Kilo vermek kadar, verilen kiloyu korumak da önemlidir. Peki, sağlıklı kilo koruma yöntemleri nelerdir? Kilo koruma döneminde neler yapılmalıdır?
Elbette pek çoğunuzun, ulaşmaya çalıştığı bir kilo hedefi vardır. Aylarca hatta belki yıllarca çalışıp bu hedefe ulaştınız diyelim, “sonunda istediğim kilodayım” diye düşünüp sağlıklı beslenmeyi ve egzersizi bırakmamalısınız. Hedefinize ulaştıktan sonra kilonuzu korumalısınız. Bunun için de sağlıklı bir hayat sürmeye devam etmelisiniz. Bu yazımda sizlere diyet sonrası kilo koruma yöntemlerinden bahsedeceğim.
Kiloyu Korumak Neden Kilo Vermekten Daha Zor?
Kilonuzu korurken vücudunuza karşı bir savaş verirsiniz. Kilo verdiğinizde yağ depolarınız küçülür. Bu, vücudunuzdaki hormonların beyninize yağ depolarınızın küçüldüğüne dair sinyal vermesine sebep olur. Bu hormonlardan birisi de “leptin”dir. Leptin, yağ depoları tarafından oluşturulmuş ve sizi tok hissettiren bir hormondur.
Bu sinyalden sonra vücudunuz kilo almaya odaklanır. Bu sinyale karşılık vücudun uyguladığı şeylerden biri, kaslarınızı uyarmaktır. Kaslarınız artık daha az kaloriyle ideal bir şekilde çalışabilecektir. Bu da daha az yemek yemenizi gerektirir. Bununla beraber beyninizde iştahla ilgili olan bazı kısımlar daha fazla çalışmaya başlar ve iştahınız artar. Vücudunuz, ihtiyacınız olan kaloriden daha fazlasını istemeye başlar.
Diyeti Bıraktıktan Sonra, Verilen Kiloyu Korumak İçin Ne Yapmalı?
- Sağlıklı ve dengeli beslenmeye devam edin. Sağlıklı beslenme rutininizden saparsanız yeniden kilo almaya başlayabilirsiniz.
- Yeni yemekleri keşfedin. Sağlıklı alternatifleriniz olursa sağlıklı beslenmekten sıkılmazsınız.
- Öğün atlamayın. Öğün atlarsanız her öğününüzde porsiyonlarınız oldukça büyük olur ve bu yüzden ihtiyacınızdan fazlasını tüketmiş olursunuz.
- Öğünlerinizi yavaşça yiyin. Hızlı yemek size tokluk hissini kazandırmaz ama yavaş çiğnerseniz beyniniz sizi daha çabuk tok hissettirir ve aşırı yemekten uzak tutar.
- Yeterli bir uyku uyumaya odaklanın. Dengesiz ve sağlıksız bir uyku düzeni, sizin sağlıksız yiyeceklerle beslenmenize sebep olabilir.
- Günde 1 saat yürümeye özen gösterin. Egzersiz rutininize sadık kalın.
- Haftada bir kez, düzenli bir şekilde kendinizi tartın. Kilo almaya başladığınız zaman diyetinize geri dönün veya daha fazla egzersiz yapmaya odaklanın.
- Pes etmeyin. Aldığınız kiloları geri verebilirsiniz. Uğraşmaya devam ettiğiniz takdirde mutlu hissettiğiniz kiloyu korumayı başarabilirsiniz.
Kilo Koruma Dönemi Nasıl Olmalı? Kilo Koruma Dönemi İçin Beslenme Tüyoları:
- Proteinli besinler tüketin. Protein, metabolizmanızı hızlandırır ve iştahınızı azaltan hormonları salgılamaya yardımcı olur. Bu hormonlar sayesinde de daha az yemek yersiniz ve kilonuzu korumuş olursunuz.
- Lifli gıdalar tüketin. Lif sizi daha uzun süre tok tutacaktır, yani abartılı öğünlerle beslenmenize mani olacaktır.
- Yemeğinizin yanında bol miktarda salata tüketin. Salatanın içindeki vitamin, mineral ve lifler sizi daha uzun süre tok tutar.
- Öğünlerinizi önceden hazırlayın. Bu, öğünlerinizi atlamanıza engel olacaktır. Bu sayede sizi sağlıksız atıştırmalıklardan da uzak tutacaktır.
- Yiyeceklerinizi evde hazırlamaya özen gö Böylelikle, yediğiniz şeylerin içindeki malzemeleri kendinize göre ayarlayabilirsiniz ve bu da sizin daha sağlıklı beslenmenize ve kilonuzu korumanıza yardımcı olur.
- İçeceğiniz şey çoğu zaman su olsun. Günde 2,5 litre su içmek, metabolizmanızı hızlandırmanın yanı sıra, meşrubat tüketerek alacağınız fazla kalorilerden kaçınmanızı sağlayacaktır.
- Tabaklarınızı küçültün. Tabağınız küçüldükçe porsiyonunuz da küçülür ve gözünüz doyar. Tabağınız küçük olduğu için fazla yemek doldurmamış olursunuz ve bu sayede beyniniz doyduğunuzu daha çabuk algılar.