, cevabım “Danışanlarımın pazartesiden cumaya kadar diyet yapmak, hafta sonu ise serbest olmak istemeleridir.” diyebilirim. Onlara sorduğum soruyu merak ediyor musunuz? “Hafta içi her zaman ‘iyi’ olmak için çabalıyorsun, sonra hafta sonunda yiyecek ve içecekle neyi telafi etmeye çalışıyorsun?” Sizde hafta sonu yemeye eğilimli iseniz bu yazımız sizler için.
Danışanlarım arasında yaşam tarzına bağlı olarak pazartesi-cuma arasında diyetlerine titizlikle uyup cuma saat 17’den pazartesi sabahı yeni haftaya başlayana kadar diyetlerini tatile sokanlarla hep sorun yaşarım. Çoğunlukla diyet yapanlar pazartesiden cuma akşamına kadar titizlikle uyguladıkları diyet programlarını, hafta sonu geldiğinde mesai bitimi ile terk etmek isterler. Bireyin doğasında hep ödüllendirme isteği yatar.
Yoğun olarak geçirdikleri çalışma haftasının da ödülü olmalıdır. Bu istek ne yazık ki yemek yeme ile iç içedir. Dinlenmek, eğlenmek, arkadaşlarla birlikte olmaya daima yeme içme eşlik eder. Sonucunda ne olur?
Eğer makul ölçüler aşılır ve dikkatli davranılmaz ise; hele spora ara vermek için hafta sonu bahanesi eklenirse, pazartesiden cumaya kadar kaybedilen kilo geri alınır ve yoyo hareketi başlar.
Çoğunlukla Şöyle Sorular ve Talepler Alırım
“Ödülüm yok mu”, “serbest olarak seçeceğim, her şeyi tüketebileceğim bir gün olmalı” gibi şeyler. Benden 32. günü isterler; cevabım ise “her günün özel olduğu” ve yiyecek seçimlerini kendi tercih ettikleri, sevdikleri yiyeceklerle oluşturduğumuzu, diyet listelerinde yasaklar olmadığını, onları bıktırmayacak özellikte seçenekleri içerdiğini söylemek oluyor. Az yemeniz için yediklerinizden tat ve keyif almalısınız. Diğer günlerde de hiçbir şey onları bağlamıyor ki; özgürlüklerini engellemediğimi, serbest günlere ihtiyaçları olmadığını vurguluyorum. Çoğu insanda, “diyet” denince; kızartmadan, makarnadan, tatlıdan kesinlikle uzak durmak, hiç yiyememek düşüncesi oluşur. Diyetinizde “az tüketilmesi gerekenler” vardır; beslenmenizde sınırlı miktarlarda yer verdiğinizde, bunlara kesinlikle “kaçamaklar” anlamı yüklememelisiniz. Hiç tüketmemek de çözüm olmaz. Vücudun algıladığı yoksunluk ve kıtlık sendromu, diyetinizi bırakmanızın nedeni olur. Diyeti bir angarya, yapılan bir fedakârlık olarak görmemek gerekir. Sevdiğiniz yiyeceklere öncelik verilmeli, çeşitlilik ve esneklik içermeli, her besin grubuna yer vermeli, pratik ve kolaylıkla hazırlanabilir olmalıdır.
Hep Aynı Miktarda Kalori Almalısınız
Her gün alınan kalorilerin aynı miktarda olması istenir. Bir büyük öğünün ardından gelen öğünlerde bunu nasıl dengelemeniz gerektiğini öğrenmelisiniz. “Pazartesi günü tekrar başlarım nasıl olsa” düşüncesiyle kıtlıktan çıkmışçasına her şeyi yemeye kalkışmayın. Cumartesi günü istemeden, yemenin dozunu kaçırdıysanız, yeniden başlamak için pazartesi gününü beklemeyin. Ertesi gün daha fazla protein alın, karbonhidratları sınırlayın ve daha fazla sıvı tüketin. Böylelikle metabolizmanız hızlanır ve kalorilerin yağa dönüşmesi minimum seviyede olur.
Hafta Sonları Ödülünüz Ne Olmalı?
Hafta sonları için dinlenme ve eğlenmeyi, spor yapmayı, açık havada yürüyüş yapmayı, bisiklete binmeyi, piknik yapmayı, dostlarınızla birlikte olmayı ödül olarak kullanın ya da spa veya masajı seçin. İş yemeğe gelince; gelin onu da birlikte planlayalım, gereksiz kalorilerin tutsağı olmayın.
Aktif Dinlenmeyi Seçebilirsiniz
Hareketsiz bir şekilde kanepeye uzanarak günü geçirmek aslında çok sıkıcıdır ve sürekli bir şeyler atıştırma isteğini de beraberinde getirir. Dinlenmek için bir limit koymalısınız. Bunun için iki saat, bir kanepe üzerinde, gazeteleri karıştırarak, kumanda elinizde kanalları gezerek geçireceğiniz maksimum süre olmalıdır.
Hafta Sonları Yemek Pişirin
Hafta sonu rahatlamak ve gevşemek için yemek pişirmek yerine; hızlı (fast food) ve kolay bir yemek tercih etmeyin. Hafta sonlarını, sağlıklı diyet yemekleri pişirip arkadaş ve aile çevresindekileri ağırlamak için iyi bir fırsat olarak düşünün. Böylelikle hem sosyal hayatınız renklenecek hem de diyetinize uymanız daha kolay olacaktır. Hafta sonu kahvaltılarınızda sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünleri veya mangal partili brunch’lar yerine çok çeşitli hatta tropik meyvelerin de yer aldığı, lezzetli, renkli meyve salatası yapabilirsiniz.
Hafta Sonları Yine Dışarıda Yemek Yiyebilirsiniz
Arkadaşlarınıza liderlik yapıp, sağlıklı menüleri olan yeni yerler keşfedebilirsiniz. Ayrıca sağlıklı yemekler hazırlayarak dostlarınızı davet edebilirsiniz. Çok yorulmanız gerekmeden arkadaşlarınızla hazırlanacakları paylaşabilirsiniz, basit sandviçlerin olacağı piknikler yapabilirsiniz.
Tartılın; Tartılar Yalan Söylemez
Son olarak hafta sonu tatili başladığında ve pazartesi sabahı tartılın. Tatil boyunca neler olup bittiği hakkında fikir edinmek için harika bir yoldur. Hafta sonu kaçamaklarının sonucunu gözlerinizle görmeniz, kendinizi tutmanızı sağlayacaktır.