Genel vücut hijyenimize dikkat ettiğimiz gibi iç organ hijyenimize de dikkat etmemiz gerekir. Bağırsak detoksu, iç organ hijyenini sağlamanın en iyi yollarından biridir ve diyet yapıp zayıflamak isteyen kişiler için çok faydalıdır. Ancak bağırsak detoksu bir zayıflama yöntemi değildir.
Bağırsak detoksu nedir?
Bağırsakların temiz olması demek, besinlerin en iyi şekilde emilmesi yani sağlıklı beslenmeden aldığımız verimin en üst düzeyde olması demektir. Bağırsakların kirli olması ise bağırsakların içinde virüslerin ve bakterilerin üreyip sağlığımıza zarar vermesi demektir. Ayrıca virüs ve bakterilerin üreyip çoğalması, bağırsak detoksu yapmamızı daha da zorlaştıracaktır.
Bağırsak detoksunun faydaları
- Mide şişkinliğini ve gazı önler
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Vücudumuzu zararlı maddelerden arındırır
- Besinlerin en iyi şekilde emilmesine yardımcı olur
- İshal, kabızlık ve huzursuz bağırsak sendromu gibi hastalıklardan korur.
Bağırsak detoksunda dikkat edilmesi gerekenler
Bağırsak detoksu yapmak isteyen kişilerin dikkat etmeleri gereken en önemli kural: Bağırsak detoksu ayda 1 kez, 4 gün yapılır. 4 günden uzun süren programlar, sağlığınız için elverişli değildir.
Diyabeti ve insülin direnci olanlar, polikistik over sendromu, yüksek tansiyon, gut gibi kronik bir hastalığı olanlar; sağlık açısından hiçbir şekilde bağırsak detoksu uygulamamalıdır. Bağırsak detoksu ayrıca hamileler, emziren kadınlar, çocuklar ve gelişme çağında olan kişiler için de uygun değildir.
Bağırsak detoksu nasıl yapılır?
Öncelikle bol bol su içmelisiniz
Günde ortalama 2,5 litre olan normal miktarın daha fazlasından bahsediyorum. Vücuttaki zararlı toksinlerin atılması için bol su tüketimi çok önemlidir. Su aynı zamanda besinlerin sindirilmesinde de çok büyük bir rol oynuyor. Ancak aşırı su tüketimi de kandaki sodyum miktarının düşmesine, hücrelerin aşırı su alarak şişmesine, beyin ödemine ve çok ciddi fiziksel sorunlara neden olabilmektedir. Bu sebeple 4 litreyi geçmemenizde yarar var.
Lif açısından zengin olan besinleri tüketmeye özen göstermelisiniz
Lifli besinler, sindirim fonksiyonlarını hızlandırır ve özellikle bağırsakların içindeki toksinlerin de dışkıyla beraber vücuttan atılmasını sağlar. Yeşil mercimek, siyah fasulye, nohut, chia tohumu, kinoa, kepek ve tahıl içeren ürünler, brokoli, enginar, bezelye, pazı, karalahana, ıspanak, badem, kuru erik, frambuaz, mango gibi besinler lif açısından çok zengindir.
Probiyotikler, bağırsak detoksu konusunda en büyük yardımcılarınızdan biri olacaktır
Probiyotikler, sizin için yararlı olan bakterilerdir. Bu bakteriler bağışıklığınızı arttırır ve bağırsak sisteminizi düzene sokar. Yoğurt, ayran, peynir, kefir, turşu, tarhana, boza gibi gıdalar bol miktarda probiyotik içerir. Eğer canınız tatlı çekiyorsa bir parça bitter çikolata tüketebilirsiniz. Çünkü bitter çikolata da probiyotik açısından zengin bir besindir.
Egzersiz yapmaya önem verin
Egzersiz, bağırsak hareketliliğini sağlayacak ve kilonuzu kontrol altına almanıza yardımcı olacaktır. İşe aracınızla ya da toplu taşıma araçlarıyla gitmek yerine yürüyerek gitmeyi tercih edin. İşiniz uzaktaysa da normalde indiğiniz duraktan birkaç durak önce inip yolun geri kalanında yürüyün. Egzersiz, bağırsak hareketlerini düzenlemekle beraber sizi kalp rahatsızlıklarından da koruyacaktır.
Hiçbir şeyi kafaya takmayın
Stres de bağırsakların düzensiz bir şekilde çalışmasına neden olabilir. Sizi strese sokan şeylerden uzak durmaya çalışın. Huzursuz bağırsak sendromunun en büyük faktörlerinden biri strestir. Huzursuz bağırsak sendromuna doğrudan sebep olmasa bile bu hastalığa sahip olan insanların stresten uzak durması gerekir.
Kötü alışkanlıklarınızı bırakın
Kafein bağımlılığından alkol bağımlılığına, abur cubur bağımlılığından sigara bağımlılığına kadar tüm kötü alışkanlıklarınız sindirim sisteminize zarar verecektir. Kahveyi azaltarak işe başlayın. Kahve ne kadar yararlı olsa da her şeyin fazlası zarardır. Günde 1-2 fincan kahve sizin için kâfi olacaktır. Ancak bağırsak detoksu süresince çay, kahve, alkol, abur-cubur ve sigara tüketilmemelidir.