
Yeni yıla evde girmek isteyenler ve sevdiklerini evde özenle ağırlamak isteyenler; sizin için yeni yıl ruhuna yakışan, yılbaşı spesiyaliteleri ile evde hazırlayacağınız, sağlıklı, zevkli parti önerileri ve menüsü hazırladım.
Yemekler ve mezeler kadar sofranızda görselliğe de önem vermelisiniz. Yaratıcılığınızı kullanın, çeşitli nesneleri dekoratif olarak kullanıp özgün ortamlar hazırlayın. Küçük detaylarla farklılık yaratabilirsiniz. Özenle seçilmiş masa örtüleri, Amerikan servisler, runner’larla işe başlayın. Mumlar, çiçekler ve şık masa aksesuarları, porselen tabaklar, tabakların yanında şık kutuları ile minik hediyeler, kristal bardaklar, gümüş objeler seçebilir ya da tercihinizi ahşap, seramik, etnik, otantik öğelerden yana kullanabilirsiniz. Masanın üzerine yılbaşı ruhuna uygun, parlayan renkli yıldızlar, küçük çam kozalakları ekleyebilirsiniz.
Öncelikle konseptinizi oluşturun ve renklerinize karar verin. Yeşil ve kırmızı her zaman popülerdir ancak farklı olmak istiyorsanız mor ve altın veya mavi, lila, gümüş gibi renk kombinasyonlarını deneyebilirsiniz. İllaki şık bir şeyler hazırlamanız için çok para harcamanız da gerekmez. Sonuçta dallar, çam kozalakları gibi doğal unsurlardan da yararlanabilirsiniz. Bunları doğal halinde bırakmak dışında simli, yaldızlı boyalarla renklendirebilirsiniz. Peçetelerinizi değişik şekillerde katlayabilir, çok farklı objelerle peçete bilezikleri oluşturabilirsiniz.
Gelelim menü için önerilere… Hazırlamak istediklerinizin çeşidi konusunda bir diyeceğim yok ama porsiyonları abartmayın.
Menü İçin Öneriler
Kuruyemiş olarak, çeşit çeşit baharatlarla hazırlayacağım patlamış mısırlarım olacak. O kadar çok tarif var ki tercih sizin… Tarçın, vanilya, ceviz, badem kırıkları, çikolata, marshmallow, karamel, fıstık ezmesi, kakaolu fındık kreması veya kırmızı biber, sarımsak, limon kabuğu, köri, kekik, fesleğen, biberiye, acı sos, soya sosu, wasabi sosu… Belki siz çeşitleri arttırabilirsiniz.
Peynir tabağı hazırlayabilirsiniz. Peynirleri çeşitli baharatlar ve aromalı otlarla süsleyebilir hatta tahta şişlere geçirip sunabilirsiniz.
Eminim bu peynir tarifini denemek isteyeceksiniz: Ezine peyniri, Antep fıstığı, kekik, sarımsak, sızma zeytinyağı ve anason tadı için bir kapak dolusu rakıyı (tercihe bağlı), homojen bir hâle gelene kadar karıştırıp servis ediyoruz ancak miktarlarını, hazırlayacağınız porsiyon sayısı ve damak tadınız belirleyecek.
Humus, vegan sofraların baş tacıdır. O halde oldukça basit bir tarifim var: 1 bardak nohut unu, teflon tavada hafifçe kavrulacak. 3 çorba kaşığı tahin, zeytinyağı, limon suyu, çok az miktar ezilmiş sarımsak, kimyon, tuz ve pul biber ile karıştırılacak. Lezzetli bir dip hazırlandı bile…
Havuç, salatalık, kırmızı, sarı, turuncu biber dilimlerini fırınlayıp uzun uzun şeritler halinde kestiğim lavaş ekmekleri yanında servis yapıyorum.
