Bayramda beslenmenize dikkat etmelisiniz. Bu şekilde daha sağlıklı bir bayram ertesi geçirebilirsiniz.
Eski bayramlarla bugün yaşadıklarımız arasında pek çok fark olsa da birçok aile geleneksel sembolik değerleri ile bayramı kutlamaya hazırlanıyor. Bazıları ise bayramda tatil olan günleri fırsat olarak görüp seyahat etmek, dinlenme ve eğlenme amaçlı değerlendirmek istiyorlar.
Birçok kişi Ramazan Bayramı’nın ilk gününde erken uyanıyor. Özellikle çocuklara “Bayramlık” olarak adlandırılan en iyi kıyafetleri giydiriliyor. Ailece bir arada kahvaltı ediliyor. Sonra yollara düşülüp akrabaları, dostları, özellikle aile büyüklerini ziyaret etme geleneği yerine getiriliyor; saygı göstergesi olarak büyüklerin ellerini öpmek hâlâ uygulanan bir alışkanlık. Misafirlere geleneksel tatlılar, şeker, çikolata, kahve ikram ediliyor. Kapıyı çalıp harçlık isteyen, el öpmek isteyen çocuklar evinizi şenlendirebiliyor.
Ramazan Ayında Zengin İftar Sofraları
Ramazan ayında, zengin iftar sofralarınızın ardından aldığınız kilolara, bayram süresince yenilerini eklemek istemiyorsanız; yazımızı dikkate almanızı öneririz…
Aman dikkat! Bir aylık oruç döneminin ertesinde, aşırı yemek yeme eğilimi artar.
Bayramda, metabolizma, iki ana öğün düzeninden yeni çıkmıştır ve eski yemek düzenine henüz hazır değildir. Hem öğün sayısının artması hem yenilen miktarların artması hem de bayrama özgü hamur işleri, dolmalar, börekler, baklavaların ikramı ve geleneklerimizdeki “ısrar etme” âdetimiz yüzünden, kilo almak kaçınılmaz olur.
- Bayram sabahı güzel ve doyurucu bir kahvaltı ile güne başlayın.
- Tam buğday ekmeği veya çok tahıllı 2 dilim ekmek + 1 dilim beyaz peynir veya taze kaşar peyniri (az tuzlu ve az yağlı) + haşlanmış yumurta + salatalık + domates ile hazırlanmış bir kahvaltı yapabilirsiniz. İlerleyen saatlerde muhtemelen ikram edilen tatlıları yiyeceğiniz düşünerek; zeytin, tereyağı, reçel veya bal yemenizi önermiyorum.
- Bayram ziyaretleri nedeniyle yemek saatleriniz, ana ve ara öğünleriniz şaşabilir ama ziyaretlere giderken çok aç olmamaya dikkat edin. 3 saatlik aralarla atıştırarak (meyve + yoğurt veya fındık + meyve gibi) iştahınızı kontrol etmelisiniz; yoksa size sunulan cazip ikramlara “evet” diyebilirsiniz.
- Bayram ziyaretine gittiğiniz bir yerde tatlı yerseniz, diğerinde sadece kahve için. Yanında ise 1 badem şekerine izin var. Bayram süresince ikram edilen bütün tatlılara “evet” derseniz; kilo alırsınız.
- Aşırı tatlı tüketimi, kan şekerinde dalgalanmalara neden olur. Çabuk acıkır ve daha fazla tatlı yemek istersiniz. Kan şekerinizi proteinli bir besin tüketerek dengede tutmanız gerekir (örn: 2 kuru kayısı + 2 ceviz/ fındık veya 1 bardak ayran + kepekli galeta veya 1 elma + 6 badem/fıstık gibi).
- Aldığınız yiyecek miktarı gün içinde fazla oldu ise akşam öğününü de daha hafif geçiştirin. Bol salata veya sebzeli çorba veya yoğurtla birlikte yiyeceğiniz haşlanmış sebzeler ile daha çabuk doyduğunuzu hissedebilirsiniz.
- Akşam yatmadan önce 1 kutu probiyotik yoğurt yemeniz, sindiriminizi de rahatlatır.
Bayram tatlılarına dikkat etmelisiniz
Bayram deyince aklımıza tatlılar gelir; Türk mutfağı tatlıları ile nam salmıştır. Hamurlu, şerbetli tatlılar, sütlü tatlılar, meyveli tatlıları içeren çeşitler bir çırpıda sayılamayacak kadar çoktur. Ekmek kadayıfı, cevizli, fıstıklı, kaymaklı baklavalar, revani, kadayıf, güllaç, sütlaç… İkram edilen kek, kurabiye, börek gibi yiyecekler; sağlığınızı sabote eden, un + şeker + yağın bir araya gelmesi ile hazırlanan enerji ve kalori bombalarıdır. Ani olarak kandaki şeker oranını yükseltirler, sonra kandaki şeker oranı düşer ve yeniden tatlı yeme isteğiniz oluşur.
Kronik hastalığı olanlar, bu dönemde daha dikkatli olmalı
- Aşırı beslenme; kilo artışı dışında hazımsızlık, mide yanması, gaz vb. gibi bağırsak şikâyetlerine neden olur. Hele kronik diyabet, hipertansiyon, kalp-damar rahatsızlıklarınız varsa; sağlığınıza ve yemenize bu dönemde daha da dikkat etmeniz gerekir.
- Ramazan süresince alkol almayan kişilerin, bayramda alkol alırken daha kontrollü olmaları; içtikleri kadeh miktarlarını sınırlamaları gerekir.
- Özellikle çocuklar çikolata, şeker ve tatlıları aşırı tüketirlerse; bu, ishal ve kusmaya neden olabilir. Sağlıklı bir bayram geçirmelerini istiyorsanız; bu tür tüketimlerine taviz vermemeli, mutlaka sınır koymalısınız.
Hazırlayan
Banu Kazanç
Beslenme ve Diyet Uzmanı