Pırasayı bol bol tüketin. Bu şekilde daha sağlıklı ve bağışıklık sistemi güçlü bir birey haline gelin.
Pırasa; yeşil renkli uzun gövdesi, beyaz kök kısmı ile kış aylarının olmazsa olmaz sebzesidir. Soğan ailesinin bir üyesidir, çözünür ve çözünmez lif bakımından zengindir, çok az kaloriye sahip olması ile kilo vermek istediğinizde mükemmel bir seçenektir.
İçeriğinde neler var?
Pırasa, kalori değeri ve yağ oranı çok çok düşük bir besindir; 1 büyük pırasa sadece 50 kaloridir. Karbonhidratlar, pırasa hücrelerindeki makro besin elementlerinden biridir. Orta boy bir pırasa yaklaşık 10-12 g karbonhidrat içerir. Pırasa için kalori miktarı çok düşük derken, yemek içerisine ilave edilecek diğer gıdaları göz önüne almıyoruz. Bununla birlikte, ülkemizde yaygın tüketilme şekliyle pırasa yemeğini zeytinyağı, havuç ve pirinçle pişirdiğinizde kalorisi artacağından, porsiyon miktarına dikkat etmeniz gerekir.
Sarımsak ve soğan sevmeyenler için bir alternatif
Pırasa tıpkı sarımsak ve soğan gibi sülfür bileşiklerinden zengin bir besindir. Pek çok araştırma sonucuna göre; bu sebze ailesinin kanser riskini azalttığını söyleyebiliriz. Pırasa, flavonoidlerin ve sülfür içeren besinlerin eşsiz kombinasyonu ile diyetinizde önemli bir bileşen oluşturur.
Pırasa diüretik özelliktedir, vücudunuzun toksinlerden arınmasını ve enfeksiyonla savaşmasını sağlar, antiseptik özellik taşır. Yüksek potasyum içeriği de idrar atılımını teşvik eder; bu sayede kan basıncını düşürmeye ve düzenlemeye yardımcı olur.
Pırasa, lifli yapısı ile kabızlık, hazımsızlık, mide ve bağırsak sorunlarını azaltacaktır. Yüksek lif içeriği, tokluk hissi sağlayarak açlığınızı bastırır. Pırasada bulunan hem çözünür hem de çözünmez lifler bağırsak aktivitesini düzenler ve şişkinliği azaltır. Lifler, bağırsak hareketlerini teşvik eder; kolesterol düzeylerini düşürmede önemli etkileri olur.
A vitamini oranı yüksektir
B,A, E, C ve K vitaminlerinin yanında minerallerden demir, magnezyum, potasyum, kalsiyum, çinko bulunmaktadır. Ayrıca, A vitamini, retinanın korunmasını sağlayarak göz sağlığının korunmasında etkili olur. Pırasa aynı zamanda görme yeteneğini geliştiren lutein ve zeaksantinden de çok zengindir. Yüksek miktarda K vitamini bulunmaktadır; yeni yapılan çalışmalar ise K vitamininin sağlıklı kemik yapımında ve osteoporozun önlenmesi ve tedavisinde de rolü olduğunu göstermiştir. Bu vitamin kemik sağlığı için hayati önem taşıyan bir protein olan osteokalsini aktive eder ve kalsiyumu kemik içinde tutar.
Pırasadaki polifenoller güçlü antioksidanlar olarak bilinmektedir, kronik hastalıklar ve yaşlanmaya yol açan serbest radikallerle savaşır
Bu sebze; iltihaplanma ve serbest radikallerin etkileri ile mücadele eden çok sayıda antioksidan, flavonoid içerir, kaempferol bunlardan biridir. Buna ek olarak, içeriğinde bulunan yüksek miktarda folat, homosistein seviyesini düşürerek yine kalp sağlığının korunmasında etkili olur. Ayrıca folat, sağlıklı çocuk doğurmak isteyen anneler için de son derece önemlidir. Gebelik sırasında, vücudun yüksek enerji seviyelerini korumak ve çocuğun omurga ve sinir tüpünün gelişimini desteklemek için yüksek folat miktarlarına ihtiyacı vardır.
Pırasa ile neler yapabiliriz?
Satın alırken yeşil yaprak kısımları az, genişliği ince ve düzgün olanlarının tercih etmelisiniz. Sebzeyi seçerken sizi en iyi yönlendirecek olan şey renklerdir. Kökleri ne kadar beyaz, dal kısımları ne kadar yeşilse pırasa o kadar taze demektir. Soğanlardan daha hafif bir tada sahiptir; soğanı kullandığınız her yerde kullanabilirsiniz. Pırasanın ülkemizde daha çok zeytinyağlı sebze yemeği yapılmaktadır. Çorba, pırasalı omlet, pırasa mücveri, pırasalı pizza, tart, börek ve salatasını yapabilirsiniz. Pırasa ile yeni tarifler denemeli, beslenmenizde pırasaya daha çok yer vermelisiniz. Haşlayın; limonla enfes bir lezzete ulaşırsınız ya da sarımsaklı yoğurt ile yemeyi deneyin. Ayrıca, salatalara ince kıyılmış pırasa eklemelisiniz.
Bir tarif: Pırasanın beyaz, kalın, silindirik kısmını uzunlamasına ortadan kesiyoruz ve dikdörtgen haline gelen pırasa katlarını şerit halinde kestiğimizde ince ve uzun uzun pırasa şeritlerimiz oluyor. Onları çok kısa süre buharda haşlayın, bir servis tabağına alın, ortasına önceden hazırladığınız kıymalı sosu ekleyin. Pırasadan makarnanız yemeye hazır…
Hazırlayan
Banu Kazanç
Beslenme ve Diyet Uzmanı