Bahar ve yeni bir siz, sağlıklı bir yaşama adım atmak için en büyük şansınızdır.
Karaciğeriniz kendi doğal detoks sistemine sahiptir; ayrıca, karaciğer ve böbrekleriniz vücudunuzdan ter ve idrar şeklinde toksinleri atmak için tasarlanmıştır.
İyi çalışan bir karaciğere sahip olmak için
Sağlıklı gıdaları yemelisiniz ve alkol, nikotin, kafein, şeker ve glikoz içeren gıdalar, rafine edilmiş tuz, nişastalı ürünler, yağlı etler, doymuş yağlar, trans yağ asitleri, rafine edilmiş karbonhidratlar, kek, bisküvi, işlenmiş ve paketlenmiş gıdalardan kaçınmalısınız. Herhangi bir gıdanın aşırı miktarda tüketilmesi, karaciğerde yükün artmasına neden olabilir. Bu nedenle, sağlıklı, dengeli bir beslenme ve düzenli egzersiz rutiniyle birlikte karaciğeri destekleyebilirsiniz.
Baharın gelişi ile birlikte evlerimizde de temizlenme, arınma, yenilenme ritüellerine yer veririz. Bununla birlikte, yaza hazırlanırken sadece gardırobumuzu değil, mutfağımızı da temizliyoruz. Bahar ayı; hareketlenme, yenilenme, canlanma ve vücudumuzda biriktirdiğimiz metabolik atıklardan temizlenmenin de zamanıdır. Nasıl mı? Formül; su içmek, bol miktarda yeşil, lifli sebze-meyve yemek ve mümkün olduğunca işlenmiş, rafine olan paketli yiyecekleri, abur cubur diye tabir ettiğimiz kalorisi fazla, besin değeri düşük olan yiyecekleri tüketmemek olmalı. Yiyecek seçimlerinizi yaparken, “doğal olana yakın” ve az miktarda ilave katkı maddesi bulunan besinlerden yana yapmalı, işlenmemiş veya en az işlenmiş olanlara odaklanmalıyız.
Mevsiminde yetişen meyve ve sebzeler, antioksidanlar içerirler. Bunları tüketerek, kirlenen çevre ile vücudumuzda biriken maddelerin zararlarına karşı, toksik maddelerden temizlenmesi sürecine yardımcı olabiliriz.
Yeşil yapraklı sebzeler
İçeriğindeki klorofil ile karaciğeri ağır metallerin etkilerinden korurlar. Ayrıca, beta-karoten ve E vitaminleri, karaciğerin toksinlerden arınmasına yardım eder. B vitaminleri, karaciğerin korunmasını, ağır metallerin ve diğer toksik maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar. Kolin, metionin, vitamin B6, folik asit ve B12; safra üretimi ve akışını artırır.
Kışın soğuk nedeniyle pek itibar etmediğimiz salatalar soframızı şenlendirmeli, kahvaltıda süt ile karıştırarak hazırladığımız müslimizin içine taze mevsim meyvelerini eklemeliyiz. Ayrıca, bir öneri: Yağsız proteinleri ve yapraklı yeşillikleri bol miktarda baharat ve aromatik otlarla birleştirin; hem lezzetli hem sağlıklı olanı sofralarınıza taşıyın.
Karaciğer, bu dönemde toksinlerden kurtulmak için en çok görevi olan organ olma özelliği taşıyor; o halde karaciğeri en çok destekleyen gıdaları beslenmemize ekleyelim.
KARACİĞERİ DESTEKLEYEN SAĞLIKLI BESLENME
Enginar: Başı enginar çekiyor. Karaciğer sağlığı ve vücudunuzu toksinlerden arındırmanız için ilk akla gelen, bu mevsimde yetişen bitki, enginar olacaktır. Kalorisi ve yağ oranı düşük, lif oranı yüksektir. Özellikle, mevsim dönüşlerinde, bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirecektir. Enginardaki güçlü bir antioksidan olan Sinarin (cynarin) karaciğer dokularını uyararak safra salgısının artmasını sağlar; safra kesesi ve karaciğer fonksiyonlarını iyileştirir. Enginarı pişmiş veya çiğden, salataya ekleyerek en az haftada dört adet tüketmenizi öneriyorum. Enginarın soyulması, yenilebilir kısmına ulaşmak için bir hayli çaba gerekir. Pazarlarda soyulmuş, ayıklanmış olarak bulabildiğiniz taze enginar almak için, nisan ve mayıs en uygun aylardır.
