Sigarayı Bırakıp Kilo Almama Sırları
Sigarayı bıraktıktan sonra daha az kilo almamak ve eski kilonuza dönmek, tamamıyla sizin elinizdedir. Kilo alma korkunuz, sağlığınızı etkileyen sigara bağımlılığından kurtulma kararlılığınızı engellemesin.
Kilo alımı ile ilgili duyulan endişe, çoğu insanın sigarayı bırakması için gerçekten önemli bir engel oluşturuyor. Hâlbuki, sigaranın yerini alan ve ağzı meşgul eden yüksek kalorili atıştırmaların yerine daha sağlıklı olanları seçerek, kilonuzu kontrol edebilirsiniz.
Kilo Alma
Sigarayı bıraktığınızda kilo almanız; aslında bu alışkanlığı bırakırken, sigara yerine yemeği kullanmanız ile bağlantılıdır. Sigarayı bırakmak için çaba harcarken aynı zamanda yemek yeme alışkanlıkları değiştirmek daha da zorlayıcı olur. İkinci bir strese yol açabileceğinden, sigarayı bıraktığınız ilk aylar, aşırı disiplinli bir beslenme programı uygulamaktan kaçınmalısınız; ancak, kontrollü ve dikkatli yemek, çözüm olabilir. Kendinizi, bu süreçte, dikkatlice izlemeniz önem taşır. Yeme davranışlarınızı takip ve kontrol etmelisiniz. Bakın bakalım; atıştırma isteğiniz mi, öğünlerdeki besin tüketim miktarı mı, tatlı isteğiniz mi artıyor…Farkındalığın, önlem almanın ilk adımı olduğunu unutmayın.
Sigarayı bıraktığınız ilk birkaç ay boyunca, kilonuzda 5-10 kg arasında artma olabilir. İlk birkaç ay kendinizi özgür bırakın ama bunu tamamıyla kontrolsüz olma anlamında algılamayın.
İlk günler sizin için oldukça zor olacaktır. Bu zorlukları, yeme isteğinizin önüne geçerek arttırmayın; kendinizi strese sokmayın. Onun yerine, daha az kalorili besinler tüketmeye çalışın. Az ve sık beslenmek, daha az yemenizi sağlayacaktır.
Nikotin azalmasına bağlı olarak, vücut, metabolizma hızını düşür. Ancak bunun, bir süre sonra normale döneceğini bilmelisiniz.
Sigaranın Beslenme Üzerine Etkisi
Sigaranın metabolizmanızı biraz arttırdığı doğrudur. Bıraktığınızda ise metabolizmanın daha az çalışması nedeniyle, bu, size birkaç kilo aldıracaktır. Beslenme sisteminizi değiştirmemeyi başarır, kontrollü yer ve günde yarım saat tempolu yürürseniz; bu açığı hızla kapatmanız mümkün olur.
Sigara içmek aynı zamanda sindirimi etkiler. Araştırmalar, sigara içenlerde, içmeyenlere göre, yiyeceklerin daha uzun süre midelerinde kaldığını göstermiştir. Bu ise daha uzun süre tokluk hissi sağlar.
Sigara içmek, yemeğin sonlandırıldığının da göstergesidir. Çoğunlukla da kişiler, sigara içerek, tatlı yeme isteklerini durdurabildiklerini dile getirirler. Yemek üstüne sigara içmeme davranışı, yemeğin sona ermediği hissini yaşatacağından, sürekli yeme isteğini körükler. Yemekten sonra masadan bir an önce kalkmanız, en doğru davranış olacaktır.
Sigarayı bıraktığınızda öncelikle sizi bekleyen; en fazla 2 ila 3 hafta sürecek, fiziksel olarak hissettiğiniz nikotinin yoksunluk belirtileridir. Bu dönem aşıldıktan sonra, sigaranın el ve ağız alışkanlığı yaratan, “tiryaki” olmanızın verdiği alışkanlıklarla başa çıkmanız gerekir.
Neden Daha Fazla Yemek İstersiniz?
Sigarayı bıraktığında, pek çok kişi, iştahının açıldığını söyler. Nikotinin, iştahı bastırmada küçük bir rolü olduğunu söyleyebiliriz ama bu, sanıldığı kadar abartılacak ölçüde değildir. Sigara içmenin sinir sistemi üzerindeki etkisi, gerginlikte azalma ve rahatlama şeklindedir. Sigara bırakıldığında ise bu duygulardan yoksunluk gelişir. Sigarayı bırakmayı en zor kılan ise bu duyguyu aşmaktır. Gerçekte sizi etkileyen hiç şüphesiz ki; sigara içme ile yaşanılan duygusal boşluk ve boşluğu, yeme ile doldurma davranışıdır. Sigarayı bırakmayla birlikte tat ve koku alma duyularınız iyileşmeye ve normale dönemeye başlar. Yiyeceklerin lezzetinin algılanması artar, “ne kadar da lezzetliymiş” duygusundan uzaklaşmalısınız.
Sigarayı Bıraktığınızda Kilo Almamak için Neler Yapmalısınız?
Su, bol su, içebildiğiniz kadar su…
Sigarayı Bırakıp Kilo Almama Sırları
Egzersiz yapmak, sigara içme özlemi yenmek için harika bir yoldur. Yüksek yoğunlukta egzersiz yapmak zorunda değilsiniz. 30 dakikalık tempolu bir yürüyüş harikalar yaratır.
Sigarayı bırakanlar daha çok tatlı ve yağlı gıdalara karşı isteklerinin artığını belirtiyorlar. Siz yine de iştahınızı, sağlıklı atıştırmalıklarla bastırmalısınız. Yağ içeriği yüksek gıdaları göz önünden kaldırın. Sağlıklı atıştırmalıklar seçin Sebze çubukları (kereviz, havuç), yağsız patlamış mısır, taze meyve, yağsız yoğurt; daha doğru olan seçimlerdir.
Sigara içme isteğinizi hatırlatan şeylerden, örneğin alkolden hatta kahveden de uzak durmalısınız. Bitkisel çaylar içebilirsiniz.
Şekersiz sakız çiğneyin. Bu, sizi bir şeyler yemeğe karşı korur. Nane şekeri ile nefesiniz ferahlar; bu da yeme isteğinizi azaltır.
Elinizi oyalamak istediğinizde, bitki çaylarının yanında, örneğin tarçın çubuklarını kullanabilirsiniz. Diğer fikirler ise tamamıyla yaratıcılığınıza kalıyor.
Bu süreçte her tür yardımı almaktan çekinmeyin. Yeni ilaçlarla, sakız ya da bant gibi yöntemlerle, vücudun nikotin bağımlılığı etkilerini engellemek mümkün oluyor.
Sigarayı bırakmakla tasarruf ettiğiniz para ile kendinizi ödüllendirin.
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Aralık 2013