Beslenmenizde daha çok yeşillik olması, sağlıklı yaşam için gereklidir.
Hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olanların, aktif yaşayanlardan daha fazla vücut yağını arttırdıklarını izleriz. Ofis çalışmasına dayalı bir işiniz var ise veya her gün egzersiz yapmanız için zamanınız yoksa, daha aktif hale gelebilmeniz için bazı alışkanlıkları geliştirmelisiniz.
Zaman sınırlamaları, çoğu insanın hayatında rol oynamasına rağmen, kısa yürüyüşlerden fazlasını yapmanın bir yolunu bulmamız gerekir. Spor salonunda özellikle kışın daha fazla egzersiz imkânlarının olduğu gerçektir, sizin için daha iyi bir seçenek olabilir.
Kent içi yaşamda giderek doğal yeşil örtüyü kaybediyoruz. Birçoğumuz, şehir yaşamının bize sunduğu akıllı binalarda, plazalardaki ofislerde günümüzün büyük bir bölümünü geçiriyoruz. Çalışma ortamınız plazaların, yapay ışıklar, klimatizasyonu, pencereleri hiç açılmayan ofislerinde bulunuyorsa önerim; hafta sonları mümkün olduğunca yeşilliklerle buluşmanız olacaktır. Stresten uzaklaşmak için, doğal bitki örtüsünün, yeşilliklerin hâkim olduğu bölgelere gitmeyi hedeflemeli, yürüyüş yapmalı, bisiklete binmeli, doğa ile iç içe olacağınız alanlarda piknik yaparak temiz hava almalısınız.
SAĞLIKLI BESLENME İÇİN TABAĞINIZDA YEŞİLLİKLERE DAHA FAZLA YER VERMEYE NE DERSİNİZ?
Yeşil renk doğanın, canlılığın rengidir; insanları olumlu yönde etkiler, sakinleştirir, huzur ve güven verir. Beslenmenizde yer vereceğiniz yeşil renkli sebze ve meyvelerin ise sağlık ve zindelik için inanılmaz katkıları olur. Yeşil yapraklı sebzeler; A, B, C, E gibi vitaminler ile potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum gibi minerallerden zengindir. Ayrıca, bünyelerinde bol miktarda su bulundururlar, yağ içermezler, düşük kalorilidirler. Lifleri çokça içerdiklerinden açlığınızı kontrol etmenize yardımcı olur, uzun süre tok tutarlar; diyet yaparken rahatlıkla yeşil sebzeleri tüketebilirsiniz. Bitkilerin yeşil rengini sağlayan, yaprağında bulunan klorofildir; bu ayrıca bitkilerin güneş ışığı, su ve karbonhidrat kullanarak fotosentez yapmasında rol oynar, bitkiye gereken besinlerin yapımını sağlar. Klorofil, sindirim sistemini düzenler; kanın temizlenmesinde, vücudun toksik etkilerden arınmasına yardım eder. Ancak pişirme, klorofilin büyük bölümünü olumsuz etkiler. Onun için yeşil bitkileri mümkün olduğunca çiğ olarak tüketmek veya kısa süreli pişirilmesine özen göstermek gerekir.
Yeşil yapraklı sebzeler, kalsiyum bakımından zengindir; bu da dişlerinizi ve kemiklerinizi güçlü tutmanıza ve osteoporoz riskinizi azaltmanıza yardımcı olur. Potasyum ise kas fonksiyonuna ve sağlıklı kan basıncı seviyelerini korumaya yardımcı olur.
Yeşil yapraklı sebzeler birçok vitamin, mineral ve hastalıklarla mücadele eden fitokimyasallarla doludur. Açlığı kontrol etmeye yardımcı olduğu için kilo vermek isteyenler için önemli bir besin maddesi olan lif içerirler. Lifler kolesterolü düşürebilir ve kan şekeri düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olur.
Yeşil yapraklı sebzeler içindeki C vitamini, lutein ve zeaksantin; katarakt ve maküler dejenerasyon riskini azaltır. C vitamini, kollajen oluşumuna yardımcı olur. Kollajen, eklem esnekliği ile bir rol oynar. Ek olarak, artrit riskinizi düşürür. Cildinizi güzelleştirir. Bu sebzeler, folatın mükemmel bir kaynağıdır. Ayrıca, kardiyovasküler hastalık riskinizi azaltabilir; beta-karoten içeren yapraklar, vücudun dokularının büyümesine ve onarımına yardımcı olur.
BESLENMENİZE YEŞİL YAPRAKLI BESİNLERİ DAHA FAZLA KATMAK İÇİN ÖNERİLERE GÖZ ATMAYA NE DERSİNİZ?
Marul, ıspanak, pazı, tere, semizotu, maydanoz, dereotu, nane gibi çoğu zaman yemeklere aroma ve lezzet veren taze yeşillikleri kahvaltı, ara öğün ve yemeklerde bolca kullanmalısınız. Dilerseniz bunu mutfağınızda, balkonunuzda, saksıda, küçük çapta da olsa kendiniz de yetiştirebilirsiniz.
Özellikle koyu yeşil yapraklı sebzelerin sağlığa faydalarından en iyi şekilde yararlanabilmeniz için çiğ tüketmelisiniz ya da çok az buharda pişirebilirsiniz. Onlardan güzel bir salata yapabilirsiniz. Ayrıca, sandviçin arasına yeşil bir kat ekleyebilirsiniz. Sabah yaptığınız omletin içine ilave edebilirsiniz. Ek olarak, servis tabağınızı yeşilliklerle süsleyebilirsiniz. Çorbalarınızı yeşil sebzelerle lezzetlendirebilirsiniz. Ayrıca, makarna soslarını yeşil renkli sebzelerle hazırlayabilirsiniz. Hazırladığınız meyve sularına, smoothie’lere yeşil sebzeler katabilirsiniz.