Mutluluğun anahtarı dondurma, yaz aylarında sıklıkla tükettiğimiz bir lezzettir.
Yaz aylarının favorisi olan dondurma; süt ya da meyve sularının soğutulması ile yapılan, hemen hemen herkesin severek tükettiği bir yaz tatlısıdır. Daha çok yaz aylarında tüketimi revaçta olsa da aslında yaz-kış demeden dört mevsim boyunca tüketebileceğiniz özelliktedir. İçeriğinde protein, karbonhidrat ve yağ gibi temel besinlerin yanı sıra A, B, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineralleri bulundurur.
Dondurma diyette iken yenebilir mi?
Sütle yapılan dondurma kaliteli bir protein ve bol kalsiyum kaynağıdır. Yiyin ama ölçülü yiyin. Dondurma şişmanlatmayan, kalorisi düşük bir tatlı değildir. Dondurma, içeriğindeki kalsiyum nedeniyle öneriyoruz ama diyet yaparken kendinizi kandırmayın. Kalsiyumu almanın daha az kalori içeren seçenekleri olduğunu unutmamak gerekir.
Kilo sorunu olanların; -her ne kadar şerbetli, hamurlu, aşırı yağlı tatlılar yerine daha insaflı kaloriler içerse de- dondurma yerken porsiyonları küçük tutmaları gerekir.
Ne sıklıkta yemeli?
Yeme sıklığınız konusunda önerim; haftada iki kereyi geçmemeniz yönünde olacaktır. Tercihen akşamüstü saatlerinde iki top dondurmayı ara öğün olarak tüketebilirsiniz.
Dondurma deyince aklınıza hemen külahı da geliyor, değil mi?
Dondurmaları sunarken külahlar, kornetler, kâğıt helvalar gibi pek çok seçenek; görüntüsünü cazip kılmak için, topping diye isimlendirilen çikolata parçaları, fıstıklar, soslar gibi çeşitli süslemeler sizi bekliyor. Üzerine ekstradan konulan fıstık, karamel ve krokan gibi malzemelerle, normalde 1 porsiyondan alacağımız kalori miktarını farkında olmadan oldukça arttırabiliyoruz. O halde dondurmanızı sade ya da meyveli olanlarından seçmenizi ve kâğıt helva, külah benzeri şeyler yerine kâsede, ekstra soslar, parça çikolatalar, fıstıklar ilave etmeden tüketmenizi öneriyorum. Tercihiniz taze meyve ile yapılmış ve doymuş yağ oranı düşük olan dondurmalar olmalıdır. Üstüne illa bir ilave yapmak istiyorsanız birkaç parça fındık ile yetinmelisiniz.
Evde daha az kalorili ve sağlıklı dondurma hazırlayabilirsiniz
Dondurmalarınızı evde yapmayı deneyin. Bunun için, pek çok markanın dondurma yapmada kullanılan ev tipi ürününü bulmanız artık mümkün. Gıda boyası ve katkı maddeleri içermeyen, taze meyvelerden yapılan, daha az kalorili, daha az yağlı ve şekerli dondurmalar hazırlayabilirsiniz. Sorbe denilen ve sadece meyve suyuyla yapılan; içlerinde en az kalorili olanıdır.
Çilek, şeftali, kivi, ananas, vişne, kavun gibi pek çok meyveyi bu amaç için kullanabilirsiniz. Yağ yerine Hindistan cevizi yağı veya avokado püresini ilave edip şekeri azaltmak için kurutulmuş turunçgil kabukları, taze zencefil veya nane katmayı deneyebilirsiniz.
Soğuk ve ferahlatan meyveleri kalıplarda dondurarak, gerçek meyve ve sularına şeker ilave etmeden, biraz limon suyu eklemek sureti ile hazırlayabileceğiniz gibi; misafirlerinize de yağsız yoğurtla farklı alternatifler sunabilirsiniz.
Light adı altında satılanlara dikkat etmelisiniz
“Light” adı altında, tatlandırıcı ile yapılan dondurmaların lezzetini arttırmak için, daha fazla yağ ilavesi yapılıyor. Yağ içeriği düşük olanlarda ise lezzetini arttırmak için daha fazla şeker kullanıyorlar. Bence, marketten satın alacaksanız etiketlerini iyice okumalısınız. Bize en fazla kalori veren ise şeker ve yağlardır.
Açıkta satılan dondurmalara dikkat!
Bütün bunların yanında, dondurma dikkatli yenilmesi gereken bir besindir. Özellikle süt sıcak ortamda çabuk bozulur. Üretiminde hijyen kuralları konusunda dikkatli olmak yeterli değildir. Sevk ve depolamasının da uygun koşullarda olması gerekir.
Yaz aylarında dondurma da sıcak ortamda kalırsa bakteriler daha kolay üremekte ve zehirlenmelere neden olmaktadır. Erimiş, eridikten sonra yeniden donan dondurmalar kesinlikle tüketilmemelidir. Açıkta satılan dondurmaların servisine yardımcı kaşıkları da bakterilerin üremesi ve hijyen açısından diğer bir tehlikedir.
Kimyasal aromalar ve gıda boyası kullanılanlar yerine doğal meyvelerden yapılanları seçmelisiniz. Size bir ipucu; dondurmanın rengi çok parlaksa gıda boyaları ile renklendirilmiştir.
Hazırlayan
Banu Kazanç
Beslenme ve Diyet Uzmanı