Kilo vermeyi bahar aylarına ertelemeyin! Peki, neden? Çünkü uzun kış günlerininden yararlanarak bahara daha fit ve alımlı bir iriş yapabilirsiniz. Haydi, gelin birlikte bakalım.
Yaza hazırlık dönemi yaklaştıkça dört bir yanımızı hızlı kilo verme telaşı sarıyor. Şok diyetler, kalorisi düşük diyetler, tek besine dayalı diyetler, karbonhidratların kısılıp proteinlerin arttırıldığı diyetler ile kışın rehaveti içerisinde alınan kiloların çok kısa zaman dilimi içerisinde geri verilmesi hedefleniyor.
Hızlı kilo verme arzusu kilo kaybının ağırlıklı olarak yağdan değil, kas ve su kitlesinden olmasına neden oluyor. Sağlıksız zayıflama diyetleriyle verilen kilolar yaz ortasında hatta bazen deniz kıyısında boy bile gösteremeden fazlası ile geri alındığı gibi metabolizmanıza zarar veriyor. İşin gerçeği; aç kalarak kilo verilmez. Günlük enerjinizi sağlayan besinler eksik ya da dengesiz tüketildiğinde vücudunuz bunun sinyallerini vermeye başlayacaktır.
Yaşam kalitenizi yüksek tutmak için öncelik vermeniz gereken konulardan biri bedeninizin ihtiyaçlarının sağlıklı olarak karşılanabilmesi olmalıdır. İhtiyacınız olan kaloriyi proteinler, karbonhidratlar, yağlar, lif, vitamin ve minerallerden yeterli miktarda aldığınız sağlıklı ve dengeli bir beslenme modeliyle; hedeflediğiniz vücut ağırlığına yaza kadar stressiz, telaşsız bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Ben bu konuda danışanlarıma “HEPOBUR DİYET” adını verdiğim diyetimi öneriyorum. Bu diyette aç kalmak, yasaklamalar, aşırı kısıtlamalar yok. Her besin grubu dengeli olarak tüketiliyor; içerisinde et de var, makarna da, hatta tatlı ve çikolata da. Hepsi hafta bazında çeşitli öğünlere dağıtılarak yeniliyor. İşin sırrı; ölçü, denge ve porsiyon kontrolü. Günün doğru zamanlarında doğru kombinasyonları olan öğünler tüketirseniz kalıcı kilo kontrolünü sağlarsınız.
Kilo Vermeyi Bahar Aylarına Ertelemeyin: Kararlı Olun, Yol Haritanızı Belirleyin
Yaza kadar kilo vermek için kararlı iseniz stratejik adımların en önemlisi, diyete başlamadan önce muhakkak hedefiniz olmasıdır ancak hedefleriniz gerçekçi ve ulaşılır olmalıdır. Kendinize imkânsız hedefler koymayın ki; diyetiniz yarıda kalmasın, motivasyonunuz bozulmasın. Kilo vermeyi bahar aylarına ertelemeyin, çünkü:
- Beslenme alışkanlıklarınızda değişiklikler yapmak için kendinize zaman tanımalısınız. Yemek istek ve tercihlerinizi çoğu zaman duygu ve düşünceleriniz belirler. Kilo vermek için çaba sarf etmek, motivasyon ve kararlı oluşunuzla başarılır. Ara sıra da olsa sizi sabote edici engellerle karşılaşabilirsiniz. Sosyal ortamlarda, katıldığınız davetlerde zorluklar yaşayabilir, hatta küçük tavizler vermek zorunda bile kalabilirsiniz. Böyle durumlarda battı balık yan gider diye düşünmeyin, zararın neresinden dönseniz fayda olduğunu kendinize hatırlatın.
- Kilo verme sürecinizde istekli olmalısınız. Alışkanlıklarınızın hepsini bir gecede tamamen değiştirmeyi beklemeyin. Önceliklerinizi belirleyin; yapmak istediğiniz değişiklikleri sabır ve kararlılıkla, yavaşça yaşantınıza geçirmeye çalışın. Örneğin; yürüyüş yaptığınız her gün için takviminize bir yıldız koyabilirsiniz. Böylece ilerlemeyi ve yıldızları görebilirsiniz.
- Diyet programınızda planlı olmanız da önemlidir. İhtiyacınız olanları önceden hazır edin. Egzersiz için spor ayakkabı ve kıyafet ya da sağlıklı yemekler hazırlamak için önce mutlaka bir alışveriş listesi hazırlayın ve bunları alın. Ara öğün alternatifleri, meyve ve sebze, kuru yemişler, kuru meyveler; hepsi elinizin altında bulunsun. Ton balığı, hindi, peynir, tam tahıllı ekmek gibi hızlıca sağlıklı bir öğün hazırlamanıza yardımcı olacak besinleri mutlaka mutfağınızda bulundurun.
Yaz Gelmeden Önce Bu Önerilere Göz Atmaya Ne Dersiniz?
- Aktif olmalı ve hareketli bir yaşam tarzı benimsemelisiniz. Fiziksel aktivitenizi arttırmak için merdiven inip çıkmak, yürüyüş fırsatlarını değerlendirmek gibi bahaneler yaratmalısınız. Bir spor salonuna üye olun, arkadaşlar edinin, bu süreyi keyif alacağınız bir aktiviteye dönüştürün. Hava koşulları ve hafif üşütmeler nedeniyle kendinizi iyi hissetmeyip, spora ara vermiş olabilirsiniz. Sakın havlu atmayın ve kaldığınız yerden devam edin.
- Lezzetin bol un, yağ, şekerden oluşmadığının bilincinde olun. Düşük kalorili ve sağlıklı yemek tariflerini öğrenin; kitaplar satın alın.
- Planlı alışveriş yapın. Organik ürün satan mağazalar, pazarlar konusunda araştırmalar yapın; semt pazarlarından haftalık alışveriş yapın.
- Sağlıklı yemek pişirmenize yardımcı olacak mutfak gereçleri satın alın. Mesela buharlı bir pişirici ile işe başlayabilirsiniz.
- Su şişeniz ile dost olun. Su içmenizi teşvik etmek için bilgisayarınıza ya da telefonunuza gün içerisinde sizi uyaracak hatırlatıcı mesajlar koyabilirsiniz.
- Sağlıklı bitki çayları ve değişik tatları denemelisiniz. Aynı şeyi baharatlar için de yapabilirsiniz.
- Alışverişe vakit ayırın ve etiketleri okumak için çaba sarf edin. Ambalajlı ürünlerin üzerindeki etiketler; tüketicilerin sağlığını korumada ve satın alma kararlarında etkili olur. Etiketlerde; besin öğeleri, enerji değerleri, içerdikleri vitamin ve mineraller, son kullanma tarihleri, katkı maddeleri, saklama koşulları gibi birçok bilgi yer alır.
Hazırlayan
Banu Kazanç
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Yorum1
HArika bir yazı.. Teşekkürler..