Yeni yıl geldiğinde yeni kararlar alınır. Kilo vermek, spor yapmak, sigarayı bırakmak; bu kararların başında gelir…
Diyet için Yeni Yıl Niye Beklenir?
Hoşlanmadığımız ve bizi zora sokacak durumlardan kaçınma, erteleme eğilimi; doğal yapımızın gereğidir. Bahanelerimiz ise türlü türlü olabilir. O nedenledir ki, kilo vermeye başlamak için hep hafta başları, ayın ilk günleri veya senenin başı beklenir.
Öneriler:
Siz bunlara eklemeler yapabilirsiniz ama listenizi uzun tutup, işinizi zorlaştırmayın.
- Daha çok su içeceğim; sabahları güne başucumda duran bir bardak su ile başlayacağım.
- Uyumak için yatak odama bir saat daha önce gideceğim.
- 30 dakika yürüyeceğim.
- Her yıl başlarken umut ve coşku dolu oluruz. Hayatımızı düzene sokmak için yeni başlangıçlara ihtiyacımız olur. Yeni yıl, kararları uygulamanız için başlangıçtır. Kararların uygularken etkili olması için, hemen başlaması gerekir. Ocak ayının ilk birkaç haftası, kararlarınızı uygulayacağınız iyi bir süreç ve fırsat olabilir.
Başarı için Hedefinizi Küçültün; Hedefe Ulaşmak için Küçük Adımlar Atın.
Mucizelere inanmayın! Yeni yıl için yepyeni kararlar almak istiyor olabilirsiniz ama hedefleri baştan büyük koyarsanız; başaramayabilirsiniz. Vücut ağırlığının yüzde 5 ila 10’unu kaybetmek, ilk hedefiniz olsun. Ulaşmak istediğiniz hedefler için tarihlerinizi ve kilometre taşlarını planlayın; ilk ay 4 kg gibi… Hedef küçültülürse, odaklanmak daha kolay olur. Başarıya ulaştıkça, kendinizi ödüllendirmeyi unutmayın. Planlarınıza kişi veya kişileri katarsanız; bu yolda yalnız olmayacağınız için başarı şansınız artar.
Yaşam Tarzında Değişiklik Yapmak Hiç de Kolay Değildir.
Alışkanlıklarınızın hepsini bir gecede tamamen değiştirmeyi, farklı bir birey olmayı beklemeyin. Önceliklerinizi belirleyin; yapmak istediğiniz değişiklikleri sabır ve kararlılıkla, yavaşça yaşantınıza geçirmeye çalışın. Amacınıza ulaşmak için küçük bir yaşam tarzı değişikliği yapın. Örneğin, her gün yürüyüşünüze beş dakika ekleyerek, takviminize bir yıldız koyabilirsiniz. Böylece ilerlemeyi ve yıldızlarınızı görebilirsiniz.
Yeme alışkanlıklarınızda değişiklikler yapmak da kolay değildir. Yemek istek ve tercihlerinizi çoğu zaman duygu ve düşünceleriniz belirler. Kilo vermek; çaba sarf etmek, motivasyon ve kararlı oluşunuzla başarılır. Ara sıra da olsa, hayal kırıklıkları ve sizi sabote edici engellerle karşılaşabilirsiniz. Kilo verme sürecinde, sosyal ortamlarda, katıldığınız davetlerde zorluklar yaşayabilir, hatta küçük tavizler vermek zorunda bile kalabilirsiniz; ama sınırını belirlemek tamamıyla sizin elinizdedir. Bu durumda kendinize kızmayın ve “sakın havlu atmayın”.
Diyet Yaparken, Mükemmeliyetçi Bir Düşünce İçinde Olmamalısınız; Pozitif Düşünün Yeter.
Mükemmeliyetçi tipler, diyet yaparken de kusursuz olmaya çalıştıklarından; küçük bir kaçamak bile suçluluk duygularını artırabiliyor. Bu kişiler diyete tam uyamadıkları noktada, “ya hep ya hiç” mantığı ile, en ufak bir sapmada bunu; yaptıkları en büyük hata olarak algılayıp, kendilerine öfkelenip, aşırı yiyip kendilerini cezalandırıyorlar. Sonrasında ise pişmanlık duyuyorlar. Bu durum onların motivasyonunu düşürüyor, hatta diyetlerinden vazgeçmelerine neden oluyor. “Ya hep ya hiç” tarzı düşünce insanları öfkeye itiyor. Günlük hayatlarında pozitif düşünce tarzını kullanan kişiler ise kızgınlık, öfke gibi duygularla daha etkili bir şekilde baş edebiliyorlar.
