Her derde deva limon; lezzeti artırmak, sindirimi kolaylaştırmak, vücut direncini kazanmak için kullanılan önemli bir C vitamini kaynağıdır.
Sabah güne bir bardak limon suyuyla başlayın; bunun gerçekten harikalar yarattığını göreceksiniz.
Yaz deyince ferahlatan, ekşimsi, mayhoş tadı, serinletici etkisi ile C vitamini deposu olan limonlarla yapılmış buz gibi limonata içmek keyif verir. Ayrıca, limon, suyun tadına hoş bir lezzet katar; aromalı su içmek sizi daha fazla tüketmeye teşvik edebilir; limon ilave ettiğinizde su alımını artırabilirsiniz.
Limon içinde neler var?
Limonun içinde A, B1, B2, B3, C ve PP olmak üzere çok sayıda vitamin, kalsiyum, bakır, silisyum, demir, fosfor, manganez gibi mineraller, meyve şekerleri, sitrik asit gibi organizmaya yararlı maddeler bulunur.
Her mevsimde bulabilirsiniz
Akdeniz ve Ege’de yetişen limon, sağlığımızın dostudur. Buna ek olarak, yatak limonculuğu sayesinde, yılın her zamanında taze olarak bulunabilmektedir.
Limon nasıl tüketiriz?
Limonu aslında limonata yapmanın dışında çok farklı şekillerde tüketebilirsiniz. Ayrıca, günlük hayatta limonu hemen hemen her yerde; çorbada, içeceklerin yanında, süslemek için tatlı ve tuzlu yemeklerde, özellikle zeytinyağlılarda, salatalarda kullanırız. Dilim olarak yemeklerin yanında yer, kabuğunu rendeler, içecekler hazırlar, suyunu sıkar, şerbetler ve tatlılar yapabilirsiniz.
Limonun sağlığa yararları
Limonun içeriğindeki C vitamini en etkili antioksidanlardan biridir; kemik, eklem ve damar sağlığı için önem taşır. Serbest radikalleri nötralize edebilir, bazı kanser türleri ve kalp hastalıklarını önler. Ayrıca, limon, içeriğindeki sitrik asit ile mide enzimlerini harekete geçirir, sindirime katkı sağlar, toksinlerin atılmasına yardımcı olur. C vitamini insan vücudundaki cildin destek sistemi olan kollajen üretimi için gereklidir. Güçlü bir antibakteriyel, antiviral, antiseptik etkiye sahip olan limon, enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirir. C vitamini metabolizmayı hızlandırır. Ayrıca vücudumuzda kan yapımı için gerekli olan demir ve folik asidin kana geçmesini kolaylaştırır ve vücutta kullanımını artırır.
Kilo vermenize yardımcı olur mu?
Limon, düşük yağlı, düşük kalorili bir besindir. Aynı zamanda çözünen lif türü olan pektin için mükemmel bir kaynaktır. Sindirim sürecinin yavaşlamasına yardımcı olduğu için, çözünen liflerin kan şekeri düzeylerini düşürdüğü bilinmektedir. Bu lif, sindirimi yavaşlattığından, kilo kaybını desteklemek için dolgunluk hissini (tokluğu) artırır.
Limon suyunun kilo vermeye katkısı var mı?
Gerçek şu ki, limon suyu doğrudan kilo vermeyi desteklemez. İster sıcak ister soğuk olsun, ister limon veya herhangi bir aroma verici ilave edilmiş olsun, su; sağlıklı bir diyetin önemli bir bileşenidir, çünkü metabolizmayı hızlandırır. Su içmekten zevk almayanlar için, biraz limon ilave etmek, lezzeti kalori eklemeden artırmanın harika bir yoludur.
Limon, sitrik asit, demir ve pektin
Sitrik asit; limon, mandalina, greyfurt ve portakalda bulunan ekşi tadı veren maddedir. Limonun asiditesi; portakal, greyfurt vs. gibi diğer turunçgil cinsi meyvelere oranla daha yüksektir. İçerisindeki sitrik asit ile limon, asit özellikte olmasına karşın, sindirildikten sonra vücuda yüksek düzeyde alkali özellik kazandırır.
Limondaki C vitamininin demir emilimini artırıcı özelliği vardır. İçtiğimiz çayda bulunan maddeler, demirin vücutta emilimini engellediği için, çayı limonlu içmek daha doğru olur.
Limonun içeriğindeki pektin, vücudun lif ihtiyacını karşılar. Kolon sağlığı ve kolesterol kontrolüne yardımcı olur, kan şekerinin ani yükselmesini engeller, iştahı baskılar.
Limon kabuğu
Limon kabuğu da faydalıdır, limonun suyundan daha fazla vitamin ve mineral içerir. Limonoid; limon, mandalina ve portakal gibi narenciyelerin kabuklarında yüksek miktarda bulunan, acı tatta bir maddedir. Tümör gelişimini durduran enzimlerin üretimini artırır. Limon kabuğunun içinde yer alan polifenoller, kansere karşı koruyucudur.
Limon suyu ya da limon kabuğunun tadı; sebzelerin, et ve tatlıların lezzetini güçlendirir. Limonun ekşiliği, dildeki tat gözeneklerini uyarıp tükürük salgılanmasını artırır. Limon ile, yiyeceklere koyduğunuz tuz miktarını azaltabilirsiniz. Kesip doğradığınız meyve ve sebzelerin kararmasını, üzerlerine bir miktar limon sıkarak önleyebilirsiniz.
Aklınızda bulunsun: Günlük beslenme düzeninizde sıklıkla kullandığınız sarı limonun yanı sıra yeşil lime kullanmaya başlamanız, beslenmede çeşitliliği artıracaktır.
LİMON KULLANIRKEN BU ÖNERİLERE DİKKAT ETMELİSİNİZ
- Limondaki A, B1, B2 vitaminleri ışıktan, C vitamini ise havadan çok etkilenmektedir.
- Limonun tümünü kullanmayacaksanız limonu kesmek yerine sivri bir şeyle delin ve suyunu oradan akıtın.
- Limonu kestiyseniz ve yarısını sonra kullanacaksanız yarım limonu bir tabağa, kesik yeri tabağa gelecek şekilde koyun ve üstüne bir bardak kapayın.
- Limonun ince kabuklusu makbuldür. Kalın kabuklu limon ilk bakışta kendini belli eder. Tepesinde kiraz büyüklüğünde bir çıkıntı vardır.
- Bir limonun daha bol su vermesini istiyorsanız kaynar suya atıp kısa bir süre bekletin.
- Limonu, boylamasına da enlemesine de kesebilirsiniz. Ancak limon yeni ürünse mutlaka boylamasına kesin.
Hazırlayan
Banu Kazanç
Beslenme ve Diyet Uzmanı