Yeni yıl gecesi ,”nasıl başlarsa öyle gider” psikolojisi ile coşku içinde, keyifle, eğlenceyle, sevdiklerinizle kutladığınız, dileklerin, umutların paylaşıldığı, iyi geçmesi için çaba harcadığınız özel bir gündür.
Yeni Yıl Akşamı Yemek Stratejinizi Belirlemeye Ne Dersiniz?
Dostlarınızla, sevdiklerinizle, ailenizle birlikte karşılayacağınız yeni yıl kutlamaları ağırlıklı olarak masa başında ve yemek yenerek geçer.
İlk Kural, Sofraya Aç Oturmamaktır
“Nasıl olsa akşam fazla yiyeceğim” düşüncesiyle, gündüz hiçbir şey yememe hatasına düşmeyin. Aç olmanız durumunda, kendinizi ve iştahınızı denetlemekte zorlanırsınız. Partiye gelmeden önce yanında sütlü bir neskafe eşliğinde peynirli küçük bir tost yiyebilirsiniz.
Yemek Öncesinde
Başlangıç tabakları genellikle şarküteri ürünleri bakımından zengindir. Şarküteri ürünleri ile karides, kalamar gibi kabuklu deniz ürünleri ya da mayonezli veya kızartılmış mezelerden uzak durun.
Kalori miktarını azaltmak elinizde; bir miktar peynir, kiraz domates, salatalık, hindi füme gibi daha az kalorili olanları tercih edin. Limon suyu içinde havuç ve salatalık veya yoğurtlu sosa batırılmış taze sebzeler sizi ağır soslarla hazırlanmış yiyeceklerden uzak tutabilir. Cipsler yerine taze meyve ve bir avuç fındık yiyebilirsiniz
Ana Yemek Ne Olsun?
Yılbaşı sofralarının vazgeçilmez klasiği, menüde hindi olmasıdır. Buna hiçbir itirazım yok. Hindinin kolesterolü oldukça düşüktür ve sindirimi daha kolaydır. Ekmek yememek koşulu ile yanında kestaneli pilava da yiyebilirsiniz.
Tatlı Olarak Ne Yemeliyiz?
Tatlı olarak ise önerim, yine bir yılbaşı klasiği olarak “kabak tatlısı” olacak ya da ayva tatlısı, meyve salatası gibi tercihinizi daha hafif meyve ve tatlılarından oluşturmalısınız. Tatlınızı çikolatalı pasta olarak yemek isterseniz biriyle paylaşmayı teklif edin.
Alkolün Etkileri
Alkol, sosyal ortamların, kutlamaların vazgeçilmezi; neşenin, keyfin birlikteliğidir. Unutmayın, alkol sınırlı tüketildiğinde daha rahat hissetmenize yardımcı olabilmektedir. Ama aşırıya kaçıldığında; aşırı moral bozukluğu, sinirlilik ya da potansiyel olarak saldırgan davranışlara neden olabilir. Ertesinde ise, hazımsızlık, mide yanmaları, baş ağrısı, yorgunluk da cabası… Bizden hatırlatması…“Hadi Şerefe” Demeden Önce…
“Alkol gerçekten bardakta durduğu gibi durmuyormuş.” dememeniz için, kendinizi kaybedip masaların üstüne fırlayıp çılgın danslar yapmamak, ertesinde utanacağınız ve çevrenizdekileri rahatsız edici davranışlarda bulunmamak için sarhoş olacak kadar içmemeye özen gösterin. Sorun; kadeh sayısını artırınca ortaya çıkar. Bu kuralı unutmayın: “Azı karar, çoğu zarar”.
Alkol aşırı kalorilidir. Bir kadehi yaklaşık 200 kalori olarak kabul edebiliriz. Yanında mezeler, kuru yemiş, ana yemek ve tatlıların eşlik ettiği düşünülürse alınacak kalorilerin boyutunu tahmin edebilirsiniz.
Alkol Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Aç karna alkol almayın; ağır ağır içmeye gayret edin. Bir saatten önce kadehi bitirmemek doğru bir yaklaşım olur. Kesinlikle tercihiniz tek tip içkiden yana olsun; farklı farklı içkileri karıştırmayın. İçkilerinizin içine atacağınız buz ile hem içki içme hızını azaltmış, hem de alkolü seyreltmiş olursunuz
Unutmayın; İçki içildiğinde en büyük sorun vücudun susuz kalmasıdır. Yemek öncesinde, yemek ile birlikte ve gecenin ilerleyen saatlerinde elinizde içki bardağı değil de su bardağınız olsun.
Gecenin ilerleyen saatlerinde midedeki asit salgısının artması ile açlık hissederseniz, domates veya tarhana çorbası içebilirsiniz. İşkembe çorbası, içki sonrasının klasiği olarak bilinir ama daha yağlıdır.
Gece yatarken başucunuza bir şişe su almayı unutmayın
Yeni yılın ilk günü tatil, bu yıl bu tatile cumartesi ve Pazar günleri de ekleniyor, kendinizi toparlamak için iyi bir fırsat aslında… Dinlenin! Unutmayın ki ertesinde, yaptığınız geçmiş yıl muhasebeniz….. Uygulamaya koymanız için “Yeni yıl kararları” ve aktif olmanız gereken koskoca yeni bir yıl sizi bekliyor…
Hazırlayan
Aralık 31 2015
Haftaya yeni bir yılda yeni hedefler konulu yazımla buluşmak dileği ile…