Siz Hangilerini “Yeni Yıl Kararları” Listesine Almak İstersiniz?
Daha Fazla Motive Olabilmek için Neler Yapacağınız ile İlgili Önerilere Göz Atmaya Ne Dersiniz?
• Spor, oflayarak puflayarak yapılmaz. Bunu sosyal bir aktiviteye dönüştürün; bir spor salonuna üye olun, arkadaşlar edinin, keyif alacağınız saatler olarak değerlendirin.
• Hava koşulları ve hafif üşütmeler nedeniyle kendinizi iyi hissetmeyip, spora ara vermiş olabilirsiniz. Bunu dünyanın sonu veya başarısızlık olarak algılamayın. Hele hele vazgeçmeyi hiç düşünmeyin. Bırakın, o ay spor salonuna boşuna para ödemiş olun, gelecek ay daha sık giderek acısını çıkartırsınız.
• Yemek için hiç aceleniz olmasın; örtüleriniz, çiçeğiniz, müziğiniz hatta mumlarınızla yemek saatlerini şölene çevirebilirsiniz. Televizyonu açmayın bile; haber özetlerini daha geç saatlerde de izleyebilirsiniz. Tabağınızdaki yiyecekleri bir sanat eserine dönüştürebilirsiniz; muhteşem renkleri ile sebzeler, bu konuda en büyük yardımcınız olacaktır. Tabağınızdaki yemeği seyredin, kokusunu içine çekin ve lokmalarınızı hissederek ağır ağır çiğneyin; lezzetini damağınızda hissedin. Yiyecekler beş duyunuza hitap ettiğinde, gerçekten doyarsınız.
• Aylık hedef tablonuzu oluşturun ve hedefi oluşturduğunuzda, armağanlarınız olsun. Kaynak olarak kaybettiğiniz her kilo için bir kavanoza, belirlediğiniz bir miktar para koyabilirsiniz. Dikkat edin, kumbara değil şeffaf bir kavanoz olsun. Her kilo verdiğinizde biriken para miktarı, sizi hedefe kilitleyebilir. Ya da daha diyete girmeden, kendinize, hedeflediğiniz bedende bir giysi, hatta bir bikini bile satın alabilirsiniz.
• Günlerinizi renklendirin; örneğin çarşambaları yeşil günleri olsun; o günlerde sadece yeşil yiyecekleri tüketin. Cumaları kırmızı günleri ya da kuru baklagil günleri gibi… Geleneksel lezzetler, dünya mutfaklarından değişik tatlar, balık günleri, ayın sebze ve meyveleri için özel, sağlıklı yiyecek partileri düzenleyebilirsiniz. Böylelikle dostlarınızla diyetinizi engellemeden birlikte olabilirsiniz. Sağlıklı yaşam için giderek genişleyen halkaları siz oluşturabilirsiniz.
Yeni Yılda Kilo Verme Motivasyonu Nasıl Sağlanır?
• Düşük kalorili yemek tarifleri öğrenin; kitaplar satın alın. İnternetteki yabancı sitelerden de yararlanabilirsiniz. “Dil bilmiyorum.” bahaneniz olmasın. Google çeviri tuşu, bu işi sizin için hallediyor; Japoncadan bile çeviri yapabiliyorsunuz.
• Meyve ve sebze stokunuz olmalı. İnternette organik ürün satan mağazalar, pazarlar konusunda araştırmalar yapın; semt pazarlarından haftalık alışveriş yapın.
• Sağlıklı mutfak gereçleri satın alın. Mutfağınıza buharlı bir pişirici alabilirsiniz. Güveç yapmak için toprak kapları denemelisiniz.
• Kendinize her yıl aldığınız ajanda ile birlikte bir de diyet günlüğü alın. Yediklerinizle birlikte günlük aktivitelerinizi, hissettiklerinizi ve yeme davranışlarınızı da kaydedin. Bu, size daha önce fark etmediğiniz davranışlarınız konusunda ipucu olacaktır.
