Yılbaşı gecesi kalori hesaplaması olmadan eğlenebilmeniz için yazımıza göz gezdirin.
31 Aralık gecesi, yeni yılı karşılama ritüelinin tüm toplumca yemeyle içmeyle kutlandığı gündür. Yemek ile eğlence el ele verir, aşırı kalori alınır. Neşe ve coşku ile yeni bir yılı keyifli karşılama isteği abartılır; ağırlıklı olarak kalabalık aile, dost ve arkadaşların yer aldığı bir masa etrafında geçen gecede bolluğun, bereketin simgesi olan yiyeceklerle birlikte alkol tüketimi de artar.
Araştırmalara göre bir öğünde alınan kalori, kişilerin ihtiyaçları olanın 2-3 katına ulaşmakta hatta 7000 kaloriyi bulmakta olduğu yönündedir.
Kalorilerinin yüksek olmasının yanında, yenilen pek çok şey, sağlığımızı da olumsuz yönde etkiler; bu kalori yüklemesinde alkollü içecekler de önemli bir yer tutar. Biliyorum, “yılda bir kez geliyor” diyebilirsiniz, yine de hatırlatmak istiyorum: Unutmayın, kontrolsüz alkol tüketimi, aşırı kalorili yiyeceklerle birleşince, gecenin ilk saatlerinde keyifle başlayan eğlence, sonraları yerini hazımsızlık, mide yanmaları, baş ağrısı, yorgunluk gibi şikâyetlere bırakır. Ertesi gün sizi zorlayacak olması da cabası…
Partinin yeme-içme ağırlıklı olması –aç olmasanız bile– bolluk, renkli ve şık sunumlar, insanların sayısı, ortam; sizi yemeğe teşvik edecektir.
Yılbaşı sofralarında lezzet kadar görsellik de önem taşır
Yemekler ve mezeler kadar sofranızda görselliğe de önem vermelisiniz. Yaratıcılığınızı kullanın, çeşitli nesneleri dekoratif olarak kullanıp özgün ortamlar yaratın.
Yemek öncesine dikkat
Partilerde cazip açık büfelerin, özellikle de kanepelerin çekiciliğine kapılmayın. Mümkünse çok fazla yağ içerdiği için kremsi görünenlerden uzak durun. Yemek öncesi içkinin yanında sunulan kalori içerikleri yüksek dip soslardan, cips ile kuruyemişlerden kaçınmalısınız. Atıştırmalık olarak limon suyu veya yoğurtlu dip soslara batıracağınız, çubuk haline getirilmiş havuç ve salatalık dilimleri ya da meyve ile bir avuç fındık tüketebilirsiniz.
Mezelere dikkat
Dikkat etmeniz gerekenler, mezelerdir. Salam, pastırma gibi şarküteri ürünleri, karides, kalamar gibi kabuklu deniz ürünleri ya da diğer mayonezli mezeler çok kalorilidir. Bunun yerine bir miktar peyniri tabağınıza alabilirsiniz. Kavun, kiraz domatesler, hindi füme ya da somon füme yemenize bu gecelik izin var. Peynirleri çeşitli baharatlar ve aromalı otlarla süsleyebilir, tahta şişlere geçirip sunabilirsiniz. Kepekli krakerler üzerine labne peynir sürebilir ya da ton balıklı, somonlu kanepeler hazırlayabilirsiniz. Mantarların içine peynir koyup hafifçe erimelerini sağlayıp ikram etmek, benim favorilerim arasındadır. Kabak ve patlıcanı yoğurtla karıştırarak yapılacak mezeler hafif seçeneklerdir; zeytinyağlı sebze tabakları ile de sofranızı zenginleştirebilirsiniz. Sadece dört seçenekle yetinmelisiniz. Her sofranın olduğu gibi yılbaşı sofralarının da vazgeçilmezi olan salataları unutmamalısınız; birkaç çeşit hazırlayabilirsiniz. Marulla birlikte yapılacak mevsim salatasını süslemede nar kullanılması, hem görsellik hem de lezzet katacaktır.
