Bayramlarda Ağzınızın Tadı Eksik Olmasın Yiyecekleriniz Az Şekerli Sohbetleriniz Ballı Olsun
Bayramlarda paylaşılan dostluk olmalıdır, yiyeceklerin katkısı ise sınırladığınız porsiyonlar olursa, ağzınızın tadı hiç bozulmaz.
Bayram deyince aklımıza tatlılar gelir, Türk mutfağı tatlıları ile nam salmıştır. Hamurlu şerbetli tatlılar, sütlü tatlılar, meyveli tatlıları içeren çeşitler bir çırpıda sayılamayacak kadar çoktur. Ekmek kadayıfı, cevizli fıstıklı kaymaklı baklavalar, revani, kadayıf, güllaç, sütlaç.
Bu Bayram ikramlarınızda değişiklik yapın…
Şeker Bayramı her ne kadar günümüzde tatil için fırsatlar olarak görülse de, geleneksel bayramlara özlem duyanlar için oruç tutulan dönemin sonunda ailelerin, büyüklerin ziyaret edildiği; dostların bir araya geldiği; coşku ile kutlamaların, davetlerin, ziyafetlerin, özellikle de neredeyse ismine yakışır şekilde tatlı ikramlarının sunulduğu günlerdir” diyebiliriz. Bayrama özgü hamur işleri, dolmalar, börekler, baklavaların ikramı ve geleneklerimizdeki “ısrar etme” âdetimiz ile bu dönemde kilo almak kaçınılmaz olur. Ev sahibini kırmamak adına, bizim için emek verilerek hazırlanan şeylerin, kültürümüz gereği mutlaka tadına bakmamız ve ertesinde, ev sahibine ne kadar lezzetli oldukları konusunda övgüler düzmemiz adettendir. Misafir olarak ağırlandığımızda, ikramlıklara müdahale şansımız yok ama ev sahibi siz olduğunuzda, misafirlerinize sağlıklı seçenekler sunabilirsiniz.
Misafirperverlik adına aşırı ısrarcı tavır sergilemeyin.
Bayramda aşırı beslenme; kilo artışı dışında hazımsızlık, mide yanması, gaz vb gibi barsak şikâyetlerine neden olur. Hele kronik diyabet, hipertansiyon, kalp-damar rahatsızlıkları olanların; bu dönemde daha da dikkat etmeniz gerekir. İkram edilen kek, kurabiye, börek ve baklava gibi yiyecekler; sağlığınızı sabote eden, un + şeker + yağın bir araya gelmesi ile hazırlanan enerji ve kalori bombalarıdır. Ani olarak kandaki şeker oranını yükseltirler, sonra kan daki şeker oranı düşer ve yeniden tatlı isteği oluşur. Oysaki sütlü olanlar, meyveli olanlar bu sıcaklarda serinleten dondurmalar özenli hazırlandıklarında daha az kalorilidirler.
Tatlı olarak hamur işi ve şerbetli olanlar yerine sütlü olanları ya da Hafif ve meyveli tatlılar hazırlayabilirsiniz. Yine bayramda içilen kahve, kola ve çikolata ile alınan kafein miktarları konusunda da hassas davranmanız, alternatifler sunmanız gerekebilir.
Sıcak günlerde kolalı içecekler yerine taze limon ve taze nane ile limonata (zencefil de limonataya ayrı bir lezzet katıyor) veya buzlu şeftali dilimleri ile hoş aromalı yeşil çay ikram edebilirsiniz.
Tatlı yerine meyve ikramına ne dersiniz?
- Buzlukta dondurduğunuz yeşil ve siyah ve pembe renkli kardinal üzümlerini çikolata veya lokum yerine ikram edebilirsiniz.
- Bu sıcak günlerde karpuz ve kavunu kaşık ile yuvarlak toplar halinde, çok şık ve farklı bir şekilde sunabilirsiniz ya da ananas, muz, kivi ile tropik bir meyve tabağı hazırlayıp üzerine Hindistan cevizi serpebilirsiniz.
- Dondurma eşliğinde sakızlı muhallebi sunabilirsiniz.
- Armut ve şeftaliyi hafifçe pişirerek, orman meyveli sosla sunabilmektedir. Ya da püre haline getirip dondurarak hazırlayacağınız buzlu meyveleri ikram edebilirsiniz.
- Dilim dilim keserek servis edebileceğiniz; gülsuyu ve pudra şekeri ile geleneksel bir tatlı olarak su muhallebisi hazırlayabilirsiniz.
- Taze incirin içine taze ceviz koyarak ikram edeceğiniz bir meyve tabağı hazırlayabilirsiniz
- Geleneksel tatlıları, modern yorumlarla daha hafif hale getirebilirsiniz, orman meyveli güllaç, dondurmalı tel kadayıf gibi.
Paluzeler (pelte) Osmanlı mutfağının vazgeçilmez lezzetleridir. Bal ve pekmez ile tatlandırılan meyve sularının nişasta ile kıvamlandırılmasıyla hazırlanan tatlılardır.
Paluze süt veya meyvelerle hazırlanmaktadır. Meyve suyu ile hazırlanacaksa vişne suyu, erik suyu, çilek suyu ile kızılcık suyu gibi mayhoş tattaki renkli ve aromalı meyveler tercih edilmektedir. Renk ve aromalarını arttırmak için içine gül ve gelincik şurubu ilave edilmektedir.
Limonlu paluze hazırlayalım;
2,5 su bardağı su,
3/4 su bardağı toz şeker/tatlandırıcı veya meyvelerin tadı yetiyorsa şeker miktarını azaltabilirsiniz.
2 kaşık nişasta ,4 limonun suyu /istediğiniz herhangi bir meyvenin püresi de olur (erik,şeftali,kayısı,vişne,ahududu).
Üzerine 2 çorba kaşığı Hindistan cevizi veya Bir avuç taze nane yaprağı veya dövülmüş badem /ceviz ile servis yapabilirsiniz.
Önce 2 kaşık nişastayı yarım bardak soğuk suda eritin. Sonra bir tencereye erittiğiniz nişastalı karışımı; 2,5 bardak su ve şekeri koyun karıştırarak orta ateşte kaynayana kadar pişirin. Muhallebi kıvamına geldiğinde limonun suyu katın. Bir iki kere karıştırın ve tencereyi ocaktan alın.Kaselere paylaştırın. Üzerini dilerseniz hindistan cevizi serpebilmektedir. Yada her kaseye bir-iki yaprak taze nane koyarak süsleyebilirsiniz.
Hazırlayan
Temmuz 2015