Tapenade… Fransa’dan Provensal bir lezzete ne dersiniz? Zeytinli bir sos hazırlıyoruz… Zeytin, kapari, zeytinyağı, pul biber, limon suyu, aromalı otlar (fesleğen çok yakışıyor), ceviz içi, çok az kırmızı soğan ve etli kırmızı biberi (kapya) mutfak robotunuzda hızlıca karıştırın. Servis etmeden önce buzdolabında üç saate kadar soğutup beklettiğiniz harika sosunuz karşınızda… Orijinal tarifinde ançüez var ama ben koymuyorum. Minik ekmeklerin üstüne sürdüğünüzde nefis oluyor.
Salataya Gelince
Geniş endiv (beyaz hindiba) yaprakları içine süzme yoğurt veya labne peyniri, çok az sızma zeytinyağı, sarımsak, limon suyu, hardal ve ezilmiş avokado ekleyip, üstüne nar taneleri serpiyorum. Ben endivin biraz acımtırak, baharatlı tadını seviyorum. Fakat siz dilerseniz Yedikule marulu yapraklarını kullanabilirsiniz. Nar ile yılbaşı ruhuna gönderme yapıyorum; zarları çıkarılmış greyfurt da yakışır.
Bir diğer sağlıklı salatam ise; tahinli turp (turp tadı fazla keskin geliyorsa alabaş da rendeleyebilirsiniz). Limon suyu, tuz, biber, sumak ve maydanoz ile süslüyorum. Servis yapmadan evvel çam ağacı şeklinde bir kalıp da kullanabilirsiniz.
Hindiyi fırında pişiriyoruz. Ben bütün bir hindi yerine iki kocaman hindi budu alıyorum. Portekizlilerin meşhur piri piri sosunu da hazır alıp hindinin üstüne iyice yayıp nar gibi kızartıyorum fakat sosun lezzetinin bir hayli acı olduğunu söylemeliyim. Yanında ise kereviz, patates (tatlı patates daha çok yakışıyor), yer elması, havuç gibi her türlü kök sebze ve bal kabağını irice doğrayıp üstüne balzamik sirke, zeytinyağı ve aromatik otlar serpip fırınlıyorum.
Sıra Tatlıda
Kestaneli ayva tatlısı! Ayvanın renginin kırmızı olması için vişne suyu ilave ediyor ve fırın torbasında kırmızı renk alana kadar, karanfil tanesi ve ayva çekirdekleri ile jölelendirerek pişiriyorum. Üstüne, bir kestane şekerini küçük küçük parçalara ayırarak serpiyorum. Vişne suyu ve kestane şekeri ilave ettiğim için şekere ihtiyaç olmuyor.
Alkol, sosyal ortamların, kutlamaların vazgeçilmezi; neşenin, keyfin birlikteliğidir. Fakat alkol sınırlı tüketildiğinde daha rahat hissetmenize yardımcı olur. Aşırıya kaçıldığında hem sizin için hem çevreniz için hiç de hoş olmamaktadır. Ertesinde ise hazımsızlık, mide yanmaları, baş ağrısı, yorgunluk da cabası… Bizden hatırlatması…
Kokteyl büfem de meyve parçaları, buz, soda ve beyaz şarapla hazırladığım spesiyalim ile kırmızı şarap, karanfil, tarçın, elma ve portakal kabuğu, kuru üzüm, badem kırıkları ile zenginleştirdiğim sıcak şarabımdan oluşuyor.
Ve de harika aromaları, renkleri ve efsanevi şekilli buzlarla hazırladığım içi su dolu karaflarım… Kurutulmuş güller, çiçekler ve meyvelerin ilavesi ile yaratıcılığınızı kullanın. Yıldız formunda, hoş sunumlu buzları örnek olarak verebilirim.
Geceye domates çorbası ile nokta koymak istiyorum. Domatesleri fırında, üstüne zeytinyağı, tuz, karabiber gezdirerek ve halka halka kestiğim kırmızı soğanlarla közlüyorum. Sonra tavuk suyu ilave ederek blender’dan geçirip, bir taşım kaynatıp, parmesan peyniri ve etimek ile ikram ediyorum. Birbirinden şık, hatta üstünde mesajların yer aldığı, kişiselleştirdiğiniz kupalar ve çorba, gecenin sürprizi olur.