Yılbaşı yemeğinde tercihleriniz neler olmalı?
Yılbaşı sofralarının klasiği, menüde hindi olmasıdır. Buna hiçbir itirazım yok; çünkü hindi, az yağlı etlerden biridir. Kolesterolü oldukça düşüktür ve sindirimi daha kolaydır. B3 ve B6, çinko ve selenyum açısından zengindir. Yanında kırmızı lahana, havuç, Brüksel lahanası, karnabahar gibi haşlanan geleneksel mevsim sebzeleriyle tabağınızı doldurursanız enfes bir seçim yapmış olursunuz ya da hindinin yanında ekmek yememek koşulu ile kestaneli pilav da önerebilirim.
Tatlı olarak ne yemeliyiz?
Tatlı olarak ise önerim, yine bir yılbaşı klasiği olan “kabak tatlısı” olacaktır. Yapımı en kolay tatlılardan olan kabak tatlısı, aynı zamanda tam bir kış mevsimi tatlısıdır. Kabak tatlısı dışında tercihinizi ayva, armut gibi hafif meyve tatlılarından yana kullanmalısınız. Tatlınızı biriyle paylaşmak ise şahane bir tercih olur. 1 dilim ananas ve 1 muz ile oluşturulan meyve tabağına ne dersiniz?
Susuz olmaz
İçki içildiğinde en büyük sorun, vücudun susuz kalmasıdır. Yemek öncesinde, yemek ile birlikte ve gecenin ilerleyen saatlerinde, elinizde içki bardağı değil de su bardağınız olsun. Bol su tüketin. Yılbaşı gecesi gece geç saatlere kadar oturulacağı ve sürekli bir atıştırma halinde olunacağı düşünülürse daha fazla su içmelisiniz.
Nar: Yılbaşı sofrasının olmazsa olmazı
Narın bereket, şans ve bolluk getireceğine dair inanç giderek yaygınlaşmaya başladı. Sofrada nar olması da trendler arasında, bu detayı unutmamalısınız. Tam saat on ikide kırılması da önemli.
İşkembe çorbası yerine tarhana çorbası
Gecenin ilerleyen saatlerinde midedeki asit salgısının artması ile açlık hissederseniz, domates veya tarhana çorbası içebilirsiniz. İşkembe çorbası, içki sonrasının klasiği olarak bilinmektedir ama daha yağlıdır.
Hindi pişirmek
Birçok kişi yeni yıl sofralarını renklendiren, nar gibi kızarmış, dışı çıtır çıtır, içi yumuşak ve kurumamış bir hindi hazırlamanın “zor” bir seçenek olduğunu düşünür. Evde hindi pişirmek istiyorsanız, bu önerilere göz atmanızda fayda var!
Hindi pişirilmeden önce zeytinyağı, sirke veya limon suyu, tuz, biber ve baharatlarla marine edilirse daha lezzetli olur. Hindi eti bıçakla delinerek içine biberiye, defne yaprağı yerleştirilebilirsiniz. Fırınlamadan önce tepsiye yerleştirileceğiniz havuç, kuru soğan, sarımsak, kök kereviz; hindiye ayrı bir lezzet katar. Hindinin üstünün iyice kızarması ve özel olarak tatlanması için limon suyu, renk ve tat vermesi için arzuya göre bir parça bal, domates salçası ve hardal kullanmayı tercih edebilirsiniz. Hindinin pişirileceği kabın büyüklüğü de önem taşır. Fırında, çok yüksek olmayan ısıda uzun süre pişirebilirsiniz. Hindinin ağırlığı ve fırın tiplerine göre değişiklik gösterebileceğini göz önüne almak gerekir. 2-4,5 kg arasındaki hindiler 2-3 saatte, 5-7,5 kg arasındakiler 3-4 saatte pişer.