Kurban Bayramı süresince et tüketiminiz artacaktır. Kırmızı et, kaliteli bir protein olmanın yanında, doymuş yağ ve yüksek oranda kolesterol içerdiğinden; sağlığınızı riske atmamak için dikkatli olmalısınız.
Etin yanına hamur işi yerine sebze
Etin yanında hamur işi, makarna ve pilavı tercih etmemelisiniz. Aşırı et tüketimini dengelemek için mutlaka etin yanında sebze yemelisiniz. C vitamini, potasyum gibi vitamin ve minerallerden zengin yeşil yapraklı sebzeler ve çiğ olarak tüketeceğiniz salata; ette bulunan demirin emilimini artırır.
Kolesterole dikkat
Hayvanların iç organları (sakatat) daha fazla yağ içerir. Özellikle yüksek kolesterol değerlerine sahipseniz, bunları tüketmeyiniz. Hayvanların iç yağlarını, lezzet vermesi için yemeklere ilave etmeyiniz.
Etleri bekletmelisiniz
Kurbanlık etler bekletilmeden pişirildiğinde hem sert olur, hem de güç sindirilir. İdeali, etleri en az 24 saat bekletmektir.
Etleri terbiye edebilirsiniz
Eti, yumuşak olması için yoğurt, sirke, limon suyu, soya sosu gibi asidik maddelerden biri ile sıvı yağ, soğan suyu, karabiber, kırmızıbiber, biberiye, kekik gibi çeşitli baharatlarla terbiye (marine) ederseniz; daha lezzetli olacaktır. Etleri tava veya ızgaraya yerleştirmeden önce ısıtmalısınız. Yüksek ateşte pişirmeyin. Tuz koyacaksanız, et piştikten sonra ilave edin.
Mangalda pişirmeyin
Kömür ateşinde pişirilen etler, özellikle ateşe çok yakın pişirildikleri için sağlıklı değildir. Kömürleşen etler kanser riski taşır. Ateşin çok harlı olması ise vitamin değerlerinin kaybolmasına yol açar. Dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise, bu pişirme yönteminde etin dış kısmı pişmekte, içi ise çiğ kalmaktadır. Etleri kavurmak ya da kızartmak yerine haşlama, fırınlama, ızgara gibi yöntemlerle pişirmelisiniz. Kavurma yapacaksanız, pişirme işlemini tereyağı ve kuyruk yağı ilave etmeden, kendi suyunda, kısık ateşte yapın. Mümkünse öğle yemeğinde yemeye özen gösterin.
Kurbanlıklarınızın veteriner kontrolünden geçtiğinden emin olun ve keserken de hijyenik kurallara dikkat edin.
Tatlılara dikkat
Tatlı tüketiminize dikkat etmelisiniz. Evde dostlarınız için hazırladığınız bayram ikramlarınızı değiştirin. İçlerinde çok fazla yağ, şeker, un bulunan kek, kurabiye, börek ve baklava gibi yiyecekler yerine; sütlü ve meyveli tatlılar yapmanızı öneririm. Mevsim itibari ile kabak tatlısı ve ayva tatlısı ikram edebilirsiniz.
Aşırı tatlı tüketimi, kan şekerinde dalgalanmalara neden olur. Hızlı acıkır ve daha fazla tatlı yemek istersiniz. Kan şekerinizi proteinli bir besin tüketerek dengede tutmanız gerekir (Örn: iki kuru kayısı + 2 ceviz / fındık veya 1 bardak ayran + kepekli galeta veya 1 elma + 6 badem / fıstık). Çikolata, şeker ve tatlılar; sindirim sisteminizi olumsuz etkiler. Kontrolü elden bırakırsanız, kilo artışı dışında hazımsızlık, mide yanması, gaz vb gibi bağırsak şikayetleriniz de artacaktır. Özellikle diyabet, hipertansiyon, kalp-damar hastalıklarınız varsa; sağlığınıza ve yemenize, bu dönemde daha da dikkat etmelisiniz.
Bitki çayları, taze meyve suları terciniz olsun
İçilen kahve, kola ve çikolata ile alınan kafein miktarları konusunda da dikkatli olunmalıdır. Bitki çayları, taze meyve suları tercihiniz olsun.
Dengeli beslenmeye özen gösterin
Besinleri dengeli olarak tüketmeye özen gösterin. Süt ve süt ürünleri grubu, protein grubu (et, yumurta, balık, tavuk), karbonhidrat grubu (baklagil ve tahıllar), sağlıklı yağlar, yağlı tohumlar (zeytinyağı, omega-3, fındık, ceviz gibi); vitaminler ve mineraller için ise lif kaynağı sebze ile kuru / taze meyveler gibi her gruptan yeteri kadar yiyecek tüketmelisiniz. Yemek yerken aşırıya kaçtığınız bir öğünün ardından daha hafif yiyecekler yiyerek dengeyi sağlamaya çalışın.
Bayram sofralarınız nasıl olmalı?
Bayram sofralarında misafirlerinizi ağırlarken; kızarmış, soslu et yemekleri yerine haşlanmış et, yanında buharda pişmiş sebzeler, çok az zeytinyağı ilave ederek hazırlanan sebze yemekleri, salatalar ile daha düşük kalorili, hafif ve sağlıklı menüler oluşturabilirsiniz.
Öğünlerinizin düzeni bozulabilir
Bayram ziyaretleri nedeniyle yemek saatleriniz, ana ve ara öğünleriniz şaşabilir. İştahınızı kontrol etmek için, ziyaretlere giderken çok aç olmamaya dikkat edin.
Hareketsiz olmayın
İşe ara verildiğinden, dinlenmek için bayram tatilleri iyi bir fırsat gibi gözükse de, fiziksel aktivitenize dikkat etmelisiniz. Gittiğiniz spor salonu muhtemelen kapalı olacaktır. O halde siz de fırsat buldukça, güneşli günlerde, oksijenin yoğun olduğu deniz kenarı ve yeşil alanlarda, açık havada yürüyüşler yapabilirsiniz.