Pancar ve havuç
Çok iyi bir antioksidan olan beta-karoten ve C vitamini bakımından zengindir. Pancar ve havuç yemek, karaciğer fonksiyonlarını uyarabilir ve destekleyebilir. Taze pancar suyu, etkili bir detoksifiye edici iksirdir.
Maydanoz
Kan akımı üzerinde güçlü bir temizleme etkisi vardır. Bağırsakları uyarır, karaciğeri ve böbrekleri destekler. Maydanoz; A ve C vitaminleri ile detoksa yardımcı klorofilin mükemmel bir kaynağıdır.
Hindiba ve tere
Safra üretimini ve akışını artırır. Bununla birlikte, çok güçlü bir toksin atıcıdır. Karahindiba, içeriğindeki klorofil ile karaciğer için mükemmel bir seçimdir.
Susam ve tahin
Susam, alkolün karaciğeriniz üzerindeki etkisine karşı sizi korur ve sağlıklı karaciğer fonksiyonunu sürdürmenize yardımcı olur. Ek olarak, içeriğindeki Sesamin maddesi ayrıca karaciğeri oksidatif hasardan korumaktadır.
Elma
Sindirim sisteminin toksinlerden arınmasına yardımcıdır. Elma kan dolaşımını arındırır ve lenfatik hareketi artırır. Elmalarda bulunan yumuşak, jelleşen bir elyaf olan Pektin, kolonun peristaltik hareketini destekleyerek toksik atıkların atılımını destekler.
Ceviz: İçeriğindeki Arjinin ile karaciğeri korur. Ceviz de avokado gibi yüksek oranda glutatyon ihtiva eder. Ayrıca cevizde bulunan Omega-3 yağ asitleri karaciğerin temizleme fonksiyonlarını destekler.
Somon balığı, ton balığı: Omega-3 içeren yağlar karaciğerin dostudur.
Zerdeçal: Karaciğer için favori bir baharattır. Dolaşımı artırır; böylece cilt, bağırsaklar ve böbrekler yoluyla toksin atılımını teşvik eder. Antibakteriyel ve antiparazitik özelliklere sahiptir ve iltihap ile savaşmaya yardımcı olur.
Limon: Limon, zengin C vitamini içerir. Vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, safra üretimine yardım eder, mide ve bağırsaklar üzerinde etkilidir.
Avokado ve kuşkonmaz: Glutatyon içeriği ile karaciğere zarar veren toksinlere karşı etkilidir. Glutatyon, güçlü bir antioksidandır; organizmada serbest radikallerin ve çeşitli toksik maddelerin zararsız hale gelmesinde görev alır.
Sarımsak ve soğan: Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için detoks programının olmazsa olmazıdır. Ek olaraki soğanın ve sarımsağın içinde yer alan kükürt bileşimi Alicin kan dolaşımını uyarır, sindirimi harekete geçirir, karaciğer enzimlerini aktive etme yeteneğine sahiptir. Vücuttaki fazla suyun atılmasını sağlar ve karaciğerden toksinlerin atılmasında yardımcı olur. Sarımsakta selenyum bulunduğu için karaciğer fonksiyonlarına destek olarak bilinen gıda maddesidir.
Turpgiller (Beyaz ve kırmızılahana, şalgam, kırmızıturp, pancar, Brüksel lahanası, karnabahar): Karaciğeri güçlendiren antioksidan vitamin ve mineralleri bol miktarda ihtiva ederler. Ayrıca, doku hasarına neden olan serbest radikallere karşı vücudu korurlar. Vücudu toksinlerden temizleyici, güçlendirici ve destekleyici besin elemanlarından zengin sebzelerdir.
Hazırlayan
Banu Kazanç
Beslenme ve Diyet Uzmanı