Ramazan ve bayramda alınan kilolar, acil şekilde önlem almanızı gerektirir.
Ramazan ve bayramın ardından beslenme nasıl olmalı?
Bayram keyfinin ardından, genelde şikâyetler, fazla kaçırılan pide ve tatlılar sonucu alınan kilolardır. Bayramın da sona ermesiyle, özellikle kilo problemi yaşayan kişileri en çok düşündüren, alınan kilolardan en kısa zamanda kurtulmanın yollarını araştırmak oluyor. Çünkü daha yazın başındayız; deniz kenarında ya da sıcak günlerde ince kıyafetler ile fit görüntümüzün bozulması en son istediğimiz şey olmalıdır.
Günlük rutinimize dönüyoruz
Ramazan sırasında yemek saatleri, öğün sayıları ve şekilleri değiştiğinden metabolizma ve sindirim sistemi etkilenmiştir. Rutine döndüğünüzde ister istemez etkilenirsiniz. Bayram süresince çoğu kez yenen rafine karbonhidratların ağırlıklı olarak tüketildiği günler de eklenince, metabolizmamız adeta durma noktasına gelir. Bu dönemde beslenmede en önemli nokta, mide ve bağırsakların yükünü azaltmak için azar azar ama sık sık yemek ve metabolizmayı hızlandırmak olmalıdır. Önce sıvı miktarı ve fiziksel aktivitenizi arttırılmalısınız, vücudu daha az ve daha sık yeme temposuna uyarlamalısınız. Özellikle sebze ve meyve ağırlıklı beslenerek daha rahat bir uyum süreci yaşarsınız.
Kendinize öncelikle hafif bir geçiş dönemi şansı tanımalısınız
Kesinlikle bayramdan sonraki ilk gün tartıya çıkarak güne başlamayın, tartılmayın, ertesi günü bekleyin. Özellikle de kilonuzda biraz artış hissetseniz bile hemen kendinizi sıkı kurallar ve sınırlamalarla kısıtlamaya çalışmayın. Hele bayram sonrası bu kiloyu vermek için paniğe kapılıp size zarar verecek yöntemleri tercih etmeyin. Hızlı kilo verme diyetlerinden uzak durun ve metabolizmanızı hızlandırmaya yönelin; bunun için az ve sık yemek yeme esasına dayanan ve beraberinde egzersiz olan programları hayatınıza geçirin.
Bunları yapmayın
Birçoğumuzun ramazan ve onu takip eden bayram sonrasında, tartıda gördüğümüz değerlerden hoşlanmayacağı aşikârdır. Hemen paniğe kapılmayın; vücudunuz rutinin dışına çıktığı için etkilenebilirsiniz. Ek olarak su tutabilirsiniz. Bunun sonucunda, vücutta ödem oluşur. Bağırsak düzeniniz etkilenmektedir. Kabızlık sorunu nedeniyle de kilo artışınız olur. Bütün bu saydığımız nedenlerle tartının ibresi tahmininizden fazla kiloları gösteriyordur; takip eden günlerde vücut ödemi atar ve normale dönersiniz.
Bayramlar, yeme-içme-sosyalleşmenin yoğun olarak yaşandığı günlerdir. Şimdi ise karbonhidratlı besinlerin neden olduğu şişlerden, şişkinliklerden kurtulmak için; özellikle rafine, işlenmiş karbonhidratları azaltıp proteinleri arttırarak, vücudun su atımını desteklemelisiniz. Salatalık ve marul, vücudu toksinlerden arındırmak için iyi seçeneklerdir. Greyfurt ve limon da faydalı metabolik uyarıcılardır.
Kilo vermek için; kaloriyi aşırı kısıtlayan, birdenbire az yemeye yönelten ve ani kilo vermeye neden olan tek tip diyetler yapmamalısınız. Ekmek ve karbonhidratı tamamen kesen diyetlere, tek besin diyetleri gibi diyetlere, size mucize sunan programlara itibar etmeyin.
Bayramda aldığınız kilolar yerleşmeden hemen vermelisiniz
Bayram süresince dikkat etmeyip aşırıya kaçtıysanız -kişiye göre değişmekle birlikte- bu kısa zaman diliminde 2 ila 4 kilo almış olabilirsiniz. O halde, alınan kilolar henüz oturmadığından, bayram ertesinde protein ve içilen su miktarını arttırır, sebze ve salata ağırlıklı, daha düşük kalorili bir beslenme düzeni uygularsanız; kısa süre içinde alınan bu kiloları, yine alındığı hızda, kısa sürede verebilirsiniz.
Bunları yapın
Sabah uyanır uyanmaz iki bardak su için. Aç karnına içilen su, sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlayacaktır.
Güne iyi bir kahvaltı ile başlayın
Sabah kahvaltınızda peynir, haşlanmış yumurta, salatalık, domates tercih edebilirsiniz. Ek olarak, taze meyve, yulaf, müsli gibi kahvaltılık tahıllarla, süt veya yoğurt ilavesini tercih edebilirsiniz.
Öğle öğününde alternatifleriniz daha fazla
Ben size öncelikle balık, zeytinyağlı sebze ve bol yeşillikli salata öneririm.
Öğle öğünlerinde haftada iki kere makarna, pizza gibi yiyecekleri tek başlarına, başka yiyecek ilaveleri olmadan tüketebilirsiniz veya hindi etli, ton balıklı, yeşillikler ilave edilen, kepekli veya tam tahıllı ekmeklerle hazırlanan sandviçler de iyi birer seçim olabilir.
Akşam yemeğinde ne seçelim
Akşam ise kaliteli proteinler tüketmeli; ızgarada pişen et, balık, tavuğun yanında salata, haşlanan sebze, yoğurtlu mezeler, zeytinyağlı sebze seçeneklerini değerlendirmelisiniz.
Ara öğünler iştahınızı dengeler
Miktarı ayarlanan badem, ceviz gibi kuru yemişler ile meyve tabağı hazırlayabilirsiniz veya yoğurt yiyebilirsiniz; ayran, limonata, domates suyu içebilirsiniz. Dilerseniz bunların içine maden suyu ilave edebilirsiniz. İstediğiniz kadar salatalık, kiraz domates, kırmızı ve yeşilbiber yiyebilir; bunları limon suyu veya yoğurtlu sos ile lezzetlendirebilirsiniz.
Hazırlayan
Banu Kazanç
Beslenme ve Diyet Uzmanı