
Çok düşük kalorili, bir o kadar da faydalı olan bitki “semizotu” bu haftaki yazımızın konusunu oluşturuyor.
Semizotu, kalori alımını sınırlamaya çalışan insanlar için, düşük kalorili olduğundan diyet dostudur. Ayrıca, yedikten sonra tokluk sağlayan diyet lifi ile doludur. Herhangi bir özel çaba gerektirmeden, her koşulda büyüyebilen bitkidir. Gaziantep’te semizotu, “pirpirim” (pirpirim otu) olarak bilinmektedir.
Semizotunun özelliği, E vitamini ve alfa-linolenik asit (ALA) adı verilen Omega-3 içermesidir. Omega-3 vücudumuzun düzgün çalışması için gerekli olan temel yağ asitlerinden biridir. Aynı zamanda C vitamini, magnezyum, riboflavin, potasyum, fosfor, kalsiyum, çinko, manganez ve bakır içerir; beta-karoten yönünden zengindir.
Semizotu; kolesterolün düşürülmesine, kan basıncını ve metabolizmasını düzenlemeye, mesane, meme, akciğer ve prostat kanseri ve melanomlara karşı korumaya yardımcı olur.
Sağlıklı kemikler, dişler ve kaslar için gerekli olan kalsiyumu, kan basıncını kontrol altına almak için gerekli olan potasyumu, vücuda oksijen taşınması için gerekli olan demiri sağlar.
Magnezyum bakımından zengindir; bu nedenle omuriliği, sinirleri, hafıza, konsantrasyon ve kas fonksiyonunu destekler. En önemli özelliği ise Omega-3 kaynağı olmasıdır. Omega-3, kalp ve damar sağlığına faydalı olan ve enflamasyona karşı önerilmektedir.
ALA – Alpha-linolenik asit içerir ve vücut, ALA’yı Omega-3’e çevirebilme özelliği taşır.
Ayrıca, tümörlerin küçülmesini destekleyici antioksidan olan glutatyon ve melatonin içerir. Semizotunun antioksidan kapasitesi, melatoninin yanı sıra içerdiği farklı antioksidan maddeler olan C vitamini, glutatyon ve beta-karoten ile desteklenmektedir.
Genellikle semizotu, uzun ömürlü olması için çamurlu, topraklı kökleri ile satılmaktadır. Öncelikle bu topraklı kısımları kesip atmak ve bol su ile yıkamak gerekir. Satın alırken yapraklarının canlı, diri ve körpe olanını tercih etmeli, çiçeklenmemiş ve tohumlanmamış olanları seçmelisiniz. Pişirdiğinizde bazı özelliklerini yitirir; çiğ tüketmeli ya da çok düşük ısıda, çok az su ile kısa sürede pişirmelisiniz. Metal bıçak kullanmak yerine yaprakları elinizle koparmalısınız.
Diyetinize Uygun Tarifler
Semizotu; gevrek ve sulu dokusu ile hafif ekşi bir tada sahiptir. Yerken, ferahlatıcı ve serinletici etkisi olur. Yaprakları ve sapları küçük olduğunda daha lezzetlidir. Çiğ olarak veya pişmiş olarak yenebilir ve yeşillik gerektiren her yemeğe ilave edilebilir.
Semizotu Salatası
Semizotu hazırlamanın en kolay yolu salatadır. Çok hafif sızma zeytinyağı ve limon ilave edip çiğ olarak tüketebilirsiniz. Ayrıca içine ceviz ilave ederseniz -her ikisi de Omega-3 içerdiğinden- sinerjik bir etki de yakalarsınız.
Daha bol malzemeli bir salata isteseniz; temizlenmiş semizotu yapraklarını, doğranmış salatalık ve domates ile karıştırın ve 2-3 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu ile 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin. Tat vermek için biraz tuz serpebilirsiniz.
Çiğ olarak salata yaptığınızda nar ekşisi, hafif kavrulmuş çam fıstığı, süzme yoğurt veya labne peyniri ekleyebilir, üzerini sızma zeytinyağı ve kırmızıbiberle süsleyebilir, davetkâr sunumlar hazırlayabilirsiniz. Hatta daha yaratıcı olmak isterseniz içerisine kuru ve taze meyveler koyabilir, kinoa, bulgur gibi ilavelerle salatanızı daha da doyurucu hale getirebilirsiniz.
Semizotu Cacığı
Yaz günleri için sizi oldukça serinletecek, bol yoğurt ve sarımsak ile semizotucacığı yapabilirsiniz.
Semizotu Yemeği
Semizotunun mayhoş tadıyla son derece uyumlu olacak kıyma, soğan, bulgur ve domates ilavesi ile yemeğini de yapabilirsiniz.
Semizotu yemeği çok lezzetli olmakla birlikte, semizotu çiğ olarak tüketildiğinde vücuda daha fazla yararlı olur.
Semizotlu Pesto Sos
1 bardak dolusu semizotu yaprağı, bir avuç fesleğen yaprağı, 1 diş sarımsak, ½ fincan badem, yarım limonun suyu, 2 kaşık zeytinyağı, bir fiske tuz ve pul kırmızıbiber ile pesto sos yapabilirsiniz.
Semizotu Çorbası
Semizotu ile kabağı karıştırıp hem sıcak hem soğuk olarak servis yapabileceğiniz nefis bir çorba hazırlayabilirsiniz. Tarif ve malzemeler: 2 adet kabak (çok iri rende yapabilir veya jülyen doğrayabilirsiniz) ve 2 su bardağı semizotunu (gevrek ve küçük yaprakları seçmelisiniz), 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile çok hafif ateşte pişirin. İçine taze soğan, 2 diş sarımsak, 2 su bardağı su, 1 su bardağı yoğurt ve kırmızıbiber ilave edin, bir taşım kaynatın. Tuzu, yoğurdun kesilmemesi için sonradan ilave edin. Ve çorbanız servise hazır… Arzu ederseniz çorbanızı buzdolabında bekletip soğuk olarak da tüketebilirsiniz.
Bonus 🙂
Omlet veya hazırladığınız krep hamuruna semizotu ilave edebilirsiniz.