• İş yerinize veya başucunuza şık bir su şişesi, yiyeceklerinizi taşımak için ise saklama kapları alabilirsiniz. Hatta bunlardan, arkadaşlarınıza hediye edebilirsiniz.
• Sağlıklı bitki çayları için alternatif ürünler satın almalı ve değişik tatları denemelisiniz. Aynı şeyi baharatlar için de yapabilirsiniz.
• Teknolojiden yararlanın. Mevcut halinizle bir fotoğrafınız olsun; onu photoshop ile birkaç beden küçültün ve elde ettiğiniz çıktıyı buzdolabının üstüne asın.
• Sağlıklı beslenme, öncelikle sağlıklı alışveriş ile başlar. Kaliteli yaşam için doğru beslenme alışkanlıklarını uygulamak gerekir. Sağlıklı yeme planı yapmalısınız. Mutfağınıza bu iş için bir kara tahta ve tebeşir veya beyaz bir levha ile renkli kalemleri kullanabileceğiniz not panosu yapmaya var mısınız? Mutfağa, kalori değeri düşük besinlerin listesini asarsanız; alışveriş listenizi daha çabuk hazırlayabilirsiniz.
Yeni Yılda Kilo Verme Motivasyonu Nasıl Sağlanır?
• Alışverişe vakit ayırın ve etiketleri okumak için çaba sarf edin. Ambalajlı ürünlerin üzerindeki etiketler; tüketicilerin sağlığını korumada ve satın alma kararlarında etkili olur. Etiketlerde; besin öğeleri, enerji değerleri, içerdikleri vitamin ve mineraller, son kullanma tarihleri, katkı maddeleri, saklama koşulları gibi birçok bilgi yer alır. Fen bilgisi derslerinde öğrendiğiniz besinlere ilişkin bilgilerinizi tazelemek için, bu tür bilgilerin yer aldığı bir kitabı, yeni yıl kararlarınıza katkı sağlamak için satın alın; kitaplığınızda bulunsun.
• Etiket konusu ile ilgili bir uyarı: Ambalaj üzerindeki bilgiler, bazen okunması imkânsız boyutta oluyor. Bence, markete giderken, çantanızda bir de büyüteç olmalı. İşte bu da, farklı bir yeni yıl alışverişi önerisi… Bu noktayı da yeri gelmişken vurgulamak isterim; alışverişi tok karnına yapmalısınız.
• Diyette porsiyon kontrolü çok önemlidir. Porsiyonlarını göz kararı tüketmek, kaç gram oldukları konusunda fikir sahibi olmamak; diyetinizi bozan temel nedenlerden biri olabilir. Belki bir mutfak tartısı kullanmak, porsiyonların gram olarak ağırlıkları ve büyüklüklerine alışmanızda faydalı olabilir. O halde, kendinize bir mutfak tartısı alabilirsiniz.
• Diyet için işbirlikçiler edinin: Partneriniz, iş arkadaşlarınız, eşiniz, çocuklarınız, sevgiliniz… Bazıları bunu sanal ortamda da yapıyor; bir takım forumlar oluşturup dayanışma sağlıyorlar.
• Bir hatalar listesi de tutabilirsiniz. Diyetinizi neler sabote ediyor? Evde sık sık misafir ağırlamak mı? Yoksa suçlu, davetler mi? Ya da buzdolabındakileri bozulmasın diye çöpe dökmek yerine midenize mi atıyorsunuz? Hiç evde davet sonrası artanlarla, “artık partisi” vermeyi denediniz mi? Herkesin kilolu olma nedeni vardır; tabii ki çözümü de kendisi üretmelidir. Burada önemli olan farkındalıktır. Esnek olmalısınız; ara sıra hedefleriniz şaşabilir. Suçluluk duymayın, devam etmek için kendinizi motive edin. Hatalarınızı bir kâğıda yazıp, onu çöpe atmayı deneyin. Böylelikle hatalarınızın esiri olmuyor; onlardan kurtuluyorsunuz. Ben denedim, bazen işe yarıyor.
Sağlıklı, zinde ve formda bir yıl geçirmeniz dileği ile…